Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

Stranden? Nej, Nostalgifestivalen i Vårgårda 2018. Långresan samma år gick till tyska Echternacherbrück i Tyskland.

Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

Publicerad

Maria Löfberg och Jörgen Ivarsson köpte husvagnen för 15 år sedan.

Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

Det var aldrig tal om något speciellt märke när Jörgen Ivarsson och Maria Löfberg från Tjörn började leta efter en egen husvagn 2007. 

– Nej, vi hade en simpel kravlista. Först och främst skulle vagnen vara stor nog för oss och våra två tvillingsöner. Sedan fick den gärna vara lite äldre, förklarar Jörgen.

Några exemplar ratades men när det dök upp en Fleetwood slog paret till. Den hade gott om utrymme och några år på nacken, men var inte urgammal.

– Vi gillade designen, speciellt utformningen av taket. Den passar så bra ihop med Pontiacen.

Förtältet är ett nyare Isabellatält, men det gröna sidostycket monterat på vagnen är original. Retrodesign på småprylar känns helt rätt.

En längsgående takås är ganska ovanligt på husvagnar men fanns exempelvis på äldre engelska märken som ACE och på vissa svenska SMW. Det ger inte bara en annorlunda design utan gör också att ståhöjden inne känns riktigt generös. En positiv bieffekt är mindre vindkänslighet och den blir därmed mer lättdragen efter bilen.

Skicket var tillräckligt bra och familjen kunde därmed åka ut på campingäventyr direkt utan att göra någon renovering. Redan då var inredningen delvis utbytt, bland annat med skåp från en nyare vagn.

Just inredningen har med tiden fått en egen stil och det började med att Maria fick tag i ett tyg med ansikten av 1950-talsprofiler. Av det sydde hon gardiner.

– Som av en händelse hittade vi en lampskärm med samma tyg när vi var på Gekås i Ullared. Vi köpte den förstås och hängde upp den.

Camping blir mer praktiskt med cyklar – tidstypiska minicyklar används för utflykter och småärenden. Under transport hänger de på ett eget ställ på draget.

Sedan har fler detaljer tillkommit och tillsammans ger det en skönt avslappnad rockabillystil utan att det har gått till överdrift. Originalets förtält var inte så bra och det har numera ersatts av ett Isabellatält som från början var avsett för en Polar.

– Det passade nästan perfekt utan några modifieringar.

Vagnen är ganska stor, totallängden 620 cm och bredden 210 gör förstås att den väger en hel del eller? Inte alls, tjänstevikten är humana 890 kg och totalvikten enbart 1 150 kg.

Jämför man med exempelvis en Hobby Prestige 560, som är ungefär lika stor, är motsvarande siffror 1 470 respektive 1 600 kg.

Jörgen och Maria har lyckats med konststycket att få en smakfull rockabillystil på inredningen utan att överdriva. Inredningen är delvis från en nyare vagn.

Låg vikt och minimalt vindfång gör att det knappt märks att husvagnen är kopplad bakom bilen. Väghållningen förbättras också av de hyfsat breda däcken – dimensionen är hela 6,70 x 13.

Men tro nu inte att den används sparsamt bara för att den är gammal. Nej, till och med under pandemin blev det tio–femton övernattningar, vilket ändå är betydligt färre än vanligt. Allra mest campade familjen 2014 då det blev hela 41 övernattningar i Fleetwooden.

Och de har inte dragit sig för långresor. Flera stycken har gått till tyska Rügen och den allra längsta enkelresan gjordes 2018, till den internationella veterancampingträffen i Echternacherbrück också det i Tyskland, på gränsen till Luxemburg.

– Drömmen är att åka på en veterancampingträff i England. Det skulle ha blivit en i år, men den flyttades istället till danska Skagen, så det blir dit vi far i sommar.

Brittisk husvagnsindustri var lika invecklad som örikets bilindustri. Annonsen från 1970 räknar upp Globe Caravans sex olika märken, där Fleetwood kom att bli det ledande.

FLEETWOOD – TRASSLIG INTERNATIONELL MÄRKESHISTORIK

  Den engelska bilindustrin var riktigt rörig under slutet av 1960-talet. Märken slogs samman, bytte skepnad eller försvann, och inom husvagnsindustrin var det minst lika förvirrande.
  Globe Caravans var en koncern som bildades av märkena Colchester, Elddis, Embassy, Fleetwood, Swift och Silverline. Under tidigt 1970-tal blev Fleetwood det dominerande fabrikatet inom de egna leden medan Colchester degraderades till enbart ett modellnamn.
  Fleetwood hade redan från början siktat in sig på de lite större och lyxigare vagnarna när företaget startades i Chadwell Heath öster om London, 1966. Grundaren ägde då en svart Cadillac Fleetwood som han lär ha köpt av skådespelaren Peter Sellers och han tyckte att namnet Fleetwood var passande på en husvagn med klass.
  Tillverkningen flyttade snart till Colchester i Essex, och senare till Long Melford i Suffolk. Under 1970-talet minskade exporten och marknaden på hemmaplan var begränsad. Det löstes tillfälligt genom att Fleetwood byggde modellen 420 på uppdrag av finska Solifer.
  Företaget rekonstruerades 1982 och blev senare en del av Kabe som bland annat lät göra sin Crystal i Long Melford. Under tidigt 2000-tal tog Adria över viss tillverkning, bland annat av Fleetwood Sonata. 2009 gick Fleetwood i konkurs.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206