Vad gäller på campingen?

ILLUSTRATION: Jürgen Asp

Vad gäller på campingen?

Publicerad

Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

Så här kan det se ut vid ankomsten till en svensk ställplats och här använder man alltså det tyska ursprungsordet.

Campingplats behöver säkert ingen förklaring men begreppet ställplats är nog fortfarande lite osäkert för många. Det är en lite "hemmagjord" översättning av det tyska ordet Stellplatz som ibland även förekommer i Sverige.

Primärt är dessa avsedda som övernattningsplats för husbilar, ungefär som en gästhamn för båtar. Med tidens gång har dock många av dem även valt att välkomna husvagnar och man kan ofta få stå där mer än en natt.

Det är viktigt att påpeka att ställplatsens regler sätts av den som driver anläggningen. Ibland kan också kommunala beslut vara gällande. Det finns ingen lag som reglerar vilken service som ska finnas, vem som är välkommen eller hur länge du får bo på platsen. Att husvagnar ofta utestängs handlar i de allra flesta fall om platsbrist.

På ställplatser blir det också mer och mer vanligt att du betalar en parkeringsavgift i en automat och får en kod på kvittot i de fall det finns en servicebyggnad att tillgå.

När det gäller campingplatser är det förstås samma sak, det finns inte några lagar för vad de ska erbjuda. Precis som när du tar in på ett hotell får du respektera det regelverk som gäller på den enskilda anläggningen.

Det finns ett antal campingplatser som tillhör branschorganisationen SCR, Sveriges camping- och stugföretagare, men medlemskapet betyder inte på något sätt att campingen skulle vara bättre eller sämre än någon anläggning som inte är med i denna organisation. Merparten av svenska campingplatser ingår emellertid inte i SCR.

Något speciellt campingkort krävs inte på någon svensk camping, men du bör kunna legitimera dig. Precis som ett hotell vill förstås campingen veta vem som bor på platsen om någon olycka inträffar.

Det finns ingen lag om avstånd mellan ekipagen på en camping men oftast bevakar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att gällande rekommendationer följs. /// FOTO: Lars-Åke Höglund

Nu har vi alltså slagit hål på myten om att det finns lagar eller myndigheter som styr hur våra campingplatser ska se ut.

En annan felaktig föreställning som ofta florerar, är att det måste vara en viss storlek på en campingtomt eller att det måste vara ett visst avstånd mellan ekipagen enligt gällande lag. Någon sådan lag finns inte, men det är viktigt att poängtera att kommunen kan besluta att ett visst avstånd mellan fordon ska förekomma på ortens campingplats.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som bevakar att regelverket följs. I Statens Räddningsverks allmänna råd för campingplatser från 2004 står det att avståndet mellan två campingenheter bör vara minst fyra meter. Också här kan krav från kommunen avvika.

Ställplatser är oftast en vanlig parkeringsyta, men ibland har man turen att erbjudas ett litet grönområde.

Det finns några oskrivna regler – som att tända grillen på opassande tider, när det blåser eller på platser som inte är ämnade för grillande.

Det är dessutom bra om en anläggning har en plan över tomtindelning, körvägar och släckutrustning. Och avståndet mellan släckutrustningar ska helst inte överstiga 50 meter. För byggnader på campingen gäller brandskyddslagen. Som gäst ska du alltså följa campingens regelverk.

Är du ovan campare ska du tänka på att ta reda på hur mycket ström du får när du sätter i kontakten, och följaktligen också veta vad olika saker i ditt fordon kräver. Oftast handlar det om 10 eller 16 ampere.

Som notoriska campare sedan 1960-talet blir vi glada varje gång vi möter en ny campare som förstått poängen med detta fria liv. Häromåret, i radioprogrammet "Efter tre", fick vi svara på frågor om vett och etikett på camping- och ställplatser.

Vintercamping är något riktigt härligt, men du ska helst inte åka på vinst och förlust utan ta reda på att det finns en skottad plats dit du kommer.

Kolla att bänken du diskar vid är avsedd för disk och slösa inte med varmvattnet.

Kanske blev våra svar vid intervjun en form av antiklimax eftersom det inte finns särskilda regler, utan mer sunt förnuft och att visa hänsyn och respekt för andra människor. Ska några enkla oskrivna regler punktas – ja då är det följande: 

• Gena inte över en bebodd campingtomt utan gå på campingens körvägar.
• Töm för allt i världen inte spillvatten eller latrin på annat ställe än anvisad plats.
• Man tvättar förstås inte kläder eller borstar tänder vid en diskplats.
• Kolla när det ska vara tyst på just den plats där du bor.
• Tänk på diskretion om någon har svårigheter att parkera eller kanske sätta upp ett förtält. 
• Det är inte alltid det passar att tända grillen, exempelvis när det blåser.
• Skölj inte disken under rinnande vatten i campingens servicehus.

Vi hoppas verkligen att alla som har valt campinglivet som en ny variant för sin semester/fritid ska kunna njuta av detta och inte minst av allt ni ser och gör under resorna mellan övernattningarna. 

Kom ihåg att precis som på hotell får du som gäst respektera reglerna på plats. Emellertid bör det poängteras att det finns massvis med svenska camping- och ställplatser som verkligen gör allt för att du som gäst ska trivas.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206