Allemansrätten – vad får vi göra?

Allemansrätten – vad får vi göra?

Publicerad

Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

Det råder en hel del oklarheter kring allemansrätten. Vissa tycks tro att det är fritt fram att göra i princip vad som helst, var som helst. Med hjälp av en sakkunnig person på Naturvårdsverket har Husvagn & Camping därför rätat ut ett och annat frågetecken.

Önskar du övernatta på en rastplats med din husvagn eller husbil kan du i regel stanna i högst 24 timmar. Under lördagar, söndagar och helgdagar får man bli kvar till nästa vardag. 

Men så har vi det där med att parkera husbilen/husvagnen långt in i skogen alldeles intill den lilla, ljuvliga sjön. När vi kontaktade Naturvårdsverket visade det sig klart och tydligt att det är inte tillåtet att framföra sitt campingfordon i terräng och med det menas praktiskt taget all möjlig naturmark som vid sidan av skog och mark även inkluderar stränder, hagar, parkmark och gräsmattor.

FOTO: Getty Images

Nils Hallberg, miljöjurist på Naturvårdsverket, vill betona att allemansrätten är "icke motoriserad", och att den inte gäller för färd med motordrivna fordon:

–Husvagnar med dragbil och husbilar räknas som motordrivna fordon. Enligt terrängkörningslagen är det förbjudet att köra på barmark i terrängen med dem, i hela landet. Därmed får husvagnar och husbilar endast ställas upp där parkering med motordrivna fordon i övrigt är tillåten. Man får alltså inte lämna vägen för att ställa upp sitt campingfordon fritt i naturen, om så enbart för ett enstaka dygn, förklarar Nils Hallberg.

Nu gäller det inte enbart var vi får, och var vi inte får ställa våra kära campingfordon. Allemansrätten inkluderar en mängd regler vi ska ta hänsyn till. Memorera dessa så blir du, alla medmänniskor samt djur och natur nöjda och belåtna.

ALLEMANSRÄTTEN

Inget slitage

Du får inte tälta i större grupper utan lov, orsaka stort slitage på växtlighet, bryta kvistar eller uträtta toalettbestyr var som helst.

Lilla vovven

Hunden får följa med ut i naturen, men du måste ha koll på den, annars ska den hållas i koppel – speciellt under våren och sommaren. I vissa nationalparker är husdjur helt förbjudna. I områden med renskötsel ska hunden hållas kopplad.

Inget fiske

Fiske ingår inte i allemansrätten, bortsett från fiske med handredskap i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön samt utmed kusterna. Vid fiskande i andra sjöar krävs antingen fiskekort eller annan typ av tillstånd.

Nödd och tvungen

Blir du nödig får du uträtta dina behov i naturen om dass saknas i närheten, men på en plats där ingen brukar gå. Ta gärna med en spade och gräv en liten grop först och täck sedan över. Eller ta med det hem i en påse.

Plocka bär

Allemansrätten ger dig lov att plocka bär och svamp och från marken även plocka upp frön, nötter och kottar. Bara de inte är fridlysta eller finns i en odling, naturreservat eller nationalpark.

Fritt paddlande

Det är fritt att paddla i sjöar, vattendrag, längs kusterna och till havs, bortsett från i fågel- och sälskyddsområden och i vissa naturreservat och nationalparker.

Hemfridszon

Att röra sig fritt i skog och mark är tillåtet. Detsamma gäller på eller utanför vägar. Andras bostadshus ska emellertid passeras på behörigt avstånd (hemfridszonen). Undvik att gå på en nysådd åker och lämna inte kreatursgrindar öppna.

Värmande brasa

Med stöd av allemansrätten får du tända en brasa om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skada djur, växter och känsliga underlag som klippor och stenhällar. Eldningsförbud kan tidvis gälla på vissa platser.

Okej med bad

Har du en liten båt med dig, får du tillfälligt lägga till vid en brygga och även bada vid en strand om platsen inte tillhör någons hemfridszon.

Stör ej fåglar

Klättra på berg och stora stenblock får man göra, men enligt jaktlagen får du inte störa häckande fåglar som pilgrimsfalk, tornfalk, berguv eller korp.

Ved till brasa

Man får plocka upp torra kvistar till en brasa, men inte bryta levande kvistar eller plocka näver och bark från växande eller döda träd.

FAKTA

• Uttrycket allemansrätt etablerades på 1940-talet.
• Allemansrätt liknande Sveriges finns även i Norge, Finland och Island. I Danmark saknas motsvarighet till den svenska allemansrätten.
• Begränsningar i naturskyddade områden finns även i dessa länder.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206