Vilka tillbehör gäller 2022?

Publicerad: 2022-05-31   Uppdaterad: 2023-04-18

Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

De campingbutiker och e-handelsbutiker vi haft kontakt med är övertygade om att 2022 blir ett starkt år för hela branschen. Därför är det flera av dem som bygger ut sina verksamheter inför sommaren, med allt från nya hemsidor för e-handeln till större och mer inbjudande butikslokaler.

Bland dem som satsar stort inför årets säsong är Campingvaruhuset i Enköping, som efter flera bra år vuxit ur sina tidigare lokaler. Under våren flyttar de in i en helt ny butik på 2 700 kvadratmeter och tar även steget över till en helt ny hemsida för sin e-handel.   

– Vi är övertygade om att trenden med ett ökat campande håller i sig de kommande åren och då ska vi givetvis vara väl förberedda. Därför gör vi nu vår största satsning någonsin för att kunna möta kundernas efterfrågan och förbättra deras köpupplevelse både före, under och efter köpet i både butiken och via e-handeln, säger Campingvaruhusets vd Gustav Henriksson.

Vilka tillbehör gäller 2022?
Fristående solpaneler kan placeras mitt i solskenet. Paraboler köps ofta inför utlandsresan.

Förra säsongens problem, knutna till pandemin, med försenade leveranser av produkter till både butiks- och internetförsäljningen gör sig dock fortfarande påminda. Hos Campingvaruhuset har det dykt upp leveranser nu i vinter som skulle ha levererats under förra sommaren.

– Därför är vi ute i god tid med att bygga upp ett stort lager inför våren och sommaren. Så jag vill påstå att vi är väl rustade för att möta en ny spännande säsong efter en dramatisk  tid med pandemin, säger
Gustav Henriksson, som är helt övertygad om att försäljningen av campingtillbehör kommer att öka även 2022.

Ett år med stigande försäljningssiffror förväntar sig även Johan Paldanius, som är verksamhetschef vid den likaledes växande webbutiken Campingtillbehör4U i Sundsvall.

– Det finns många tydliga tecken som visar att vi står inför en stark säsong för hela campingbranschen och då inte minst när det gäller försäljning av camping- och fritidsprodukter. Kunderna vill göra sina husvagnar och husbilar bekvämare och det finns ett stort utbud av sådana tillbehör att välja på.

Vilka tillbehör gäller 2022?
Gasolkylskåp byts allt oftare mot ett med 12-volts kompressordrift. En ny grill ger krydda åt vårkänslorna.

Via kundkontakter fick företaget redan under vintern en föraning om vad som väntas bli efterfrågat inför sommaren. Som exempel nämner Johan Paldanius att en del kunder har tänkt sig att montera in en fläkt i takluckan, byta till en skönare madrass som även håller fukten borta från en tät sängbotten, skaffa bättre och säkrare husvagnsbackspeglar, nya praktiska stols-överdrag, en ny grill och mycket annat, som ger det lilla extra till campinglivet.

– Många funderar också på en ny tv och det finns efterfrågan på en lite mindre storlek, kanske en 19-tummare, förklarar han.

Johan Paldanius märker även att intresset ökar för större och mer effektiva solpaneler, vars kostnad minskat samtidigt som de numera producerar mer el i förhållande till sin ytstorlek.

– Vi ser också att folk vill byta sitt gamla gasolkylskåp mot ett modernt och energisnålt 12-volts kompressorkylskåp, som vi därför satsar stort på i år. Men det gäller för kunden att beställa i god tid eftersom det är lång leveranstid på den typen av efterfrågade produkter, betonar han.

Vilka tillbehör gäller 2022?
Cykelfantaster monterar en praktisk cykelhållare. Toapapper är ständigt efterfrågat.

Flera av campingbutikerna satsar i år även stort på uppblåsbara husbilstält, som lyfts fram som ett hett eftertraktat tillbehör denna sommar. Elcyklar och cykeltillbehör har under senare år lockat till köp och väntas bli en storsäljare även i år. 

