HC tipsar: God mat längs E4:an!

Hitta rätt ställe att äta längs de 1 590 kilometer som E4 ringlar genom Sverige. /// FOTO: Getty Images

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Publicerad

E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

Gin

Norrköpings bästa gourmetmat, värd en resa i sig men inte mitt i sommaren då Gin tar semesterpaus. Andra tider vankas fyrarätters-menyer för 595 kronor och sexrätters för 795. Vinpaket för en hundring mindre. Rätterna heter saker som lamm/sparris/jordärtskocka, men trots småkryptiska namn är allt gott här.

Adress: Hospitalgatan 8, Norrköping Tel: 011-10 10 02
Info: https://gin.restaurant

Gotthards krog

Umeås stolthet Gotthards krog är snarast tre olika ställen. Året runt håller man igång på Storgatan där gästerna kan välja att äta på det avslappnade inomhustorget eller i den exklusivare matsalen, och sommartid öppnar man nere vid Umeälven. Maten är lika delikat överallt, men solnedgångarna vid älven tillför något extra. På torget äter man lunch från 130 kronor eller surdegspizza för någon tia till.

Adress: Storgatan 46, Umeå Tel: 090-690 33 00
Infowww.gotthardskrog.se

 

Gästgivaregården Ljungby

Idag hämtar svensk husmanskost influenser från våra resor och invandrarnas mat. En provkarta på detta väntar på Gästgivare-gården, ett charmigt trähus med stor uteservering. Piccata milanese och provencalebakad fläskfilé är två typiska lunchrätter för strax över 100 kronor.

Adress: Gamla torg, Ljungby Tel: 0372-127 50
Infogastgivaregarden.org

Hulkoffgården

Här långt i norr är några mils extra bilåkning inget man bekymrar sig för. Så i Haparanda bör man fortsätta på 99:an tre mil norrut för vällagad mat på Hulkoffgården, där man kombinerar bondgård med boende, mat och exklusivt mode. 

Adress: Korpikylä 197, Karungi, Haparanda Tel: 070-574 69 96
Infowww.hulkoff.se

Kaffestugan Grännaberget

Ät eller fika med fin utsikt över Vättern och Visingsö. Kaffestugans generösa räkmacka à 125 kr är bara den värd ett stopp men det blir gärna också en kaka, bulle eller bakelse efteråt.

Adress: Stadsberget 1, Gränna Tel: 0390-101 09
Infogrannaberget.se

 

Jord

Enbart råvaror i säsong och en stark koppling till det vilda – både från djur- och växtriket – gör Jord till en ny smakupplevelse. Menyn ändras varje kväll: tänk ceviche på gös, pasta med västkustbläckfisk och skogens vilt som dovhjort eller vildsvin.

Adress: Johannesborgsparken 1A, Linköping Tel: 013-13 13 37
Infowww.restaurangjord.se

 

Linnéa&Peter

Örnsköldsviks bästa matställe har en kort à la carte-meny som lockar med rätter som asiatisk tartar på lamminnanlår för 185 kronor och gravad & kallrökt fjällröding för 295. Dessutom dyker alltid några extrarätter upp på griffeltavlan.

Adress: Fabriksgatan 12 B, Örnsköldsvik Tel: 0660-101 90
Infowww.linneaochpeter.se

Nyköping Brewing Co

Mikrobryggeri med höga ambitioner och en rad godsaker på tapp – både egen öl och andra svenska småbryggeriers. Råbiff går på 245 kronor, dinkelrisotto med svamp kostar 195 och NBCO:s klubbmacka med gårdskyckling, eldrökt skinka, dijon & friterad lök landar på 175.

Adress: Kungsgatan 30, Nyköping Tel: 0730-33 65 56
Infowww.nykopingbrewing.se

Restaurang Hörnet

En avstickare från E4:an till Vadstena är längre än snittet i vår guide, men de två milen till denna rara småstad med sitt stora slott och fina kloster är värd tidsspillan. Passa på att äta på Restaurang Hörnet, som drivs av ett gäng unga kvinnor med höga matambitioner. Kanske smörstekt Hjälmargös, eller nattbakad högrev? Båda ligger på runt 275 kronor.

Adress: Skänningegatan 1, Vadstena Tel: 0143-131 70
Infowww.restauranghornet.se

Söders Källa

Söders källa konkurrerar i Gävles absoluta mattopp. Lokalen är inte så märkvärdig men anrättningarna som ställs fram är desto mer uppfinningsrika och det vegetariska spelar lika stor roll som det animaliska. Luncherna går på 125 kronor och går också att få i matlåda. Middagstid väljer man à la carte eller avsmakningsmenyn för 695 kronor där den smarte lägger ut 505 kronor extra för ett fint vinpaket.

Adress: Södra Kansligatan 22, Gävle Tel: 026-61 38 00
Infosoderskalla.se

Toftaholm Herrgård

En kilometer väster om E4:ans trafikbrus väntar lugnet på denna vackra 1800-talsherrgård vid sjön Vidösterns strand. Wallenbergare är en typisk lunchrätt för 185 kronor, liksom zucchiniknyten med vegansk färskost och tomatsås. Kvällstid kan man inleda med tartar på pilgrims-mussla, följd av ryggbiff med palsternackskräm. Varmrätter för 250–300 kronor och trerättersmeny för 595. 

