HC tipsar: God mat längs E4:an!

Publicerad: 2022-09-01   Uppdaterad: 2023-04-18

E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Gin

Norrköpings bästa gourmetmat, värd en resa i sig men inte mitt i sommaren då Gin tar semesterpaus. Andra tider vankas fyrarätters-menyer för 595 kronor och sexrätters för 795. Vinpaket för en hundring mindre. Rätterna heter saker som lamm/sparris/jordärtskocka, men trots småkryptiska namn är allt gott här.

Adress: Hospitalgatan 8, Norrköping Tel: 011-10 10 02
Info: https://gin.restaurant

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Gotthards krog

Umeås stolthet Gotthards krog är snarast tre olika ställen. Året runt håller man igång på Storgatan där gästerna kan välja att äta på det avslappnade inomhustorget eller i den exklusivare matsalen, och sommartid öppnar man nere vid Umeälven. Maten är lika delikat överallt, men solnedgångarna vid älven tillför något extra. På torget äter man lunch från 130 kronor eller surdegspizza för någon tia till.

Adress: Storgatan 46, Umeå Tel: 090-690 33 00
Infowww.gotthardskrog.se

 

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Gästgivaregården Ljungby

Idag hämtar svensk husmanskost influenser från våra resor och invandrarnas mat. En provkarta på detta väntar på Gästgivare-gården, ett charmigt trähus med stor uteservering. Piccata milanese och provencalebakad fläskfilé är två typiska lunchrätter för strax över 100 kronor.

Adress: Gamla torg, Ljungby Tel: 0372-127 50
Infogastgivaregarden.org

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Hulkoffgården

Här långt i norr är några mils extra bilåkning inget man bekymrar sig för. Så i Haparanda bör man fortsätta på 99:an tre mil norrut för vällagad mat på Hulkoffgården, där man kombinerar bondgård med boende, mat och exklusivt mode. 

Adress: Korpikylä 197, Karungi, Haparanda Tel: 070-574 69 96
Infowww.hulkoff.se

HC tipsar: God mat längs E4:an!
HC tipsar: God mat längs E4:an!

Kaffestugan Grännaberget

Ät eller fika med fin utsikt över Vättern och Visingsö. Kaffestugans generösa räkmacka à 125 kr är bara den värd ett stopp men det blir gärna också en kaka, bulle eller bakelse efteråt.

Adress: Stadsberget 1, Gränna Tel: 0390-101 09
Infogrannaberget.se

 
HC tipsar: God mat längs E4:an!

Jord

Enbart råvaror i säsong och en stark koppling till det vilda – både från djur- och växtriket – gör Jord till en ny smakupplevelse. Menyn ändras varje kväll: tänk ceviche på gös, pasta med västkustbläckfisk och skogens vilt som dovhjort eller vildsvin.

Adress: Johannesborgsparken 1A, Linköping Tel: 013-13 13 37
Infowww.restaurangjord.se

 

HC tipsar: God mat längs E4:an!
HC tipsar: God mat längs E4:an!

Linnéa&Peter

Örnsköldsviks bästa matställe har en kort à la carte-meny som lockar med rätter som asiatisk tartar på lamminnanlår för 185 kronor och gravad & kallrökt fjällröding för 295. Dessutom dyker alltid några extrarätter upp på griffeltavlan.

Adress: Fabriksgatan 12 B, Örnsköldsvik Tel: 0660-101 90
Infowww.linneaochpeter.se

HC tipsar: God mat längs E4:an!
HC tipsar: God mat längs E4:an!

Nyköping Brewing Co

Mikrobryggeri med höga ambitioner och en rad godsaker på tapp – både egen öl och andra svenska småbryggeriers. Råbiff går på 245 kronor, dinkelrisotto med svamp kostar 195 och NBCO:s klubbmacka med gårdskyckling, eldrökt skinka, dijon & friterad lök landar på 175.

Adress: Kungsgatan 30, Nyköping Tel: 0730-33 65 56
Infowww.nykopingbrewing.se

HC tipsar: God mat längs E4:an!
HC tipsar: God mat längs E4:an!

Restaurang Hörnet

En avstickare från E4:an till Vadstena är längre än snittet i vår guide, men de två milen till denna rara småstad med sitt stora slott och fina kloster är värd tidsspillan. Passa på att äta på Restaurang Hörnet, som drivs av ett gäng unga kvinnor med höga matambitioner. Kanske smörstekt Hjälmargös, eller nattbakad högrev? Båda ligger på runt 275 kronor.

Adress: Skänningegatan 1, Vadstena Tel: 0143-131 70
Infowww.restauranghornet.se

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Söders Källa

Söders källa konkurrerar i Gävles absoluta mattopp. Lokalen är inte så märkvärdig men anrättningarna som ställs fram är desto mer uppfinningsrika och det vegetariska spelar lika stor roll som det animaliska. Luncherna går på 125 kronor och går också att få i matlåda. Middagstid väljer man à la carte eller avsmakningsmenyn för 695 kronor där den smarte lägger ut 505 kronor extra för ett fint vinpaket.

Adress: Södra Kansligatan 22, Gävle Tel: 026-61 38 00
Infosoderskalla.se

HC tipsar: God mat längs E4:an!
HC tipsar: God mat längs E4:an!

Toftaholm Herrgård

En kilometer väster om E4:ans trafikbrus väntar lugnet på denna vackra 1800-talsherrgård vid sjön Vidösterns strand. Wallenbergare är en typisk lunchrätt för 185 kronor, liksom zucchiniknyten med vegansk färskost och tomatsås. Kvällstid kan man inleda med tartar på pilgrims-mussla, följd av ryggbiff med palsternackskräm. Varmrätter för 250–300 kronor och trerättersmeny för 595. 

