Snabbare surf på semestern

Publicerad: 2022-09-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

I takt med utvecklingen ökar också användningen av strömmade tjänster – inte minst när vi är på resa. Men vad finns det för uppkopplingsalternativ? Vi har kollat utbudet.

Varför vill du ha tillgång till internet när du åker på semester? Svaret på den frågan kan hjälpa dig att välja precis den utrustning som passar dina behov och – inte minst – ditt sätt att resa. I princip kan du välja mellan tre olika huvudspår:

ANVÄND MOBILTELEFONEN

En modern smartphone fungerar väldigt bra för att hålla koll på mejl, sociala medier och nyheter. Från den kan du också dela ut tillgång till internet till exempelvis läsplattor, datorer och smarta tv-apparater. Den här lösningen fungerar tillfredställande för de som är max två i resesällskapet. Få telefoner räcker till om fler än två vill vara med och dela uppkopplingen till nätet. 

TRÅDLÖST NÄTVERK

Koppla upp dig mot ett trådlöst nätverk på allmän plats eller på en camping. Det här är en billig lösning om du kommer tillräckligt nära ”sändaren”. Dessvärre räcker det att campingen är lite kuperad eller att du hamnar bakom en byggnad med väggar som hindrar signalerna att nå dig för att anslutningen ska bli osäker. Ibland är sådana nätverk också säkerhetsmässigt tveksamma. 

Idag finns det campingplatser som har installerat fiberkabel till större delen av tomterna på anläggningen. Det ger en både stabil och säker uppkoppling.

Snabbare surf på semestern
Den enklaste lösningen är att dela internet via en smartphone. /// FOTO: Getty Images
EGEN ROUTER

Installera en router, en datamottagare, permanent i husvagnen eller husbilen. Den lösningen är att föredra om ni är flera som vill dela tillgången till internet utan att bli störda av att uppkopplingen stänger ner om till exempel telefonen ringer.

Routern har antingen ett eget abonnemang och SIM-kort eller så skaffar du ett tvillingkort till den mobil i familjen som har mest surf. 

Det finns en del svårigheter med uppkoppling i fritidsfordon där karossen utgör ett fysiskt hinder för datakommunikation. 

Signalerna försvagas av tak och väggar. Du kan förbättra signalstyrkan med hjälp av externa antenner. Sök till exempel efter ”extern antenn till mobilt bredband”. Vill du läsa mer ger den här sidan mycket information.

Snabbare surf på semestern
En mobil router är så liten att den lätt kan byggas in bakom paneler i till exempel överskåp i husvagnar eller husbilar.

En router med extern antenn räcker för att se på tv, ladda ner film, spela och allt annat du är van att göra hemma – och du behöver inte ens ha en tv! Det går minst lika bra att kolla på film på en skärm kopplad till en bärbar dator. Lösningen med en router med extern antenn kan kännas som en stor befrielse under långa, tråkiga transportsträckor i husbilen.

Mobiltäckningen är nästan alltid bra längs stora vägar så passagerarna kan kolla film och spela samtidigt som föraren får navigationshjälp och co-drivern kollar efter den bästa restaurangen längs vägen.

PARABOLANTENN

Det sitter fortfarande parabolantenner på många fritidsfordon och nästa generation parabolantenner har klara tekniska fördelar när det gäller bland annat att söka upp satelliter. Men ofta blir kostnaderna betydligt högre än att koppla upp sig via en router eller en mobiltelefon.

Tycker du att det här verkar komplicerat? Den tekniskt enklaste lösningen är kanske att använda en vanlig tv och en antenn för marksända kanaler. Då kan du se de gratiskanaler som finns där du befinner dig – oavsett land. När du gjort ett val som passar dig återstår eventuellt installation av utrustningen. Den lättaste varianten, att använda din mobil, kräver egentligen ingenting. När det kommer till en router för fordon och eventuell antenn blir det lite mer komplicerat.

Snabbare surf på semestern
Moderna antenner för mobilt internet finns i många utföranden, men ger alltid en mycket bättre mottagning för utrustningen inne i bilen.
INSTALLATION

De routrar som är konstruerade för fordon är ganska enkla att montera, men du behöver ha baskunskaper om elförsörjningen i husvagnen eller husbilen.

En mobil router levereras ofta med antenner som placeras inne i fordonet. Det fungerar ungefär lika bra som uppkopplingen via en vanlig mobiltelefon. Det stora lyftet kommer med en utvändig antenn anpassad för dina behov. Här kan du behöva både råd och dåd. För bästa mottagning ska antennen placeras på taket i närheten av routern. Antennkablarna dras genom det ner till routern. Det kan säkert kännas tryggare att överlåta det jobbet till någon som är specialist på sådana installationer.

Du kan köpa alla delar som behövs var för sig i butik eller på nätet, men det finns också företag som levererar kompletta paketlösningar. Här har kanske www.wifi.se kommit längst. Företaget har bland annat färdiga paket som till och med innehåller SIM-kort med förbetald surf och speciallösningar för dig som reser mycket i andra EU-länder.

REGLERNA I EU

EU:s regler för roaming innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land utan att betala några extra avgifter. Du betalar lika mycket som hemma för samtal till mobil eller fast telefon, sms och surf. Det kostar heller inget extra att ta emot samtal eller sms i utlandet. Reglerna gäller alla samtal och sms, oavsett operatör. Det finns undantag för prissättningen, bland annat om du har fri surf. Här finns mer information.

Rulla till toppen