Vad är vanlife?

FOTO: Carl Waite

Vad är vanlife?

Publicerad

Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

Isabel Waite var i princip nyfödd när hon fick följa med på sin första campingsemester. Familjen reste då omkring med en ombyggd Peugeot-van, något de skulle fortsätta med under åren som följde.

I vuxen ålder träffade Isabel surfaren Carl, som via sitt fritidsintresse hade upptäckt tjusningen med att bo i en van. Så kom det sig att paret började semestra tillsammans i en ombyggd Mercedes Sprinter, som fick namnet Doris. Men det var något som saknades.

FOTO: Carl Waite

– Vi startade Facebookgruppen Vanlife Sverige för fem år sedan, med förhoppningen att träffa fler som delade vårt intresse. Idag är vi över 18 000 medlemmar – allt från barnfamiljer till 80-plussare. Detta forum är en enorm kunskapsbank där användarna kan dela med sig av sina erfarenheter, ställa frågor och träffa likasinnade, berättar Isabel.

Isabel och Carl driver även en hemsida och en podcast under namnet Vanlife Sverige – och har därutöver gett ut en bok på samma tema. Med andra ord: Om det är några som borde veta vad vanlife egentligen står för, är det väl makarna Waite?

FOTO: Vanlife Sverige

FOTO: Vanlife Sverige

– Begreppet lär ha myntats 2011, då den amerikanske fotografen Foster Huntington skulle lansera ett av sina fotoprojekt på Instagram. Han hade sagt upp sig från sitt jobb och bodde i en van och lade ut bilderna under hashtagen Van Life, som en ordlek kopplat till det redan befintliga uttrycket Thug Life, säger Isabel och fortsätter:

– Med tiden blev hashtagen allt större och samlade många användare. Idag är vanlife en livsstil och ett sätt att resa. Det finns ingen som helst konkurrens eller rivalitet mellan olika sorters fordon, eller olika sätt att färdas eller campa på. Snarare är det ett paraplybegrepp som samlar människor som gillar att resa på ett eller annat sätt, i någon form av fordon.

FOTO: Vanlife Sverige

Begreppet har alltså växt fram som en gräsrotsrörelse och inte värkts fram på en reklambyrå eller dylikt. Ändå kanske någon tycker att det verkar överflödigt att använda en "ny" engelsk benämning för en så pass vanlig företeelse. Men faktum är att det finns många fördelar med ett samlingsnamn – inte minst ur ett digitalt perspektiv. 

– Söker man på vanlife på nätet hittar man hur mycket information som helst. Och genom vårt forum Vanlife Sverige har det uppstått en fin gemenskap som spänner över generationsgränserna, säger Carl och utvecklar:

FOTO: Matilda Söderström

– Med vår plattform som utgångspunkt har vi och andra medlemmar kunnat arrangera flera träffar där vi framåt småtimmarna har samlats kring en öppen eld och pratat om livets stora frågor – enbart tack vare vår gemensamma hobby. På det sättet träffar man människor man kanske aldrig hade träffat annars. Dessutom bryts den ålderssegregering som är vanligt förekommande idag. 

Att vanlife kan levas på helt olika sätt har blivit särskilt tydligt genom alla intressanta människor som Isabel och Carl har intervjuat i sin podd.

FOTO: Isabel Waite

– Vi har exempelvis pratat med Hannes, pappa till en dotter som fick en hjärnskada vid födseln. I deras familj blir det som ett andrum att ta plåtisen ut i naturen, där dottern mår som allra bäst. Kulturarbetarna Linn och Sander berättade i sin tur om hur jobben försvann under Coronapandemin och hur flytten till en Folkabuss räddade ekonomin. Jari och Arni däremot, var trötta på att pendla och löste problemet med en husbil. Det slutade med att de sålde lägenheten och magasinerade alla möbler, berättar Carl.

Vanlife tycks alltså vara förenat med en inkluderande och hjärtlig gemenskap för alla som gillar att resa med hus på hjul. Googla gärna får du se, eller surfa in på vanlifesverige.se.

Tre röster om vanlife


VIKTOR JERNER, BÖDA SAND BEACH RESORT


– För mig känns vanlife som en kombination av det konkreta i att bygga om en van till en mobil bostad och det mer abstrakta i form av den frihetskänsla och atmosfär som "vanlifers" söker. Den typen av gäst blir alltmer vanlig på Böda Sand och därmed också användningen av begreppet. Min uppfattning är att vanlifers värdesätter tid, flexibilitet och frihet långt över pengar – och tar livets tickande klocka på stort allvar.

 
ANN LANDEGREN, INKÖPSCHEF PÅ FORSBERGS FRITIDSCENTER


– Vanlife är enligt vår uppfattning förknippat med att uppleva frihet, närhet till naturen, att leva ett enkelt liv och komma bort från vardagens krav. Våra kunder använder dock inte detta begrepp i så stor omfattning. Vi ser däremot ett generellt ökat intresse för kompakta bilar/plåtisar som är enkla att ta sig ut i naturen med och smidiga att parkera i stadsmiljö. Vanligt är också att den ska fungera som en andrabil i familjen.

 
PETER JANSSON, TF VD SCR SVENSK CAMPING


– Från vårt perspektiv är detta ett förhållandevis nytt begrepp; jag och de medlemmar jag har pratat med har tidigare bara stött på det i något sammanhang. Inom vår organisation tycker vi att det mesta som gagnar det mobila boendet och det totala campinglivet är bra.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206