Allt du behöver veta inför utlandsresan

Publicerad: 2022-06-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

Vår omvärld har förändrats drastiskt på kort tid. Vi har sett nyhetsinslag om bostadshus som bombats bara två dagsetapper från Stockholm. Och innan dess kunde vi se bilister som fick vända vid gränser eftersom de inte kände till inresereglerna eller hade fel coronapass.

Läget kan bokstavligt talat förändras över en natt, allt har rullat över oss så fort att det som gäller idag kan vara något helt annat imorgon. Kanske kan vi hoppas på ett fredligare Europa, kanske kan vägarna mot Medelhavet ligga öppna framåt sommaren – men det kan också bli nya strider och viruset kan komma tillbaka i nya mutationer. Det gäller att vara uppdaterad för att inte riskera att fastna mellan gränser eller tvingas in i lång och dyr karantän.

Allt du behöver veta inför utlandsresan
ILLUSTRATION: Getty images

Kanske har du redan full koll på hur du ska skaffa rätt och aktuell information om du ska ut och resa. Om inte, börja med att leta upp Utrikesdepartementets app UD Resklar och webbplats Sweden Abroad. Här publicerar Sveriges ambassader sina tips och råd om de länder de verkar i och länkar vidare. Det är i den digitala världen vi kan ta oss fram. Det kan exempelvis vara nödvändigt att anmäla sig på en länk för att få komma in i ett land eller kunna passera vägtullar.

Om du planerar att åka ut i Europa – börja med att planera din resa hemma vid skrivbordet. Se efter vilka länder du vill passera och kolla vilka regler som gäller för vart och ett av dem så att du är van att hitta rätt innan du lättar på handbromsen därhemma. På Sweden Abroads startsida finns en länk till information om Covid-19, sedan väljer man vilket land man vill läsa om. Samma sak i appen UD Resklar, nertill finns länken ”Länder” där man hittar det man behöver veta om allt från Afghanistan till Östtimor. Börjar du med att kolla läget i Danmark lotsas du vidare till coronasmitte.dk där du kan välja svensk text.

Hur reglerna ser ut för dig som svensk i olika länder beror på hur det går med smittspridningen just där, om Sverige klassas som hög- eller lågriskområde och om du kan visa att du är vaccinerad. I några länder kan man behöva fylla i EU:s digitala lokaliseringsformulär innan man når gränsen.

På UD:s tjänster kan man också anmäla sig till Svensklistan, där man skriver in vilken nation man ska besöka, under vilken tid och hur man kan bli kontaktad. Skulle det uppstå en större kris- eller konfliktsituation i landet kan man få en varning från ambassaden. Planera därför noggrant och var påläst innan du tar husvagn eller husbil och drar utomlands. Då vet du vad som väntar och kan vara beredd, både mentalt och med rätt dokument.


 

Allt du behöver veta inför utlandsresan

UD:S RÅD TILL RESENÄRER


√ 
Res med marginaler. Ha tillräckligt stor ekonomisk buffert för att klara förseningar och oförutsedda utgifter. Håll koll på vad som gäller och var uppdaterad. Regler kan ändras med kort varsel.

√  UD avråder från resor till vissa länder där säkerhets-situationen bedöms som farlig eller oberäknelig. Listan över sådana länder finns på Sweden Abroad.

  Vaccinationsintyg kan vara en förutsättning för att få resa in i vissa länder. Icke-vaccinerade bör särskilt noga överväga om en resa är möjlig.

Ha med det Europeiska sjukförsäkringskortet som ger rätt till nödvändig sjukvård i andra EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien.

Se till att du har reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd.

Covid-19 och säkerhetsläget har förändrat vår omvärld. Men det händer också så mycket mer: Allt fler länder inför vägavgifter och miljözoner, Storbritannien har lämnat EU, bränslepriserna åker bergochdalbana och campingkortet har blivit digitalt. Här intill är en snabbguide på vägen till våra vanligaste resmål i Europa – vad du bör ha med dig, vad du bör tänka på och vad som krävs om du vill köra på någon av alla betalvägar.


