Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

Som upplagt för sköna campingturer, en Plymouth Belvedere och en Combi-Camp 500. Bakåtsikten skyms inte och vagnen väger nästan ingenting.

Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

Publicerad

Ewa Fredricson Andersson följde sitt hjärta och släppte inte drömmen om campingvagnen från Danmark.

En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

Det går inte att ta miste på glädjen när Ewa visar upp sin Combi-Camp, en 500 från 1972. Enkel att parkera, dito att ha efter bilen och smidig om den
skulle behöva backas.

– Men det går lika lätt att haka av den från kroken och baxa den för hand, förklarar hon.

För omkring tio år sedan letade Ewa och hennes man Bosse efter en kul hobbybil och båda föll för en grön Plymouth Belvedere från 1959. Säljaren berättade att han även hade en Combi-Camp som han brukade ha efter bilen.

– Då blev jag förstås nyfiken, men han ville inte visa vagnen. Skicket var inte så bra påpekade han.

Nu är Ewa inte en person som ger sig i första taget och skulle det vara något fel kunde säkert Bosse fixa det. 

– Jag tjatade nog hål i huvudet på honom, men vi fick köpa vagnen.

Skicket var hyfsat, det vill säga användbart men inte särskilt snyggt. Tältduken var en kombination av orange och brunt, och själva tältet var varianten med tre bågar.

– En av bågarna skymde ingången vilket gjorde det krångligt att komma in i vagnen.

Det är kanske en överkomlig sak, värre var att tältduken inte var i så bra skick. Trasig på sina ställen och sliten. Gummilisterna saknades delvis och de som trots allt fanns slöt inte tätt.

– Men vi tyckte mycket om vagnen och jag är glad att jag följde hjärtat. Vi var ute ganska mycket med den under 2013. Det här var campingsemester på riktigt och fyra personer kunde sova i den, två på flakbädden och två på "bårbädden" en bit ovanför.

Boytan är endast åtta kvadratmeter men fördubblas till 16 med ett standardförtält. Det fanns även ett lyxförtält som utökade boytan till hela 20 kvadratmeter.

Det sistnämnda är i princip ett par stänger med kraftig segelduk mellan sig, inte helt olik gamla tiders bårar. I slutet av säsongen kom Ewa och Bosse över ytterligare en Combi-Camp från 1972. Den var förvånansvärt billig vilket berodde på ett nästan helt sönderrostat underrede.

– Vi köpte den i alla fall, för tältduken var bra och dessutom beige. Själva tältdelen hade för övrigt fyra bågar vilket underlättar insteget.

Fyndet fick lastas på en kärra för att kunna köras hem och Bosse använde de bästa delarna för att bygga ihop en vagn.

– Då fick vi även med ett förtält, något som vi saknade på vår första.

Uppfälld är vagnen 4,5 meter lång eller 5,25 med dragstången. Hopfälld är längden enbart 2,25 meter, eller 3 meter inklusive dragstång.

Tältet impregnerades och i samma veva fick vagnens tvåtonslackering dessutom kromade lister i samma stil som Plymouthen, vilket gör att vagnen verkligen sticker ut från mängden. Bosse drog även in ett 230-voltsuttag och bytte ut golvet innan familjen gav sig ut på nya campingäventyr.

Då var nästan alltid bilens bagageutrymme fullt – för kyl, kök och mat tar plats. Ewa tänkte att det kunde lösas genom en rejäl Amerikakoffert som kunde surras på lasträcket. De letade på loppmarknader utan att få napp och samtidigt började Bosse att greja i sin verkstad.

– Snart hade han byggt en prototyp till en egen Amerikakoffert med inbyggt kombinerat kök och diskho. Jag var helt lyrisk och några veckor senare var den klar.

Cirka 15 sekunder skulle det ta att fälla upp enligt Combi-Camp själva, och då behövde man inte ens vara speciellt flink i fingrarna.

Den hade två fungerande gasolplattor, vattenbehållare med batteridriven pump, LED-belysning, diskho och lite stuvutrymme, snyggt förpackat i kofferten. Sedan dess har den hängt med på campingturerna och nästan varje gång de campar är det någon som vill köpa en likadan av Bosse.

– Han kunde ha sålt dussinvis av dem, men det finns bara en, säger Ewa stolt.

Vad är då det bästa med en Combi-Camp? Är det bakåtsikten kanske? Eller är det att den är så lätt och smidig att den knappast märks bakom en bil, i alla fall inte bakom en jänkare? Tydligen ingenting av detta, utan svaret från Ewa blir helt enkelt:

– Den har fin färg och den är mysig att bo i. Dessutom vinterförvarar vi den i garaget. Bosse byggde en hållare och vi välter upp den på högkant. Då vi får plats med bilen också. Försök göra det med en husvagn.

I första version gick den i en salig röra av gult/brunt/orange/rutigt. Bårsängen har plats för två och tältbågen är olämpligt placerad precis mitt i insteget.

FAKTA

Märke: Combi-Camp
Modell: 500
Tillverkningsår: 1972
Tillverkningsland: Danmark
Totalvikt med påskjutsbroms: 400 kg
Vikt på vagnen: 230 kg
Maxlast: 170 kg
Mått i uppfällt läge (L/B/H): 450/170/245 cm
Mått i nedfällt läge (L/B/H): 225/170/100 cm
Ram: Galvaniserat stål
Kåpor: Glasfiberförstärkt plast
Tidsåtgång för uppfällning: 15 sekunder (fabriksuppgift)


Antal tillverkade Combi-Camp 1963–1972: 15 637


1963: 20
1964: 100
1965: 180
1966: 325
1967: 650
1968: 1 423
1969: 2 168
1970: 3 013
1971: 3 463
1972: 4 295

Produktionskapacitet 1972: 25 vagnar per arbetsdag

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206