Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

Publicerad: 2022-08-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

Året var 1952. Min mamma och pappa gifte sig. Robert Aschberg, Suzanne Reuter, Janne Josefsson och Kikki Danielsson föddes. Ja, faktum är att en viss Vladimir Putin också gjorde det.

Bandyspelaren Gösta ”Snoddas” Nordgren fick en monumental succé med sången ”Flottarkärlek”. Två svenska flygplan sköts ned av sovjetiska MIG-15 öster om Gotland. Ingemar Johansson debuterade som proffsboxare och startknappen trycktes in gällande serietillverkning av Dethleffs husvagnsserie Nomad.

Sedan dess har det naturligtvis hänt massvis. Saker och ting kommer och går, men riktigt bra grejer – de består. Än idag är nämligen Nomad att räkna med.

Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning
Stort kök i en vagn av mellanstorlek. Smart drag med ett smalt, platsbesparande kylskåp.

På hemmaplan i Tyskland (med fabriksbas i Isny) är Dethleffs inte bara stora, de är riktigt stora. Här i Sverige har de fortfarande märkligt svårt att få det fotfäste som de förtjänar med tanke på att de är ett varumärke där det finns enorm kunskap och likaledes erfarenhet. 

För två år sedan omarbetades hela Nomadserien grundligt och från ifjol försvann tre modeller medan en tillkom (520 ELT) – och det är den vi ska kika närmare på.

Att den mäktiga husvagns- och husbilstillverkaren ligger i framkant gällande innovativ utveckling råder det inga som helst tvivel om. De gjorde det i tidernas begynnelse (för husvagnar alltså) och de gör det än idag. I förra numret av Husvagn & Camping (6/2022) skrev vi bland annat om den smarta lösningen med ett sängskåp i den lilla LMC-vagnen, Style 400 F.

Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning
Som synes, en inte helt vanlig U-soffa. Här är det nämligen dubbla schäslonger som gäller.

En liknande idé med en utfällbar säng lät varumärkets grundare Arist Dethleffs genomföra redan 1954. Den typen av bädd hittar vi däremot inte i Nomad 520 ELT. I gengäld har vårt testobjekt en synnerligen öppen och luftig planlösning som gör den enkel att tycka om.

Både praktiskt och estetiskt finns det ett antal saker som bör lyftas fram i vagnen som utan tvekan är bäst ämnad för två personer.

Exteriört har hela serien tilldelats en nydesignad bakljusramp med LED-belysning som är både tuff och lite sportbilsliknande. Lägg även till kromade rangerhandtag på bakgaveln som lite pricken över i:et.

Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning
I vagnens front finns singelbäddarna som enkelt kan förvandlas till en dubbelsäng.

I originalutförande har Nomadvagnarna vit, kulhamrad plåtkaross. Det finns emellertid två tillval som gör dess finish något lyxigare och för den delen även coolare: slät vit plåt eller slät plåt i silvermetallic.

Inne i vagnen fastnar vi för det ljusa, gemytliga och moderna formspråket, rymligheten (det är en fullbreddare) samt användarvänliga ting som flyttbara spottar som inkluderar USB-laddningsuttag, höjdjusterbart bord, sjuzonsmadrasser (av värmereglerande material) samt ventilationssystemet AirPlus som ser till att luften cirkulerar mellan möbler/skåp och väggar. U-sittgruppen har två mysiga, schäslongliknande delar som är som gjorda för slappande med stort S.

Samtidigt är det positivt att mittpartiet i soffan är helt okej gällande sittkomfort. 520 ELT är även utrustad med ett sängbreddningssystem (tillval). Ta-da – på ett par sekunder kan man alltså förvandla två singelbäddar till en dubbelsäng som då får måtten 210 x 190 centimeter.

Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning
Den nya, fräcka bakgaveln.

Och på tal om goda mått: ett vagnsbrett hygienutrymme i vagnens akterparti är inte fel. Avslutningsvis går inte köket heller av för hackor. Bra med utrymme, ett praktiskt utdragbart skåp med trådkorgar samt en elegant kyl med borstad front – läckert.

Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning
Rulla till toppen