Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

Publicerad: 2022-07-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

Läge – 4

Kommer du väg 49 mellan Karlsborg och Skövde tar du av mot Mölltorp. Den som färdas från Karlsborg ska köra väg 202 mot Töreboda fram till skylten mot Forsvik. Här bor campinggästerna alldeles bredvid Göta kanals äldsta sluss och med bara några minuters promenad till Forsviks Industriminne.

Service/standard – 3

I anslutning till slussen finns ett servicehus med toaletter, duschar, tvättstuga och separat handikapptoalett. På platsen har camparna också tillgång till vatten och soptunna. Däremot kan du inte tömma latrin eller fasta tankar.

Uppställning – 2

Här är 15 markerade platser på en iordninggjord grusad plan. I direkt anslutning hittar du grönt gräs och en liten stig som leder ut på en udde med grillplats. Ingen el. Kommer du utanför den angivna öppetperioden är det gratis att övernatta, och både husvagns- och husbilsresenärer är välkomna.

Allmänt – 4

Ni som minns historien om Arn av Jan Guillou kommer säkert ihåg att det var i Forsvik som Arn slog sig ner när han återvände från Det heliga landet. Gå landsvägen bort till de gamla industrilokalerna och upplev miljön. Här har varit sågverk, järnbruk och mycket mer (se separat artikel). Nu är det museum och en plats för olika utställningar. Utanför industriområdet ligger hjulångaren Eric Nordevall, en kopia av det skepp som gick på grund på Vättern år 1836. Längs byvägen finns restaurang, presentbod och café.

Forsviks sluss: En idyll vid kanalen
Rulla till toppen