Full pott för Oasen på danska Römö

Publicerad: 2022-06-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

Läge – 5

Vi tog morgonfärjan från Göteborg till Frederikshavn och for cirka 35 mil söderut genom Jylland. På gränsen mot Tyskland ligger den långsmala ön Römö och här slog vi läger på ställplats Oasen som ligger i byn Havneby nära den mäktiga Sönderstranden vid Nordsjön.

Römö når du via en vall genom havet och sedan får du köra cirka sex kilometer söder ut på ön. Närmaste tätort är den historiska staden Ribe på fastlandet. Römö är ett populärt turistmål med stort utbud av aktiviteter och mycket cykelvänligt. Bageriet har öppet 06.30–18.00 och speceributik finns 500 meter från ställplatsen.

Service/standard – 5

Det känns nästan som att svänga in på en herrgård när man kommer till Oasen. Det första man ser är det stora vackra vita huset som familjen som driver anläggningen bor i. Sedan kommer servicehusen till den första delen av platsen och efter ytterligare 200 meter ser vi servicehusen till del två. I dessa finns toaletter, duschar, tvättstugor, bastu och diskrum (även utomhus). Det finns hunddusch. Flera perfekt arrangerade serviceplatser för tömning av fasta tankar, latrin och vattenpåfyllning. Tv- och samlingsrummen är som de finaste matsalar i ett hem. Allt är modernt och genomtänkt.

I grundavgiften ingår wifi, toaletter samt tömning av tankar och toaletter. Betalar du i en automat vid ankomst köper du ett servicekort som du sedan nyttjar vid dusch, disk, tvätt och vattenanvändning. Alla servicehus är lättillgängliga för rullstolsburna.

Uppställning – 5

Det finns drygt 200 platser på Oasen och varenda en är föredömligt gjord, där man står på grus med en gräsmatta utanför dörren. Dessutom är det sällsynt gott om utrymme mellan husbilarna. Alla har tillgång till el. På varje område på Oasen finns en konstgjord sjö och runt sjön är det uppställningsplatser. Såg knappt en enda bil använda nivåkloss.

Allmänt – 5

Römö ligger i Nationalparken Vadehavet som är med på Unesco:s världsarvlista. Ön har länge varit en turistmagnet på grund av sina mäktiga sandstränder och goda förhållande för surfare, och för att det är ett paradis för natur- och fågelintresserade. Du har både minigolf och vanlig golf i närheten.

Detta är nog både den största och den finaste ställplats som vi sett. Och även om det tillkommer avgifter för el, vatten, bastu är det mycket prisvärt att bo här jämfört med många andra campingplatser. Römö har för övrigt flera campingplatser och ställplatser.

Full pott för Oasen på danska Römö
Rulla till toppen