Modeller: Småskalig kärlek

Publicerad: 2022-08-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

Tittar vi på personbilar finns i stort sett varje bilmodell och i många fall även av specialutförande, vare sig det gäller en Televerksduett eller en Mercedesambulans. Googlar man på exempelvis amazon.se, ebay.com, etsy.com går det att finna en hel del. Eller så kontaktar man en specialist här på hemmaplan. Husvagnar är det däremot dåligt ställt med och utbudet är tämligen smalt.

– Vi har fyra–fem modeller av husvagnar, men flera hundra olika modellbilar, säger Lars Holmgren som driver en av landets största modellaffärer, GL Modellbilar i Tibro.

Modeller: Småskalig kärlek
Utbudet är mycket sämre för husvagnar än för modellbilar, men den som letar kommer att hitta mängder av olika typer och storlekar.

– Jag känner till ganska många samlare av modellbilar och mängder som gärna bygger dioramor, men jag känner inte till någon som enbart samlar på modellhusvagnar. Det är lite synd för det finns många udda och snygga husvagnar och man skulle vara ganska ensam i den genren, fortsätter Lars.

En snabb inventering i bekantskapskretsen visar att det stämmer. Flera bekanta har modellbilar, en del specifikt gällande vissa bilmärken, andra på allt från samma modelltillverkare och ytterligare några bara i största allmänhet. Det finns en och annan husvagn bland dessa men då mest som tillbehör eller i uppbyggda dioramor.

Modeller: Småskalig kärlek
Bland äldre vagnar finns till exempel denna Four Berth Caravan från 1961, tillverkad av Meccano Ltd.

Varför utbudet är skralt eller rättare sagt nästan obefintligt bland husvagnar är svårt att säga. Kan det bero på att modellutbudet är ganska spretigt?

Adderar man husbilar ökar det en aning – framför allt av den äldre typen av VW-bussar, men det finns även någon fullt modern husbil. Lyfter man blicken utanför landets gränser blir marknaden större och det är enklare att finna exempelvis en klassisk Bedford Dormobile eller varför inte en pickup med en camper på flaket.

För att hitta rätt i denna djungel rekommenderar vi att ni googlar på exempelvis amazon.se, ebay.com, etsy.com (sökord typ miniature toys och sedan något av alternativen caravan/rv/mobilehome/camper). Då går det att finna en del – men knappast en modern Weinsberg, Dethleffs eller Kabe.

Modeller: Småskalig kärlek
En så kallad promotionmodell från sent 1990-tal i form av Polar 400 Basic.
Modeller: Småskalig kärlek
Exklusiva modellbyggaren Atlas Edition tog fram den vita Saabo-husvagnen som vi hittade hos en Saabsamlare, och den hade sällskap av två helgjutna modeller från England.
Rulla till toppen