Adress: Toftaholm Herrgård, Vittaryd Tel: 0370-440 55
Infowww.toftaholm.se

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Zmak Deli

Luncherna på Zmak Deli är bland hela E4:ans mest prisvärda. För 99 kronor får man en rejäl gourmetlunch – som tonfisktartar med mango och chilimajonäs eller dubbelmarinerad fläskfilé. Sallad, gott bröd, dryck, kaffe och hembakad kaka ingår. Kvällstid blir Zmak en skön vinbar med goda tilltugg från delidiskarna.

Adress: Bankgatan 5, Sundsvall Tel: 060-90 09 30
Infowww.zmakdeli.se

 

HC tipsar: God mat längs E4:an!
HC tipsar: God mat längs E4:an!

Ångbryggeriet kök och bar

Börja med en portion exklusiv löjrom och fortsätt med en härlig råbiff, röding eller slaktarplanka. Varmrätterna ligger en bit över 300 kronor. Men vänta er inte en massa öl för namnet till trots är detta inget bryggeri längre.

Adress: Bryggargatan 14, Piteå Tel: 0911-104 44
Infowww.angbryggeriet.com

 

FLER PÄRLOR LÄNGS E4:AN

Bistro Bryggargatan 

Två passionerade kockar med rötterna på Island lagar Skellefteås bästa mat vid strandpromenaden. Grillade kammusslor för 39 kr styck är en fyndgod start och sedan kommer franska bistroklassiker som moules frites, kalventrecôte och ankbröst eller nordiska smaker som rådjursinnanlår och gös.

Adress: Strandgatan 32, Skellefteå Tel: 0910-21 16 50
Infowww.bryggargatan.se

Brygghuset

Brygghuset syftar på läget vid vattnet – inte på ett mikrobryggeri som man skulle kunna tro. En kort meny med bara fyra huvudrätter håller kvaliteten hög. Välj mellan ren, röding, oxkött eller vego, och lägg ut 225–315 för kalaset. Är du hungrig finns lika många för- och efterrätter.

Adress: Nattviken 1, Härnösand Tel: 0611-219 11
Infobrygghusetharnosand.se

Hemmagastronomi

Hemmagastronomi är ett chosefritt ställe där det fina köttet à 355 kr för 250 gram lockar men där man likaväl skulle kunna dela på en bunt förrätter och kanske några ostron, det senare känns ju rätt här vid vattnet.

Adress: Norra Strandgatan 1, Luleå Tel: 0920-22 00 02
Infowww.hemmagastronomi.se

Izakaya Moshi 

Bortom landets storstäder kan det vara knepigt att äta asiatiskt av toppkvalitet. Men i Jönköping går det fint! Luncherna för 110 kr kan vara godsaker som tempurafriterad kyckling. Kvällstid väljer sällskap gärna smårätter att dela på, sju rätter för 395 kr/person. Eller välj själv från menyn: Maki-zushi med sotad lax, chiliglaze, avokado, gurka och forellrom, friterad bläckfisk med kimchimajonäs & lime eller vildand med rökt spetskålspuré, rödbetssås & kålrabbi.

Adress: Barnarpsgatan 16, Jönköping Tel: 0760-52 02 20
InfoIzakayamoshi.se

Jay Fu

Asiatiskt steakhouse skulle kunna vara en mischmaschrestaurang med ”pizza, kebab, kinesiskt och sushi”. Men här är ambitionerna högre: lördagsbrunchen är maffig, de japanska wagyu-biffarna utsökta – och dyra – och à la carte-rätter som ”speachless” – hällgrillad röding med miso, skaldjurs- och morotssås, variation på morot, blodgrape, hummersmör och hummerfylld vårrulle, påhittigt smaskiga.

Adress: Saluhallen, S:t Eriks Torg 8, Uppsala Tel: 018-15 01 51
Infowww.jayfu.se

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Restaurang Roady

Låt inte lura er av läget, i samma hus som Töres OKQ8-mack, något som skulle kunna tyda på flottiga luncher. Här är det säsongens råvaror som gäller, ofta de lokalproducerade. Luncherna under hundringen är ett fynd och kan vara fisksoppa med saffransaioli eller het fläskfilégryta. Man kan också ta renskav från à la carte-menyn för 149 kronor.

Adress: Klippgränd 2, Töre Tel: 0923 64 04 10
Info: www.toreservicecenter.se/roady 

Restaurang Strandpiren

Njut av mat från havet på den stora piren med Glada Hudiks största
uteservering och fin vy över vatten och stad. Luncherna à 110 kronor är prisvärda – ofta står fisk på menyn. Kvällstid erbjuds både fisk och kött, varmrätter för 185–290 kronor.

Adress: Sjötullsgatan 15, Hudiksvall Tel: 0650-104 44
Info: strandpiren.se/restaurang 

Sillen & Makrillen

Vid Örestrandsbadet och en kilometer norr om E4:ans svenska startpunkt vid färjeterminalen hittar man Sillen & Makrillen. Här dominerar havets läckerheter. Bland förrätterna hittar vi allt från ostron till grillad hummer med brioche, bland huvudrätterna rödtungafilé med sjökorall, Österlen-sparris, stenbitsrom från Öresund, gruyérekrokett och beurre blanc. Man har också kött- och vegorätter. Varmrätter från 245 kronor, ett glas vitt från 89.

Adress: Gröningen Norra 1, Helsingborg Tel: 042-28 15 53
Infowww.sillenmakrillen.se

 

Fotnot: Med reservation för diverse prisjusteringar/höjningar

Rulla till toppen