Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

Publicerad: 2022-07-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

Den svårknäckta nöten med att skapa ett litet campingfordon som samtidigt ska kännas stort och rymligt har Weinsberg löst med bravur.

Visst, vi skrev om denna typ av vagn för ganska precis två år sedan. Men nu när kunderna fullkomligen skriker efter ”det lilla” kändes det befogat med en favorit i repris. Framför allt med tanke på vad Husvagn & Camping fick höra om 390 PUH i samband med Bergholms mässa i Jönköping i höstas.

Besökarna fullkomligen öste beröm över vagnens snillrika planlösning. På ynka fyra meter har de nämligen kunnat lösa problematiken med att få plats med en riktigt stor sittgrupp, ha bäddplatser för fyra, få till duschmöjlighet i hygienutrymmet samt sist men inte minst – montera ett populärt frontkök vid vagnens entré.

Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential
Soffbelysningen består av fyra LED-lampor i taksängens underrede. Där finns även lika många överskåp.

Har det behövts skohorn för att klämma dit allt? Glöm det. Den här minihusvagnen känns märkligt nog allt annat än trång. Sug på den karamellen!

Sittgruppen är värd ett kapitel i sig. Vi pratar nämligen om en U-grupp som hör hemma i fordon som är en eller två meter längre än 390 PUH. Jösses, vad imponerande. Dessutom är komforten riktigt behaglig.

Den som är vis av såväl erfarenhet som kunskap har förstås redan listat ut att det är i denna avdelning som den nedfällbara sängen också finns. Att det är fyra bäddplatser i denna husvagn (vi inkluderar då den bäddbara sittgruppen) är respektingivande även det.

Den ”riktiga” sängen är för övrigt utrustad med en komfort-madrass av märket EvoPore.

Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential
Frontkök smakar mumma – även i en minivagn som denna.

Frontkök? Jajamensan! Det är en kökslösning som fanns med på många husvagnscampares önskelistor när köksplaceringen lanserades på marknaden för något år sedan – och de är vansinnigt populära än idag.

När man stoppar in nosen får man ta del av ett högt, smalt kylskåp som automatiskt känner av om el eller gas ska användas (AES-funktion). Köksbänken är nästan vagnsbred och direkt till höger innanför entrén har det applicerats två högsmala skåp som skymtar i bildens ena kant.

En ”riktig” garderob finns på andra sidan av entrédörren, och den har måtten 98 x 58 x 37 centimeter (höjd/bredd/djup).

Vilka kan då tänkas vara intresserade av den här typen av husvagn?

Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential
En utrymmesbesparande taksäng gör den lilla vagnen förvånansvärt rymlig.
Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential
Det finns öppningsbart fönster, ett takfönster samt en duschstång i hygienutrymmet.

Givetvis alla de som har en mindre dragbil, endast B-körkortsbehörighet och som anser att resan och äventyret är mer värt än all lyx man kan tänka sig i en husvagn.

Naturligtvis rör det sig troligen om samma klientel som även sneglar och/eller jämför den med Adrias lilla charmiga Action eller Dethleffs instegsserie c´joy.

Tittar vi på fjolårets registreringsstatistik talar de små vagnarna från serien CaraOne sitt tydliga språk. Trion som inkluderar 390 QD med tvärställd dubbelsäng, barnkammarvagnen 400 LK och vårt testobjekt 390 PUH var internt sett överlägset i topp. Av totalt 148 sålda enheter från Weinsberg 2021 var nästan hälften av dem (63 stycken) dessa tre. Ökningen jämfört med 2020 är minst sagt anmärkningsvärd. Då såldes de nämligen i 35 exemplar.

Det råder som sagt inga tvivel om att små vagnar har blivit inne igen.

Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential
Rulla till toppen