VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

Publicerad: 2022-05-22   Uppdaterad: 2022-05-22

I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

Brev från Johanna Nilsson, Svenska KABE Klubben:

Vi har blivit informerade om att det i en artikel i nr 6 av Husvagn & Camping ”Snyggt inför vårpremiären” rekommenderas diskmaskintabletter och vanligt fönsterputsmedel för rengöring av husvagn. Dessa medel kan enligt tillverkarna av våra fritidsfordon vara direkt skadliga.

Om våra medlemmar använder dessa felaktiga medel kan våra medlemmar tillika Kabeägare inte åberopa garanti vid exempelvis läckage på grund av upplösta butyltätningar och så kallade tvättsprickor på fönstren. Därför går vi i Svenska KABE Klubben ut med en skarp avrådan från att följa råden i artikeln.

Brev från Anders Blom, Neonela Kitchen AB

Jag läste er tidning på Readly. Jag och min fru driver och äger Neonela Kitchen som designar, konstruerar och säljer specialbyggda rostfria diskbänkar för privata kök. Vi reagerade på ett direkt felaktigt råd i artikeln ”Snyggt inför vårpremiären”.

När det gäller rostfritt tipsade ni om att använda löddrande stålull. Det är en produkt man absolut inte får använda. Stålull skadar ytan på en rostfri diskbänk. Stålull inte bara repar ytan i onödan utan lämnar ofta kvar små partiklar som kan rosta. Det syns som små bruna prickar. Inte heller silverputs eller något medel med slipmedel får användas. Metallpolish och liknande gör inte ytan ren utan lägger på ett skikt av kemikalier så att den ser ren ut utan att vara det. 

Att en rostfri yta kan bli flammig beror på bristande daglig rengöring. Det är kalk från vatten som legat kvar på ytan som orsakar fläckarna. Dessa fläckar finns även på alla andra material om man inte torkar torrt efter rengöring men syns ofta tydligast på rostfritt stål.

För daglig rengöring av rostfritt stål använd diskmedel och rent vatten. Efter rengöringen ska ytan torkas torr. Då uppstår aldrig dessa grå beläggningar. För att ta bort gamla beläggningar kan man använda rengöringsmedel för glashällar, Fix Universal, Universal Allputsmedel eller vit tandkräm.

Läs gärna mer om hur man sköter en rostfri bänk på vår hemsida  https://www.neonela-kitchen.se/kunskapsbank-rostfria-diskbankar/skotsel-underhall.html.

 

Rulla till toppen