Sunlight A70: Kompisgängets favorit

Publicerad: 2022-09-02   Uppdaterad: 2023-04-18

För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

Sunlight A70: Kompisgängets favorit
Betydligt trevligare exteriör strajpning när vi nu slipper den röda ”billiga” randen.

Det är faktiskt så att även alkovhusbilarna har sin fankrets – och den består till stor del av familjer. Det finns dock ytterligare en kategori och det är kompisgäng som ska på exempelvis musikfestivaler runt om i landet.

Den sistnämnda kategorin har nämligen stiftat bekantskap med den här typen av husbil via hyrfirmor (där vårt testobjekt Sunlight A70 är vanligt förekommande) eftersom de har varit ute efter en rymlig och robust husbil med många bäddar och bältade platser.

Sunlight A70: Kompisgängets favorit
Dubbla brännare och god arbetsyta.

Vi inleder med några rader från vägronden. Enkelt förklarat ser alkoverna något klumpigare ut än vad de är att handskas med. Okej, de är något vindkänsliga, men inte mycket mer än vad halv- och helintegrerade husbilar är. 160 kusar under huven och en niostegad automat gör vår resa minst sagt trevlig.

Bland en mängd säkerhetssystem noterar vi ABS (så att bilens hjul inte låser sig vid inbromsning), EBD (elektronisk bromskraftfördelning), ESP (antisladdsystem), ASR (antispinnsystem), ESC (elektronisk stabilitetskontroll), stopp/start-funktion samt Hill Holder som under ett par sekunder förhindrar fordonet från att rulla bakåt vid start i uppförsbacke. 

I hytten finns USB-laddningsuttag samt hållare för surfplatta. Tak och bakgavel är glasfiberförstärkt (GFK), spillvatten-tanken är isolerad och dieseltanken rymmer 75 liter. Garaget är stort och inkluderar lastöglor, belysning, eluttag samt åtkomst från båda karosssidor (mindre lastlucka på förarsidan).

Hur är då A70 att vistas i? En nackdel med den här modellen är att den som ligger innerst måste klättra över sin partner – och det gäller i båda sängarna.

Sunlight A70: Kompisgängets favorit
Det är lite bökigt och trångt att ta sig i och ur dubbelsängen bak.

Det råder likvärdig komfort i bäddarna, men det är betydligt bättre belysning i dubbelsängen. Ty i alkoven finns endast en lampa vars ljusbild inte går att rikta. Takfönster finns på bägge håll (dubbelsängen har även en takventil). Alkoven är försedd med en tygficka för diverse pryttlar medan en hylla har applicerats intill dubbelsängen bak i husbilen. Vi fann emellertid inga laddningsuttag vid någon av platserna.

Alkovsängen kan fällas uppåt/framåt för att på så vis ge bättre utrymme vid passage till och från hytten, samtidigt som risken att man kan råka slå huvudet i sängens underrede minskar avsevärt.

Det bör poängteras att hyttstolarna inte är vridbara. Den bäddbara sittgruppen tar för övrigt hand om den femte resenären nattetid. Men där är bäddmåttet inte tillräckligt för att behaga fullvuxna.

På tal om mått är ståhöjden i hygienutrymmet dryga decimetern lägre än i själva bodelen (se faktarutan). Trätrall finns i duschen. Takfönster, dubbla handdukshållare och lite annat smått och gott kan också bockas av.

Sunlight A70: Kompisgängets favorit
Observera att det bara är 182 cm ståhöjd på toan.

I köksavdelningen har såväl över- som underskåp hyllplan, vilket uppskattas. På minussidan sätter vi det enormt djupa förvaringsutrymmet under diskbänken. Det kommer att bli svårt att nå grejerna allra längst in – sanna mina ord. Bra är det däremot med soft close-system på överskåpsluckorna, vilket var helt otänkbart på så kallade ”instegsmodeller” för några år sedan.

Men oj, vad har hänt med priset? För bara två år sedan kostade denna husbil 672 000 kronor, inkluderat Master-paketet (men utan den niostegade automatlådan och lättmetallfälgarna).

Via efterforskningar visar det sig att det är en kombination av den svaga kronan, allt dyrare transporter och allmänna prishöjningar på 15–20 procent som gör att konsumenterna nu får betala dyrt även för de ”billigaste” modellerna.   

Till sist: Önskas en kortad alkovmodell från Sunlight? Jodå, det finns i A60 (595 centimeter). Eller är det kanske så att ni är ute efter en renodlad barn-kammarhusbil med våningssängar? Det finns också i A68 (660 centimeter) och A72 (720 centimeter).

Sunlight A70: Kompisgängets favorit
Rulla till toppen