Rapido M66: Fabulös fransos

Publicerad: 2022-08-29   Uppdaterad: 2023-04-18

För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

M står för Mercedes, vilket på husbilsspråk innebär ett kliv in i premiumvärlden. Låt er dock inte luras av siffrorna. M66 är inte på något vis mindre än M96, de har samma mått. Det som skiljer dem åt är planlösningen där vårt testobjekt har höga långbäddar medan M96 är försedd med en queenbed.

Rapido M66: Fabulös fransos
Som tillval kan man även få madrasser med så kallat formminne.

Den karismatiska fronten som Mercedes förmedlar är en sak. Vila ögonen på något vackert är som bekant aldrig fel. Men det är känslan bakom ratten som tar resenärerna till nästa nivå.

Bara den personbilsinspirerade interiören i hyttmiljön är värd ett eget kapitel, och då tänker vi närmast på multimediasystemet MBUX som inkluderar GPS-navigering, kommunikation och DAB-teknik via en gigantisk 10,25-tumsskärm. Multifunktionsratten är justerbar i såväl höjd som lutning. Backkameran har infälld skärm.

Nyckellöst startsystem och elektronisk parkeringsbroms är andra nymodigheter som också ingår. Lägg även till en skjutbar och isolerande, dubbelveckad gardin till vindrutan som kan användas både som sol- respektive insynsskydd.

Rapido M66: Fabulös fransos
Köket är både elegant och praktiskt. Två brännare är original, tre ett tillval.

Vägronden då? Jodå, även här blir man förförd. Den niostegade automatlådan frambringar ett stort leende och det finns en mängd assistanssystem som gör resan både enklare och för den delen säkrare.

Bland det som sticker ut lite extra noterar vi stopp/start-funktion, sidvindsassistans och aktiv distansstyrning (Distronic) som automatisk reglerar avståndet till framförvarande fordon.

Nu är inte M66 fantastisk enbart vid körning. Det finns en mängd interiöra detaljer som håller hög standard i den eleganta bodelen. Hyttstolarna (Aguti) har samma typ av tyg som sittgruppen. Högtalare har applicerats på tre ställen: i den nedfällbara taksängens underrede, vid sittgruppen samt i bakgaveln mellan de båda singelbäddarna. Vid akterpartiet finner vi fyra USB-ingångar för att kunna ladda digitala ting.

Rapido M66: Fabulös fransos
Isolerande hissgardiner i förarhytten, som skyddar mot sol och insyn.

Klädesplaggen i garderoberna (finns under båda singelbäddarna) kan man även nå ovanifrån eftersom respektive fotände har uppfällbar funktion.

I sittgruppen gäller populära face-to-face. Bordsskivan i denna avdelning är vikbar till halva storleken så att resenärerna enkelt kan ta sig från hytt till bodel och vice versa på enklast möjliga vis.

Det stora garaget (med rejäla lastluckor på båda karossidorna) har utrustats med lastöglor, värme, belysning, utedusch och domkraft. Dubbelgolvet är genomgående, vilket ger förvaringsmöjligheter med åtkomst både in- och utifrån.

Rapido M66: Fabulös fransos
Duschmodul i skiffergrå plexi med anpassningsbar bakgrundsbelysning. Inte heller i hygienutrymmet har Rapido sparat på krutet. Se skåpluckan under handfatet som går i samma stil som övrig bodelsinredning samt det utanpåliggande handfatet.

Rent estetiskt är inredningen magnifik med bland annat stämningsbelysning i tre avdelningar samt dimmerfunktion i såväl sov- som vardagsrummet. Ett stort plus i kanten ger vi designen på de svängda kökslådorna. De är med handen på hjärtat något utöver det vanliga. Även överskåpsluckorna har ett exklusivt utseende som inte lämnar någon oberörd.

Avslutningsvis bör det understrykas att M-serien är de enda modellerna från Rapido som har förmånen att ha en alldeles egen inredning gällande kulören på möbelmodulerna. Den heter Duna och har ett ljust träslag.

Som kund kan man välja mellan två inredningsstilar då alternativet Nacarat (ett mörkare och lite varmare träslag) också finns att tillgå. Det sistnämnda har för övrigt vårt testobjekt.

Rapido M66: Fabulös fransos
Stilfullt med stort S. Pst! Notera tv-placeringen intill entrén.
Rapido M66: Fabulös fransos
Dubbelgolv med tvärgående förvaringsmöjligheter.
Rapido M66: Fabulös fransos
Rulla till toppen