Som i andra branscher har pandemin satt sina tydliga spår även bland grossistföretagen som levererar produkter till camping- och fritidsbutikerna. Brist på halvledare till elektronikutrustning, sjukfrånvaro, transportproblem och mycket annat som orsakats av pandemin har påverkat hela camping- och fritidssektorn.

Något som har märkts tydligt vid Kama Fritid AB i Jönköping, som är Nordens ledande tillbehörsgrossist inom husvagns- och husbilssektorn.

– Visst, det har medfört stora besvär med leveransförseningar för oss i likhet med för alla andra verksamheter i samhället. Men inför den kommande sommarsäsongen har vi ändå kunnat för-
bereda oss på ett betydligt bättre sätt. Vi har beställt hem produkter tidigare än normalt, om det återigen skulle uppstå förseningar på grund av följder av pandemin. Därför räknar vi med att kunna
leverera produkter i rätt tid till fritidsbutiker i hela Norden, säger företagets vice vd Daniel Lindgren.

Vilka tillbehör gäller 2022?
En förväntansfull Johan Paldanius, Campingtillbehör4U, redo med produkter till kunder runt om i landet. HÖGER: Gustav Henriksson, vd för Campingvaruhuset i Enköping, satsar på ny stor butik.
Vilka tillbehör gäller 2022?
Daniel Lindgren, vice vd på Kama Fritid.

Han är också övertygad om att försäljningen av fritidsprodukter kommer att öka i vår och i sommar.

– Under de sista åren har det sålts ett stort antal campingfordon, både husvagnar och husbilar. Vi tror också att många väljer att semestra hemma i Sverige även denna sommar och därmed ökar givetvis deras inköp i svenska butiker.

När det gäller vilka fritidsprodukter som kommer att efterfrågas mest i år, tror inte Daniel Lindgren att det blir några jättestora förändringar jämfört med de senaste åren.

– Folk vill som tidigare ha nya fritidsmöbler, en ny grill, ett fräscht förtält, bra markiser och mycket annat som tillhör campinglivet. Det finns också ett ständigt behov av förbrukningsartiklar, som saneringsprodukter till toaletter liksom rengöringsmedel av olika slag, säger han.

Daniel vill dock inte utesluta att det även i år kan bli förseningar av vissa produkter i spåren av Covid-19.

– Men med vårt breda utbud har vi liknande produkter från flera leverantörer, vilket i de flesta fall löser sådana problem på ett bra sätt, säger Daniel Lindgren avslutningsvis.

Vilka tillbehör gäller 2022?

FAKTA

• Företag som enbart driver försäljning av campingtillbehör gör detta i allt större utsträckning via en internetbutik.
• De företag som säljer husbilar och husvagnar har ofta en fysisk butik för försäljning av tillbehör och förbrukningsartiklar.
• I Sverige sker årligen runt 13 miljoner övernattningar på campingplatser. Camping är därmed Sveriges näst vanligaste, kommersiella boendeform för turism och står för cirka en tredjedel av alla gästnätter, enligt Wikipedia och Statistiska centralbyrån.
• Branschorganisationen SCR Svensk Camping beräknar att den svenska campingrelaterade turismen omsätter åtta miljarder kronor under ett normalår.
• Under 2020 omsatte Kama Fritid AB 287 miljoner kronor. Ungefär 40 miljoner mer än under åren 2017–2019, innan pandemin slog till. Företaget hade 26 anställda under 2020, enligt Alla Bolag.
• Kama Fritid AB bildades 1987 och är Nordens ledande tillbehörsgrossist inom husvagns- och husbilssektorn med huvudkontor i Jönköping. Där finns även centrallagret med drygt 12 000 kvadratmeter lageryta och mer än 11 000 olika tillbehörsartiklar. På deras hemsida redovisas försäljning till 149 återförsäljare i Sverige, 67 i Finland och 78 i Norge.

Rulla till toppen