HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

Norrvikens camping utanför Båstad är en av 33 campingplatser som drivs av Caravan Club. /// FOTO: Anders Winlöf

HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

Publicerad

Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

Som vi tidigare har berättat skrevs det första kapitlet om Caravan Club påsken 1957, då det uppstod en diskussion i en husvagn på parkeringen vid Högfjällshotellet i Sälen. Föreningen bildades på samma plats ett år senare – och har sedan dess vuxit så det knakar. 

Idag består Caravan Club av 31 000 medlemsfamiljer och föreningen driver 33 campingplatser från Skåne till Norrbotten. Det var nog det ingen som hade kunnat ana i början, menar Lasse Lindström, som är medlem sedan mitten av 1980-talet och vice ordförande sedan många år tillbaka.

– Syftet från början var att skapa en gemenskap bland de som semestrade med husvagn. Just gemenskapen är fortfarande huvudskälet till att föreningen finns till och det är därför väldigt viktigt att vi fortsätter att arrangera medlemsträffar av olika slag. Det är främst genom dessa vi skapar sammanhållningen inom organisationen, förklarar Lasse, och tillägger att husbilar är lika vanligt förekommande som husvagnar bland dagens medlemmar.

Ordning och reda är A och O hos Caravan Club. Här ses campingen i Hökensås. /// FOTO: Anders Winlöf

Signifikativt för Caravan Clubs campingar är att de drivs av medlemmarna själva. Det borgar bland annat för att det råder ordning och reda på anläggningarna, menar Lasse.

– Många tycker det är toppen att kunna hjälpa till med att exempelvis stå i receptionen, klippa gräs eller reparera saker. Dessutom känner de flesta att "det här är vår camping och den ska vi vara rädda om". Därför hjälps man åt och plockar upp skräp och så där. De flesta drar sig nog för att skita ner på en plats där grannen skurar golvet, säger Lasse. 

Men det som är en styrka på ett plan kan samtidigt vara den svaga länken på ett annat. Ideella krafter blir enligt Lasses uppfattning alltmer av en bristvara, något som sannolikt kommer innebära en utmaning i framtiden.

– Det är inte helt lätt att få tag i folk som kan tänka sig att jobba utan att få något i ersättning. Och om det bara är några få som driver runt verksamheten blir arbetsbelastningen hög för dessa personer. Ju fler familjer som ställer upp och jobbar, desto bättre blir det, förklarar Lasse.

Vem vet, kanske en trio som driver en camping om några år? /// FOTO: Anders Winlöf.

Caravan Club ser det inte som ett självändamål att expandera genom att driva fler campingplatser, utan det är fortsatt gemenskapen som är viktigast och utgör grunden för hela verksamheten. Däremot finns det ett ständigt intresse för att etablera sig på strategiskt viktiga platser för att öka föreningens geografiska utbredning.

– Svårigheten är att det numera är förenat med mycket stora kostnader att starta en camping. 

Det var länge sedan det gick till så att en markägare kunde tillhandahålla en yta som vi kunde starta en camping på. Idag ligger priserna på en sådan nivå att det är svårt för en ideell förening att bygga upp något nytt, menar Lasse.

För att fortsatt vara en förening med god sammanhållning bland medlemmarna är det viktigt att hålla fast vid den så kallade Caravanandan.

Maskotarna Snäckan och Skalis är med och dansar vid en tillställning. /// FOTO: Angela Schandersson

– Det innebär att vi hjälper varandra, umgås regelbundet och arrangerar olika aktiviteter. Agendan för de sistnämnda innefattar ofta visningar av lokala attraktioner, men ger alltid utrymme för att möta nya vänner från andra platser. Den som besöker någon av våra campingar märker också att vi exempelvis har gemensamma grillkvällar, firar högtider tillsammans och arrangerar olika jippon som kräftskivor.

Med tanke på hur stort Caravan Club har blivit hittills, då gemenskap har fått staka ut kompassriktningen, finns det goda skäl att tro på en fortsatt ljus framtid för denna gul-röda 64-åring.

Låt oss hålla tummarna för att både gamla och nytillkomna medlemmar håller fast vid den lyckosamma Caravanandan.


 

Lasse Lindström, vice ordförande i Caravan Club. /// FOTO: Anders Winlöf

Caravan Club Sweden


• Driver 33 campingplatser från Skåne till Norrbotten.
• Vissa anläggningar ägs av föreningen medan andra arrenderas.
• 10–15 procent av medlemmarna är säsongscampare.
• Största campingen är Caravan Club Tandådalen som för övrigt är Sveriges största vintercamping med cirka 770 tomter.
• Maskotarna Snäckan & Skalis introducerades för några år sedan i syfte att locka fler barnfamiljer till Caravan Club.
• Föreningen är indelad i 18 sektioner, spridda över hela landet. Inom varje sektion finns en styrelse och olika kommittéer som ansvarar för verksamheten.
• Arbetet baseras huvudsakligen på medlemmarnas ideella insatser och det finns cirka 800 förtroendevalda inom föreningen.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206