McLouis är ett förhållandevis ungt varumärke. De låg lugnt och tryggt i sin vagga året innan millennieskiftet. När de väl lanserade sina första modeller dröjde det inte länge förrän de började göra sig gällande.
Första tillfället då Husvagn & Camping fick syn på dem var i samband med en mässa i Tyskland en dryg handfull år senare. Då var prislappen extremt låg och de kändes som intressanta och prisvärda instegsbilar vars utseende var mycket tilltalande.
Men vem skulle nappa och importera dem till Sverige? Jo, Autohallen. Vid detta tillfälle stod det 2008 på väggalmanackorna.

Sedan dess har det hänt en hel del med den Toscanabaserade italienaren. Kostnaden för ett exemplar har stigit (vilket givetvis gäller för alla varumärken) men inte så att man slår bakut. Den billigaste av två halvintegrerade serier går fortfarande att få för under 700 000 kronor på den svenska marknaden.
Och när det gäller deras look, såväl interiört som exteriört, visar de prov på italiensk design när den är som bäst. Dessutom har hela McLouis flotta vuxit rejält och omfattar sedan ett antal år tillbaka samtliga tänkbara segment: alkover, plåtisar samt halv- och helintegrerade modeller.
Det finns emellertid ett krux med den helintegrerade Nevis 873 G som vi lånar för en provtur. När vi hämtar ut nycklarna får vi det förklarat för oss att vid tidpunkten då denna artikel är tänkt att publiceras är det stor risk att just denna specifika modell är slutsåld.
Dubbelcheckar detta med den svenska importörens vd, Joakim Norberg – och ja, det stämmer. Han nämner att Autohallen, precis som ifjol, inte kommer att få den kvot från fabriken som de har beställt.

–Vi hade ett enormt uppsving då och lyckades sälja slut på det mesta innan sommaren ens hade börjat. Hade leveranserna varit under normala former tror jag att vi kunde ha fått iväg minst 70 nya McLouis ytterligare, förklarar Joakim Norberg.
Trots detta placerade sig McLouis på andra plats bland de husbilsvarumärken som ökade mest i registreringsstatistiken på den svenska marknaden från 2020 till 2021 (plus 127,16 procent).
Det visar att deras popularitet bara ökar och ökar. När ni läser denna artikel är det alltså inte ens säkert att det finns några 873 G att få tag på längre. Den har en populär planlösning med höga långbäddar och ett garage där du får plats med en hel del, och lite till.


Om man nu har kärat ned sig i McLouis finns det emellertid tröst i att det finns ytterligare fyra modeller i 800-, samt en duo i 200-serien att välja mellan.
En av de sistnämnda är dessutom en planlösningsmässig kopia (273 G) av vårt testobjekt och dessutom är den 60 000 kronor billigare. Det som skiljer dem åt är den interiöra finishen som är vassare i 873 G.
Är det just singelbäddar du är ute efter finns även 870 att tillgå. Den har samma storlek på garaget men till skillnad från vår testbil har den en annorlunda utformning av sittgruppen samt placering av hygienutrymmet. Vidare tillverkar man även tre modeller som har queenbed där en av dem finns både som 800- och 200-version.

Glöm det där med att behöva ta fram stora arket med extrautrustning när du synar en McLouis i sömmarna. Det är allmänt känt att kunden får en körklar husbil redan från startögonblicket. Autohallen kallar det själva för All Inclusive.
I klartext är det ett omfattande paket (värde 73 000 kronor) som inkluderar komponenter som solcell och regulator, cykelhållare, markis, tv/dvd samt en hel del annat smått och gott.
Visst, du kan givetvis på egen hand lägga till exempelvis starkare motor eller Travel + Maticpaketet som i sin tur är nytt för i år. Där ingår automatlåda, dimljus, aluminiumfälgar samt radio inkluderat CarPlay. Men då får du punga ut med 50 000 pix extra.