 

VIKTIGA LÄNKAR

reopen.europa.eu/sv EU-webbplats med bland annat vilka regler som gäller för inresa i olika EU-länder.

Ecdc.europa.eu/en/covid-19 Aktuell information om smittläget i olika länder.

• På krisinformation.se finns uppdaterad information om konfliktzoner, coronaläget, viktiga hjälpnummer et cetera. 

DRIVMEDELSPRISER kan variera stort i Europa beroende på dagskursen för olja, på nationella skatter och på den så kallade reduktionsplikten, hur mycket biodrivmedel som måste blandas i bensin och diesel. Vill du se vad det kostar att tanka längs den rutt du planerar att åka – kolla aktuella priser på globalpetrolprices.com eller på msverige.se. I några länder i Europa är det dyrare att tanka vid bensinstationer på betalmotorvägarna. I Frankrike kan dieseln vara billigare vid stormarknader som Carrefour.

Bensin heter oftast samma i olika länder, med lite olika stavningar. Diesel heter till exempel gasoil eller gasóleo i Spanien, gazole eller gasoil i Frankrike, nafta i Tjeckien och Slovakien, ON (Olej napedowy) i Polen och dyzelinas i Litauen. Är du det minsta osäker, fråga på macken. Det brukar gå bra med engelska.

FARTKAMEROR används i de flesta europeiska länder. Men i Norge mäter man inte bara hastigheten vid enskilda kameror utan ibland också genomsnittshastigheten mellan dem. Har du hållit rätt hastighet förbi kamerorna men gasat på däremellan kan det alltså bli fortkörningsböter. Har du en GPS som varnar för fartkameror? Den funktionen är förbjuden att använda i exempelvis Frankrike, Schweiz och Tyskland.

HASTIGHETSGRÄNSER varierar stort i Europa. Tillåten maxhastighet beror på om man kör personbil eller husbil under 3,5 ton, om man drar en husvagn och ekipaget totalt väger under 3,5 ton, eller om man tar sig fram med en tyngre husbil. Normalt gäller 50 km/h i tätort men på landsvägar och motortrafikleder skiljer det mellan olika länder.

Här är några exempel på specialregler: I Belgien är det 20 km/h i bostadsområden, 90 på landsväg men högst 70 km/h på motsvarande vägar i Flandern. I Frankrike får man hålla 100 km/h på motorväg vid regn, men bara
50 km/h om sikten är under 50 meter. I Litauen gäller 90 km/h på asfalterad eller cementerad landsväg, övriga vägar 70 km/h – och på vintern får man bara köra 110 km/h på motorväg mot 130 på sommaren. Krångligt? Javisst!

Vill du vara säker på att undvika fartböter, kolla skyltar och lokala föreskrifter. Och håll fartgränserna. Mer info finns i EU-appen Going abroad med text även på svenska.

Allt du behöver veta inför utlandsresan

VÄGAVGIFTER är ofta ett sätt att finansiera tunnel- och vägbyggen och införs i allt fler europeiska länder. Avgifterna kan vara höga, som i Norge, Frankrike och Italien. Körde du personbil från Svinesund vid svenska gränsen till Bergen via RV7 kostade det i mars 287 NOK enligt bompengekalkulator.no. Tänker du åka i Norge är det enklast att betala med autopass.

Att köra personbil från Strasbourg till spanska gränsen på motorvägar genom Frankrike kostade vid samma tidpunkt 75 euro, och betydligt mer med husbil eller husvagn. Du hämtar ut en biljett när du ger dig in på motorvägen och betalar i en automat när du lämnar den. Det är enklast att betala kontant, så se till att du har sedlar och mynt i bilen. Nationella franska N-vägar (Routes nationales) är avgiftsfria, men har man tröttnat på otaliga rondeller och vill komma fram snabbare kan motorvägen vara värd pengarna.

Beräkna dina motorvägsavgifter på viamichelin.com. Knappa in varifrån du ska åka och ditt resmål, så får du föreslagen rutt och kostnader. Har du husbil eller husvagn, kryssa i Caravan i spalten nere till vänster. Du kan också gå direkt till autoroutes.fr och autostrade.it, båda webbplatserna finns på engelska.

