Så går det till att ta BE-körkort

Trafikläraren Björn Carlsson. /// FOTO: Niclas Sjöqvist

Så går det till att ta BE-körkort

Publicerad

Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

"Jag ska byta bil nu i vinter", sade min kompis Marcus. Hans Volvo XC60 hade gått 11 000 mil och tiden var kommen för en ny tjänstebil.

Jag hade suttit många gånger i passagerarsätet och tänkt att Volvon vore perfekt för mig. Fyrhjulsdriven och utrustad med dragkrok och stort lastutrymme. När köpchansen väl dök upp, slog jag till direkt och kände mig helnöjd.

Ända tills jag insåg att bilen var tung som ett as. Med min båttrailer på släp och mitt dåvarande B-körkort på fickan, skulle ekipaget överskrida den max tillåtna sammanlagda totalvikten för bil och släp om 3 500 kg. Med andra ord: gör om, gör rätt.

B96 ELLER BE?

Jag hade nu fem val som jag såg det. De tre första alternativen gick bort direkt då de skulle innebära att lägga kaptensmössan på hyllan alternativt byta ut bilen eller båten. De två återstående valmöjligheterna var att uppgradera mitt körkort till B96 eller BE. Det förstnämnda kallas även utökad B-behörighet och skulle via ett enklare körprov ge mig laglig rätt att framföra bil och släp med en sammanlagd totalvikt om 4 250 kg.

BE-körkort är däremot en körkortsbehörighet och skulle därmed kräva både godkänt kunskapsprov och godkänt körprov – alltså en dyrare och mer omständlig process. I gengäld skulle jag med BE-körkort ha laglig rätt att dra ett tungt släp med en totalvikt av högst 3 500 kg. I kombination med en rejäl dragbil, som klarar så hög släpvagnsvikt, skulle jag alltså få köra bil och släp med en sammanlagd totalvikt om 7 000 kg. Med förhoppning om att bli en frisk gammal gubbe, tog jag höjd för storvulna framtidsplaner och siktade på BE.

"När du backar är det viktigt att vara förutseende, jobba med små rattrörelser, ha tålamod och hela tiden 'ha kontakt' med släpet i båda backspeglarna." Björn Carlsson ger sina bästa tips kring backning med (tungt) släp.

INSKRIVNING PÅ TRAFIKSKOLA

Jag kontaktade Axelhed Förarutveckling i Norrköping där jag köpte ett paket för BE-körkort, framtaget för den som redan har körkort behörighet B. Innehållet bestod av ett teoripaket med böcker och tillgång till digital frågebank liksom två dubbla körlektioner och lån av ekipage till körprov. Vi bokade direkt tid för kunskapsprov och körprov, eftersom väntetiden hos Trafikverket var cirka tre månader.

TILLBAKA I SKOLBÄNKEN

Teoristudierna blev en insikt om vilket ansvar man har som förare och hur mycket man egentligen måste känna till innan man tar plats bakom ratten. Särskilt utmärkande för BE och tungt släp var enligt min uppfattning vikten av att lasta – och säkra lasten – korrekt, den ökade bromssträckan, de specifika kraven på däck samt att den ökade vikten ställer ännu högre krav på god planering och ecodriving. Parallellt med studierna i böckerna gjorde jag även tester i den digitala frågebanken.

Böckerna som ingick i teoripaketet. Därtill ingick inloggning till digital frågebank där man kunde göra massor av tester.

DAGS FÖR KUNSKAPSPROV

Kunskapsprovet skulle göras hos Trafikverket och man skulle infinna sig där 30 minuter före för att fotograferas. Sedan hade man 40 minuter på sig att via en dator svara på 60 frågor – varav 55 av dessa var "skarpa". Till varje fråga fick man välja mellan fyra olika svarsalternativ, varav endast ett var rätt. För att bli godkänd behövdes 44 rätt. Enligt min uppfattning speglade mina tidigare digitala provresultat mina kunskaper väl – och jag klarade kunskapsprovet. Vilken lättnad!

IN I FÖRARSÄTET

Nu hade tiden kommit för att börja övningsköra. Min trafiklärare Björn Carlsson gav mig mycket bra tips kring både säkerhetskontroll och körning. Han betonade vikten av att förstå varför man gör nämnda kontroll och att ta det väldigt lugnt när man gör den. På så vis blev det lättare att komma ihåg vilka saker man bör kontrollera före avfärd. Gällande körningen lärde jag mig framför allt att backa enligt en mycket pålitlig modell. Nycklarna var att vara förutseende, jobba med små rattrörelser, ha tålamod och hela tiden "ha kontakt" med släpet i båda backspeglarna. Efter tre dubbellektioner, i trafik och på övningsfält, bedömde Björn att jag var redo för körprov.

UPPKÖRNING

Körprovet inleddes med att provförrättare Andrée Mineur bad mig göra en säkerhetskontroll. Efter att ha kontrollerat belysning, hjul och däck, drag, lastutrymme, last med mera ställde han några frågor om vilka lagar och regler som finns kring däck och tunga släp. Därefter väntade cirka en halvtimmes blandad körning i trafik.

Och tänka sig – jag blev godkänd!

Godkänd! Provförrättare Andrée Mineur ger Niclas tummen upp.

BE-körkort

Innebär att föraren får dra ett (tungt) släp med en totalvikt om högst 3 500 kg. I kombination med en rejäl dragbil, som klarar så hög släpvagnsvikt, kan den maximala totalvikten bli 7 000 kg (3 500 kg dragbil + 3 500 kg släpvagn).

Tänk på!

Att du först av allt behöver ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och att det kan vara långa köer till både kunskapsprov och körprov. Var därför ute i god tid!

KOSTNAD FÖR MITT BE-KÖRKORT

TEORIPAKET: två dubbla körlektioner, hyra av ekipage till körprov: 6 200 kr
EXTRA DUBBEL KÖRLEKTION: 1 990 kr
KUNSKAPSPROV: 325 kr
KÖRPROV: 1 650 kr
TILLVERKNINGSAVGIFT: nytt körkort 280 kr
TOTALT: 10 445 kr
OBS! Priserna kan variera mellan olika trafikskolor.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206