Adress: Toftaholm Herrgård, Vittaryd Tel: 0370-440 55
Infowww.toftaholm.se

Zmak Deli

Luncherna på Zmak Deli är bland hela E4:ans mest prisvärda. För 99 kronor får man en rejäl gourmetlunch – som tonfisktartar med mango och chilimajonäs eller dubbelmarinerad fläskfilé. Sallad, gott bröd, dryck, kaffe och hembakad kaka ingår. Kvällstid blir Zmak en skön vinbar med goda tilltugg från delidiskarna.

Adress: Bankgatan 5, Sundsvall Tel: 060-90 09 30
Infowww.zmakdeli.se

 

Ångbryggeriet kök och bar

Börja med en portion exklusiv löjrom och fortsätt med en härlig råbiff, röding eller slaktarplanka. Varmrätterna ligger en bit över 300 kronor. Men vänta er inte en massa öl för namnet till trots är detta inget bryggeri längre.

Adress: Bryggargatan 14, Piteå Tel: 0911-104 44
Infowww.angbryggeriet.com

 

FLER PÄRLOR LÄNGS E4:AN

Bistro Bryggargatan 

Två passionerade kockar med rötterna på Island lagar Skellefteås bästa mat vid strandpromenaden. Grillade kammusslor för 39 kr styck är en fyndgod start och sedan kommer franska bistroklassiker som moules frites, kalventrecôte och ankbröst eller nordiska smaker som rådjursinnanlår och gös.

Adress: Strandgatan 32, Skellefteå Tel: 0910-21 16 50
Infowww.bryggargatan.se

Brygghuset

Brygghuset syftar på läget vid vattnet – inte på ett mikrobryggeri som man skulle kunna tro. En kort meny med bara fyra huvudrätter håller kvaliteten hög. Välj mellan ren, röding, oxkött eller vego, och lägg ut 225–315 för kalaset. Är du hungrig finns lika många för- och efterrätter.

Adress: Nattviken 1, Härnösand Tel: 0611-219 11
Infobrygghusetharnosand.se

Hemmagastronomi

Hemmagastronomi är ett chosefritt ställe där det fina köttet à 355 kr för 250 gram lockar men där man likaväl skulle kunna dela på en bunt förrätter och kanske några ostron, det senare känns ju rätt här vid vattnet.

Adress: Norra Strandgatan 1, Luleå Tel: 0920-22 00 02
Infowww.hemmagastronomi.se

Izakaya Moshi 

Bortom landets storstäder kan det vara knepigt att äta asiatiskt av toppkvalitet. Men i Jönköping går det fint! Luncherna för 110 kr kan vara godsaker som tempurafriterad kyckling. Kvällstid väljer sällskap gärna smårätter att dela på, sju rätter för 395 kr/person. Eller välj själv från menyn: Maki-zushi med sotad lax, chiliglaze, avokado, gurka och forellrom, friterad bläckfisk med kimchimajonäs & lime eller vildand med rökt spetskålspuré, rödbetssås & kålrabbi.

Adress: Barnarpsgatan 16, Jönköping Tel: 0760-52 02 20
InfoIzakayamoshi.se

Jay Fu

Asiatiskt steakhouse skulle kunna vara en mischmaschrestaurang med "pizza, kebab, kinesiskt och sushi". Men här är ambitionerna högre: lördagsbrunchen är maffig, de japanska wagyu-biffarna utsökta – och dyra – och à la carte-rätter som "speachless" – hällgrillad röding med miso, skaldjurs- och morotssås, variation på morot, blodgrape, hummersmör och hummerfylld vårrulle, påhittigt smaskiga.

Adress: Saluhallen, S:t Eriks Torg 8, Uppsala Tel: 018-15 01 51
Infowww.jayfu.se

Restaurang Roady

Låt inte lura er av läget, i samma hus som Töres OKQ8-mack, något som skulle kunna tyda på flottiga luncher. Här är det säsongens råvaror som gäller, ofta de lokalproducerade. Luncherna under hundringen är ett fynd och kan vara fisksoppa med saffransaioli eller het fläskfilégryta. Man kan också ta renskav från à la carte-menyn för 149 kronor.

Adress: Klippgränd 2, Töre Tel: 0923 64 04 10
Info: www.toreservicecenter.se/roady 

Restaurang Strandpiren

Njut av mat från havet på den stora piren med Glada Hudiks största
uteservering och fin vy över vatten och stad. Luncherna à 110 kronor är prisvärda – ofta står fisk på menyn. Kvällstid erbjuds både fisk och kött, varmrätter för 185–290 kronor.

Adress: Sjötullsgatan 15, Hudiksvall Tel: 0650-104 44
Info: strandpiren.se/restaurang 

Sillen & Makrillen

Vid Örestrandsbadet och en kilometer norr om E4:ans svenska startpunkt vid färjeterminalen hittar man Sillen & Makrillen. Här dominerar havets läckerheter. Bland förrätterna hittar vi allt från ostron till grillad hummer med brioche, bland huvudrätterna rödtungafilé med sjökorall, Österlen-sparris, stenbitsrom från Öresund, gruyérekrokett och beurre blanc. Man har också kött- och vegorätter. Varmrätter från 245 kronor, ett glas vitt från 89.

Adress: Gröningen Norra 1, Helsingborg Tel: 042-28 15 53
Infowww.sillenmakrillen.se

 

Fotnot: Med reservation för diverse prisjusteringar/höjningar

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206