Vilka tillbehör gäller 2022?

Med god lagerhållning och ett brett sortiment står Kama Fritid rustat inför kommande campingsäsong.

Vilka tillbehör gäller 2022?

Publicerad

Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

De campingbutiker och e-handelsbutiker vi haft kontakt med är övertygade om att 2022 blir ett starkt år för hela branschen. Därför är det flera av dem som bygger ut sina verksamheter inför sommaren, med allt från nya hemsidor för e-handeln till större och mer inbjudande butikslokaler.

Bland dem som satsar stort inför årets säsong är Campingvaruhuset i Enköping, som efter flera bra år vuxit ur sina tidigare lokaler. Under våren flyttar de in i en helt ny butik på 2 700 kvadratmeter och tar även steget över till en helt ny hemsida för sin e-handel.   

– Vi är övertygade om att trenden med ett ökat campande håller i sig de kommande åren och då ska vi givetvis vara väl förberedda. Därför gör vi nu vår största satsning någonsin för att kunna möta kundernas efterfrågan och förbättra deras köpupplevelse både före, under och efter köpet i både butiken och via e-handeln, säger Campingvaruhusets vd Gustav Henriksson.

Fristående solpaneler kan placeras mitt i solskenet. Paraboler köps ofta inför utlandsresan.

Förra säsongens problem, knutna till pandemin, med försenade leveranser av produkter till både butiks- och internetförsäljningen gör sig dock fortfarande påminda. Hos Campingvaruhuset har det dykt upp leveranser nu i vinter som skulle ha levererats under förra sommaren.

– Därför är vi ute i god tid med att bygga upp ett stort lager inför våren och sommaren. Så jag vill påstå att vi är väl rustade för att möta en ny spännande säsong efter en dramatisk  tid med pandemin, säger
Gustav Henriksson, som är helt övertygad om att försäljningen av campingtillbehör kommer att öka även 2022.

Ett år med stigande försäljningssiffror förväntar sig även Johan Paldanius, som är verksamhetschef vid den likaledes växande webbutiken Campingtillbehör4U i Sundsvall.

– Det finns många tydliga tecken som visar att vi står inför en stark säsong för hela campingbranschen och då inte minst när det gäller försäljning av camping- och fritidsprodukter. Kunderna vill göra sina husvagnar och husbilar bekvämare och det finns ett stort utbud av sådana tillbehör att välja på.

Gasolkylskåp byts allt oftare mot ett med 12-volts kompressordrift. En ny grill ger krydda åt vårkänslorna.

Via kundkontakter fick företaget redan under vintern en föraning om vad som väntas bli efterfrågat inför sommaren. Som exempel nämner Johan Paldanius att en del kunder har tänkt sig att montera in en fläkt i takluckan, byta till en skönare madrass som även håller fukten borta från en tät sängbotten, skaffa bättre och säkrare husvagnsbackspeglar, nya praktiska stols-överdrag, en ny grill och mycket annat, som ger det lilla extra till campinglivet.

– Många funderar också på en ny tv och det finns efterfrågan på en lite mindre storlek, kanske en 19-tummare, förklarar han.

Johan Paldanius märker även att intresset ökar för större och mer effektiva solpaneler, vars kostnad minskat samtidigt som de numera producerar mer el i förhållande till sin ytstorlek.

– Vi ser också att folk vill byta sitt gamla gasolkylskåp mot ett modernt och energisnålt 12-volts kompressorkylskåp, som vi därför satsar stort på i år. Men det gäller för kunden att beställa i god tid eftersom det är lång leveranstid på den typen av efterfrågade produkter, betonar han.

Cykelfantaster monterar en praktisk cykelhållare. Toapapper är ständigt efterfrågat.

Flera av campingbutikerna satsar i år även stort på uppblåsbara husbilstält, som lyfts fram som ett hett eftertraktat tillbehör denna sommar. Elcyklar och cykeltillbehör har under senare år lockat till köp och väntas bli en storsäljare även i år. 

Som i andra branscher har pandemin satt sina tydliga spår även bland grossistföretagen som levererar produkter till camping- och fritidsbutikerna. Brist på halvledare till elektronikutrustning, sjukfrånvaro, transportproblem och mycket annat som orsakats av pandemin har påverkat hela camping- och fritidssektorn.

Något som har märkts tydligt vid Kama Fritid AB i Jönköping, som är Nordens ledande tillbehörsgrossist inom husvagns- och husbilssektorn.

– Visst, det har medfört stora besvär med leveransförseningar för oss i likhet med för alla andra verksamheter i samhället. Men inför den kommande sommarsäsongen har vi ändå kunnat för-
bereda oss på ett betydligt bättre sätt. Vi har beställt hem produkter tidigare än normalt, om det återigen skulle uppstå förseningar på grund av följder av pandemin. Därför räknar vi med att kunna
leverera produkter i rätt tid till fritidsbutiker i hela Norden, säger företagets vice vd Daniel Lindgren.

En förväntansfull Johan Paldanius, Campingtillbehör4U, redo med produkter till kunder runt om i landet. HÖGER: Gustav Henriksson, vd för Campingvaruhuset i Enköping, satsar på ny stor butik.

Daniel Lindgren, vice vd på Kama Fritid.

Han är också övertygad om att försäljningen av fritidsprodukter kommer att öka i vår och i sommar.

– Under de sista åren har det sålts ett stort antal campingfordon, både husvagnar och husbilar. Vi tror också att många väljer att semestra hemma i Sverige även denna sommar och därmed ökar givetvis deras inköp i svenska butiker.

När det gäller vilka fritidsprodukter som kommer att efterfrågas mest i år, tror inte Daniel Lindgren att det blir några jättestora förändringar jämfört med de senaste åren.

– Folk vill som tidigare ha nya fritidsmöbler, en ny grill, ett fräscht förtält, bra markiser och mycket annat som tillhör campinglivet. Det finns också ett ständigt behov av förbrukningsartiklar, som saneringsprodukter till toaletter liksom rengöringsmedel av olika slag, säger han.

Daniel vill dock inte utesluta att det även i år kan bli förseningar av vissa produkter i spåren av Covid-19.

– Men med vårt breda utbud har vi liknande produkter från flera leverantörer, vilket i de flesta fall löser sådana problem på ett bra sätt, säger Daniel Lindgren avslutningsvis.

FAKTA

• Företag som enbart driver försäljning av campingtillbehör gör detta i allt större utsträckning via en internetbutik.
• De företag som säljer husbilar och husvagnar har ofta en fysisk butik för försäljning av tillbehör och förbrukningsartiklar.
• I Sverige sker årligen runt 13 miljoner övernattningar på campingplatser. Camping är därmed Sveriges näst vanligaste, kommersiella boendeform för turism och står för cirka en tredjedel av alla gästnätter, enligt Wikipedia och Statistiska centralbyrån.
• Branschorganisationen SCR Svensk Camping beräknar att den svenska campingrelaterade turismen omsätter åtta miljarder kronor under ett normalår.
• Under 2020 omsatte Kama Fritid AB 287 miljoner kronor. Ungefär 40 miljoner mer än under åren 2017–2019, innan pandemin slog till. Företaget hade 26 anställda under 2020, enligt Alla Bolag.
• Kama Fritid AB bildades 1987 och är Nordens ledande tillbehörsgrossist inom husvagns- och husbilssektorn med huvudkontor i Jönköping. Där finns även centrallagret med drygt 12 000 kvadratmeter lageryta och mer än 11 000 olika tillbehörsartiklar. På deras hemsida redovisas försäljning till 149 återförsäljare i Sverige, 67 i Finland och 78 i Norge.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206