Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

Publicerad: 2022-06-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

Twin Sports finns i tre tappningar där alla heter 640 (fast med olika bokstavsbeteckningar) samt mäter 636 centimeter. SGX och SLB har likadana planlösningar medan familjens tredje medlem, SG, ser lite annorlunda ut invändigt när det kommer till köksavdelningen och hygienutrymmet.

Det som främst skiljer de två förstnämnda modellerna åt är att vårt testobjekt SGX har en nedfällbar taksäng medan SLB är försedd med ”vanliga” långbäddar.

SG har i sin tur en tredje bäddlösning som består av två separata sängar, som kan användas en och en, och vikas åt sidan för att skapa lastutrymme. Dessa två bäddar kan tillsammans även bilda en fordonsbred dubbelsäng.

Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling
Klassiskt stilrent och samtidigt med en sportig framtoning. Notera den omnämnda ”Ferrariröda” randen på överskåpsluckorna.

Vidare har SGX överskåp av traditionsenlig typ längs med karossväggarna i avdelningen för nattbruk medan SG har tygvarianter som öppnas och stängs med dragkedja.

Om vi håller oss kvar inom kapitlet horisontellt läge, gäller här hög komfort. Det visar sig nämligen att samtliga bäddar, såväl de fasta som i pop-up-taket, är försedda med både högkvalitativa madrasser (OEKO-TEX) och ett tallriksfjädrande system. Vidare kan man även få till en femte ”sovplats” som standard, och det är i dinetten.

Tältet till pop-up-taket är tillverkat av ett akrylbaserat material för bästa möjliga isolering, vattentålighet och förmåga att andas. Vidare är avdelningen även utrustad med såväl förvaringsmöjligheter som läslampor, USB-portar, fönster och myggnät.

Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling
Vill man ha nära till friheten, ja då tar man plats i pop-up-taket.
Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling
Stegen upp till himmelriket. Det bör tilläggas att samtliga Twin Sports är förberedda med fästen för barnstol.

Som sig bör vill det till en form av trollerikonst för att få plats med allt i en plåtis. De takförsedda bäddlösningarna är redan omnämnda. Men det finns fler godsaker än så.

I den sanitära avdelningen har Adria applicerat en vridbar väggfunktion som snabbt som ögat förvandlar en toalett till ett duschutrymme. I och för sig ingen ny lösning, men likväl är det hur praktisk som helst. Med facit i hand blir det okej med plats både i sittande och stående ställning.

Som plus i kanten är det rent estetiskt trevligt med ett utanpåliggande handfat. Ett öppningsbart fönster med frostat glas plus en takventil tar hand om ventilationen.

Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling
Som synes är det helt okej med lastutrymme även när taksängen är nedfälld.
Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling
Bra med utrymme för att få plats med både en och två MTB-cyklar.

Mitt emot toa/dusch har vi köket där vi noterar dubbla brännare, utvikbar skärbräda samt ett kompressorkylskåp som glädjande nog är placerat i ståhöjd.

Vi nämnde inledningsvis att Sports har en äventyrlig ådra i sig – och då handlar det inte enbart om sänglösningen ovanpå fordonet, utan även om ett praktiskt spårsystem i golvet allra längst bak. Att kunna surra fast exempelvis MTB-cyklar eller annan friluftsutrustning kan så att säga bli guld värt när man önskar fly vardagen för en stund.

Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling
Ett enkelt kök intill entréskjutdörren. Som option finns det ett kompressorkylskåp på 138 liter.
Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling
Smart att ta till en svängbar duschvägg när utrymmet tryter.

Avslutningsvis har vi det där med ”Ferrari-röd”. Jodå, på sina håll kallar man det faktiskt så. Det vi syftar på är dels strajpningen på karossen men framför allt gäller det den smala, röda randen som löper längs med överskåpsluckorna invändigt.

Intressant att se att något så litet kan påverka utseendet så mycket. Helt klart får hela fordonet ett lyft och mer av en sportig look tack vare denna designdetalj. Visst, utseendet är inte allt – men det är sällan eller aldrig fel med något stilfullt att vila ögonen på. 

Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling
Rulla till toppen