Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

Publicerad: 2022-05-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

Tänk er en husbilsserie som till en början håller bra standard till ett fördelaktigt pris. Tänk sedan en prissänkning samtidigt som fordonen har blivit försedda med extrautrustning. Låter det för bra för att vara sant? Det är precis vad som gäller för Hobby OnTour Forsberg Edition. 

Totalt rör det sig om fem olika modelltyper: 65 GE (höga långbäddar), 65 HFL (fransk bädd och taksäng), 70 E (singelbäddar och fordonsbrett hygienutrymme), 65 HKM (barnkammarmodell med våningssäng och taksäng) och 70 F (fransk säng och fordonsbrett hygienutrymme).

Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart
Höga långbäddar är populärt. Bilden visar inget bäddbreddningssystem, men det ingår i Forsberg Edition.

För att förklara det närmare i siffror landar vårt testobjekt (65 GE) på 795 000 kronor. Noterbart är att det ordinarie priset är 829 100 kronor och då får man inte med extrautrustningen (se faktarutan) som i sin tur kostar 101 900 kronor. Inte illa med tanke på att vi numera oftast får allt mindre för våra slantar när vi handlar – här är det således tvärtom.

Att tillhandahålla en husbil för under 800 000 kronor är ingen enkel ekvation. Men här har man verkligen lyckats. En Forsberg Edition bör med andra ord läggas på minnet. Det kan även tilläggas att det finns två modeller i De Luxe-serien som också ingår i Edition-konceptet: 65 GE och 75 HGE (höga långbäddar och taksäng).

Husbilen vi kikar på har en klassisk planlösning som många husbilscampare är vana vid – och gillar skarpt. Att man dessutom kan förvandla de båda enkelsängarna till en dubbelsäng, via ett sängbreddningssystem gör inte saken sämre. Noterbart är att dessa två singelbäddar varken har ribbotten eller tallriksfjädrar, utan ett eget system som inte liknar något annat.

Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart
Köksavdelningen är direkt innanför entrén.

Avdelningen för nattbruk har överskåp bakom och intill sängarna (totalt nio skåp) samt en brandvarnare i taket. Ska vi leta efter något negativt jublas det sällan åt att garderoberna är på golvnivå under sängarnas fotände.

Flyttar vi allra längst fram ser vi att husbilen är byggd på en Citroën Jumper och inte på en Fiat Ducato, vilket de allra flesta är vana vid. Likväl följer assistanssystem som ESP, ASR och Hill Holder med på köpet. Så även farthållare, fräna lättmetallfälgar och en cykelhållare på bakstammen (max 60 kg). 

Ovanför den sistnämnda komponenten sitter dessutom en backkamera. Om vi återgår till hytten och instrumenteringen finns här en Pioneer med pekskärm och ett navigationssystem med wifi-mediacenter som inkluderar databas från såväl Apple CarPlay som Android Auto.

Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart
Ljus och öppen känsla i samvaroavdelningen.
Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart
Närapå kliniskt vitt i hygienutrymmet.

Vi återgår till själva bodelen. Sittgruppen är det inte mycket att orda om. Den har ungefär samma storlek och utformning som många andra husbilar, varken mer eller mindre. Eller jo, förresten – det finns faktiskt ett femte säte bakom passagerarhyttstolen.

Köksavdelningen känns luftig och här ses bland annat ett stort kylskåp och en utvikbar skärbräda. På toa är det rymligt och det finns tillgång till dusch.

Rent estetisk är det enkelt att förstå varför många ”faller pladask” för Hobby. Det interiöra designspråket är ljust, stiligt, ungdomligt och modernt på en och samma gång.

Addera sedan det vi skrev inledningsvis – ett starkt varumärke och en prissänkning trots extrautrustning. Det här doftar succé lång väg!

Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart
Rulla till toppen