Läs på om vägavgifter innan du reser hemifrån, om det till exempel krävs att du ska registrera husbilen i förväg för att kunna betala avgifter.

HÖGA BÖTER: Är du van att tala i mobilen när du kör? Då kan det bli riktigt dyrt på utlandssemestern. I de flesta europeiska länder är det förbjudet att prata i hand-hållen mobil samtidigt som man kör. Det är också vanligt med höga böter för fortkörning. 

Nästan överallt är det polisen som utdömer böter. Kan du inte betala kan bilen, körkortet eller passet tas i beslag. På Irland betalar man böterna på en polisstation, men på de flesta andra håll kasserar polisen in böterna på plats. I några länder kan det vara lämpligt att begära kvitto eftersom det förekommer falska poliser. I Ungern är det bäst att ha gott om kontanter för den som kör fort. Det går för närvarande inte att
betala böter med kort och kan du inte betala tas bilen i beslag.

Allt du behöver veta inför utlandsresan

MILJÖZONER: Många länder stänger områden för trafik med framför allt dieselbilar. Enbart i Tyskland finns det idag ett sjuttiotal miljözoner. Men räkna med att det blir fler efter hand. I EU-appen Green-Zones registrerar du din bil och kan se om det finns några begränsningar för den.

Ofta rör förbuden de centrala delarna av stora städer, där det kan vara för trångt att köra med husbilar eller husvagnar. I Spanien måste utlandsregistrerade bilar ha tillstånd att köra i Barcelona och en del omgivande städer på vardagar, och bara Madridbor får köra in i huvudstaden.

Lurigast för oss turister är Italien. Där är skylten som visar att en miljözon börjar, Zona Traffico Limitato, ibland svår att se. Passerar man en sådan skylt och fångas av trafikkameran väntar dryga böter, men det kan dröja upp till ett år innan kravbrevet dyker upp i din brevlåda.

Kolla vad som gäller på ditt resmål innan du åker hemifrån. Lista över vilka miljödekaler som krävs i några länder finns på miljoeplakett.se/se/

Allt du behöver veta inför utlandsresan

VIGNETTE krävs i några transitländer som tar en avgift när du passerar igenom. Ska du köra på motorväg i Schweiz, Österrike och Tjeckien måste du köpa ett klistermärke som sätts på vindrutan.

I Schweiz behöver den som drar husvagn ha två märken. Sök på vignette + schweiz. Slovakien och Ungern har e-vignette där bilens registreringsnummer läggs in i en databas.

Mer info och priser på www.eznamka.sk och toll-charge.hu.

Allt du behöver veta inför utlandsresan

CAMPINGAR, STÄLLPLATSER: Reisemobil Bordatlas guidar till över 7 000 ställplatser i Europa. All info är på tyska, men mycket går att förstå även för den som inte en gång tragglat tyska i skolan. Listor över campingar finns på exempelvis ACSI och Camping Key Europe som också lockar med rabatter.  

FRICAMPING: I Norge och Finland gäller allemansrätt som i Sverige. Fricamping är tillåten men inte i närheten av bebyggelse. I nästan alla övriga europeiska länder (undantag Slovakien) får man fricampa på privat mark om markägaren gett tillstånd. Oftast är det förbjudet att övernatta på gator och på allmän mark.

Allt du behöver veta inför utlandsresan

KÖER PÅ AUTOBAHN: Räkna alltid med köer på tyska motorvägar. Mest handlar det om vägbyggen och kilometerlånga köer där man tvingas krypa fram. Det är långt ifrån alltid din GPS varnar i tid.

Håll utkik efter varningsskyltar med ordet Stau (kö). Webbtjänster som verkehrsinformation.de informerar om aktuella köer region för region – och är du inte bra på tyska, använd Google Översätt (Translate).

