Snabbare surf på semestern

Parabolantenner har tidigare dominerat marknaden bland dem som vill kolla på tv – var de än semestrar.

Snabbare surf på semestern

Publicerad

Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

I takt med utvecklingen ökar också användningen av strömmade tjänster – inte minst när vi är på resa. Men vad finns det för uppkopplingsalternativ? Vi har kollat utbudet.

Varför vill du ha tillgång till internet när du åker på semester? Svaret på den frågan kan hjälpa dig att välja precis den utrustning som passar dina behov och – inte minst – ditt sätt att resa. I princip kan du välja mellan tre olika huvudspår:

ANVÄND MOBILTELEFONEN

En modern smartphone fungerar väldigt bra för att hålla koll på mejl, sociala medier och nyheter. Från den kan du också dela ut tillgång till internet till exempelvis läsplattor, datorer och smarta tv-apparater. Den här lösningen fungerar tillfredställande för de som är max två i resesällskapet. Få telefoner räcker till om fler än två vill vara med och dela uppkopplingen till nätet. 

TRÅDLÖST NÄTVERK

Koppla upp dig mot ett trådlöst nätverk på allmän plats eller på en camping. Det här är en billig lösning om du kommer tillräckligt nära "sändaren". Dessvärre räcker det att campingen är lite kuperad eller att du hamnar bakom en byggnad med väggar som hindrar signalerna att nå dig för att anslutningen ska bli osäker. Ibland är sådana nätverk också säkerhetsmässigt tveksamma. 

Idag finns det campingplatser som har installerat fiberkabel till större delen av tomterna på anläggningen. Det ger en både stabil och säker uppkoppling.

Den enklaste lösningen är att dela internet via en smartphone. /// FOTO: Getty Images

EGEN ROUTER

Installera en router, en datamottagare, permanent i husvagnen eller husbilen. Den lösningen är att föredra om ni är flera som vill dela tillgången till internet utan att bli störda av att uppkopplingen stänger ner om till exempel telefonen ringer.

Routern har antingen ett eget abonnemang och SIM-kort eller så skaffar du ett tvillingkort till den mobil i familjen som har mest surf. 

Det finns en del svårigheter med uppkoppling i fritidsfordon där karossen utgör ett fysiskt hinder för datakommunikation. 

Signalerna försvagas av tak och väggar. Du kan förbättra signalstyrkan med hjälp av externa antenner. Sök till exempel efter "extern antenn till mobilt bredband". Vill du läsa mer ger den här sidan mycket information.

En mobil router är så liten att den lätt kan byggas in bakom paneler i till exempel överskåp i husvagnar eller husbilar.

En router med extern antenn räcker för att se på tv, ladda ner film, spela och allt annat du är van att göra hemma – och du behöver inte ens ha en tv! Det går minst lika bra att kolla på film på en skärm kopplad till en bärbar dator. Lösningen med en router med extern antenn kan kännas som en stor befrielse under långa, tråkiga transportsträckor i husbilen.

Mobiltäckningen är nästan alltid bra längs stora vägar så passagerarna kan kolla film och spela samtidigt som föraren får navigationshjälp och co-drivern kollar efter den bästa restaurangen längs vägen.

PARABOLANTENN

Det sitter fortfarande parabolantenner på många fritidsfordon och nästa generation parabolantenner har klara tekniska fördelar när det gäller bland annat att söka upp satelliter. Men ofta blir kostnaderna betydligt högre än att koppla upp sig via en router eller en mobiltelefon.

Tycker du att det här verkar komplicerat? Den tekniskt enklaste lösningen är kanske att använda en vanlig tv och en antenn för marksända kanaler. Då kan du se de gratiskanaler som finns där du befinner dig – oavsett land. När du gjort ett val som passar dig återstår eventuellt installation av utrustningen. Den lättaste varianten, att använda din mobil, kräver egentligen ingenting. När det kommer till en router för fordon och eventuell antenn blir det lite mer komplicerat.

Moderna antenner för mobilt internet finns i många utföranden, men ger alltid en mycket bättre mottagning för utrustningen inne i bilen.

INSTALLATION

De routrar som är konstruerade för fordon är ganska enkla att montera, men du behöver ha baskunskaper om elförsörjningen i husvagnen eller husbilen.

En mobil router levereras ofta med antenner som placeras inne i fordonet. Det fungerar ungefär lika bra som uppkopplingen via en vanlig mobiltelefon. Det stora lyftet kommer med en utvändig antenn anpassad för dina behov. Här kan du behöva både råd och dåd. För bästa mottagning ska antennen placeras på taket i närheten av routern. Antennkablarna dras genom det ner till routern. Det kan säkert kännas tryggare att överlåta det jobbet till någon som är specialist på sådana installationer.

Du kan köpa alla delar som behövs var för sig i butik eller på nätet, men det finns också företag som levererar kompletta paketlösningar. Här har kanske www.wifi.se kommit längst. Företaget har bland annat färdiga paket som till och med innehåller SIM-kort med förbetald surf och speciallösningar för dig som reser mycket i andra EU-länder.

REGLERNA I EU

EU:s regler för roaming innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land utan att betala några extra avgifter. Du betalar lika mycket som hemma för samtal till mobil eller fast telefon, sms och surf. Det kostar heller inget extra att ta emot samtal eller sms i utlandet. Reglerna gäller alla samtal och sms, oavsett operatör. Det finns undantag för prissättningen, bland annat om du har fri surf. Här finns mer information.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206