Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

Publicerad: 2022-07-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!
Oplogat? Lägg i en lägre växel och kör! Så länge vägen är bred nog är det inga problem. Men det är klart att det finns en gräns även för Grand Canyon S CrossOver.

Nya husbilsägare lär sig snabbt att anpassa sig efter underlaget. Framhjulsdrivna bilar är sämst, bakhjulsdrivna aningen bättre. Vill du vara säker på att ta dig fram krävs fyrhjulsdrift. Vi har testat Hymer Grand Canyon S CrossOver – en liten husbil för stora äventyr.

Den här husbilen är så olik det mesta som finns på marknaden att den garanterat inte passar alla. Men den är perfekt för den som kör i alla väglag, året runt, på jakt efter de bästa platserna för surfing, bergsklättring, off-pist-skidåkning eller spännande vandringar.

Redan första milen efter att vi hämtat bilen hos Hymer Center i Örebro får den visa vad den kan. Temperaturen ligger på minussidan och dagen innan föll det ungefär 15 centimeter nysnö. Väglaget kräver både omdöme, bra däck och fina vägegenskaper.

Grand Canyon S CrossOver har inkopplingsbar fyrhjulsdrift, vilket inte är så vanligt. Fördelarna visar sig redan i de första backarna, när vi lämnat Närkeslätten bakom oss.

Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!
Köket, det enda i testbilen som är gasoldrivet, har förhållandevis bra stuvutrymmen.

Mercedes har tagit tekniken till en ny nivå. Tillsammans med en niostegad automatlåda fungerar allt imponerande friktionsfritt. Vi har packat med oss skidor och ombyte för en dagsutflykt till skidmetropolen, Kilsbergen. En bra plats för att testa bilens äventyrspotential.

Backarna upp mot skidanläggningen är osandade med hårt packad snö. Det är riktigt halt! Terrängdäcken är grova och utan dubbar. Med drivkraften jämnt fördelad på alla fyra hjulen behåller de greppet ändå.

Mercedes värmesystem harmonierar fint med den dieseldrivna Trumapannan med elpatron. Lågt placerade värmeventiler har kompletterats med utblås vid sängen. Det går dessutom att välja till uppvärmning och isolertyg till taktältet. Med ett utvändigt vintertäcke över framrutorna bör det inte vara några problem att vintercampa i detta fordon.

Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!
I samvarodelen kan man sitta fyra personer. På några sekunder viker man undan bordet och ökar säkerheten under färd. Kontrollpanelen för all teknik är placerad i taket mellan framstolarna.

Detta är utan tvekan ett fordon för äventyr och, inte minst, för äventyrare, men om du stuvar in skidor, cyklar, kajaker och klättringsprylar blir det både trångt och överlastat. Ta en sak och ett äventyr i taget!

För den som verkligen drömmer om en husbil som klarar kittlande utmaningar är det svårt att tänka sig något bättre. Har man bestigit höga berg och sovit veckor i fjälltält känns det nästan som om Grand Canyon S CrossOver bjuder på lyxkomfort. 

Här är många detaljer som imponerar. Bilen är tyst och välbyggd. Inget skrammel och alla utrymmen tas till vara. Det finns tillräckligt med skåp för förvaring. I och för sig saknas en hänggarderob, men dunjackor och andra skrymmande plagg ryms i duschen.

Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!
Under sängen hittar vi bland annat bodelsbatterierna och omvandlaren.
Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!
Hygienavdelningen är smart utnyttjad. Handfatet är uppfällbart och det går att få rum med allt som behöver förvaras här inne.

I testbilen är det bara spisen som går på gas, och den drivs av en femkilos tub. En extra arbetsskiva gör det lättare att laga mat i köket, men ingen förväntar sig gott om plats för matlagning i en plåtis. Till skillnad från de flesta konventionella husbilar har Hymer ett nerfällbart bord framför passagerarstolarna. En både snygg och säker lösning.

Efter några timmar i skidspåren i Kilsbergen är det faktiskt lite sorgligt att skiljas från Grand Canyon S CrossOver – en husbil med oändligt många möjligheter.

Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!
Med sängbotten uppvikt kan man ha skrymmande packning längst bak.
Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!
Rulla till toppen