HELGFÖRBUD FÖR TUNG TRAFIK: Trött på långa rader av lastbilar? På sön- och helgdagar är det förbud för tung trafik och betydligt lättare för oss turister att köra i länder som Frankrike, Italien, Luxemburg, Schweiz, Slovenien, Slovakien, Österrike, Ungern, Tyskland och Tjeckien. I några av dem utökas förbudet på sommaren även till fredags- och lördagskvällar.

FYLLA PÅ GASOL: Normalt ska två P11-flaskor räcka för en semesterresa. Planerar du att vara borta längre, kontakta en återförsäljare innan du åker. Det finns adaptrar att köpa, men gasolreglerna ute i Europa är snåriga och det är inte lätt att veta vilka tillbehör man behöver eller om man får fylla på gasol.
OFFENTLIGA TOALETTER: När nöden är som störst kan hjälpen vara nära. Är man långt från den egna muggen i husbilen/husvagnen kan appen Flush Toilet Finder lista toaletterna nära dig. Men testa helst innan nödsituation uppstår.
VÄNSTERTRAFIK: Gäller i Storbritannien, Irland, Malta och Cypern och på öarna i den engelska kanalen. I Storbritannien mäts fortfarande hastigheten i miles per hour (mph), där 30 mph = 48 km/h.
Allt du behöver veta inför utlandsresan

WIFI/ROAMING: Inom EU använder du mobilen som hemma utan extra avgifter. Det gäller också Norge och Island. Läget är mer oklart när det gäller Storbritannien efter brexit, Schweiz, småstater som Andorra, San Marino och Monaco och stater på Balkan som Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kosovo, Montenegro och Nordmakedonien. Kolla med din teleoperatör.

PARKERING: Regler och märkningar skiljer från land till land. Bäst att kolla och läsa på. I de flesta EU-länder kan hjulen på felparkerade fordon spärras och låses bara upp när böterna har betalats.
RESA MED DJUR: Läs på innan du tar med hunden eller katten på resan. Info om regler finns på UD:s Sweden Abroad, Resa med husdjur.
MER INFO: om exempelvis gränskontroller, hastighetsgränser, vägavgifter, parkeringsregler och däck finns på M Sveriges (tidigare Motormännens) webbtjänst Resa med bil, som dock kräver medlemskap och inloggning.
HA MED I BILEN

√ Körkort.
√ Pass eller ID-kort om du reser inom Norden och EU. Visum för vissa länder utanför EU. Internationellt körkort och Gröna kortet för länder utanför EU och EES.
√ Bilens registreringsbevis (blå delen).
√ Kolla bilförsäkring, hemförsäkring och reseförsäkring. Ta med blanketter för skadeanmälan om olyckan är framme. Se till att du har Vägassistans om du får stopp eller punktering.
√ Europeiska sjukförsäkringskortet, kan beställas från Försäkringskassan.
√ Utländsk valuta, framför allt euro. Det går inte att använda bankkort överallt.
√ Kopior på pass, körkort, kontokort som göms någonstans i bilen. Lapp med spärrnummer om kort försvinner och med viktiga telefonnummer (om din mobil är borta och du inte minns numren).
√ Camping Key Europe att använda utomlands. Finns numera som app.
√ Reflexväst till alla i bilen är ett krav i många länder, ta på den om du går ut på trafikerad väg. Brandsläckare rekommenderas, liksom varningstriangel. För bil med släp krävs två trianglar.
√ Extra glödlampor krävs i Frankrike, Slovenien och Kroatien. Bogserlina krävs i till exempel Slovakien. Alkomätare rekommenderas i Frankrike, kan köpas på bensinstationer.

Allt du behöver veta inför utlandsresan

Så läser du tabellen:

Prisnivå i förhållande till Sverige, som har index 100. Billigast är Polen (39), dyrast Schweiz (125). Källa: Forex

Promillegräns gäller vanliga bilister. En * innebär att yrkesförare och nyblivna förare har lägre gräns. För Storbritannien innebär ** en gräns på 0,8, medan Skottland har 0,5. Källa: M Sverige 

Vägavgifter och miljözoner: Läs på vad som gäller på ditt resmål innan du ger dig iväg. Mer info finns i appen Green-Zones eller på msverige.se.

Rulla till toppen