Behöver man assistansförsäkring?

Behöver man assistansförsäkring?

Publicerad

Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

 –Man kan fråga sig om det är värt pengarna, tycker Håkan Berglund, som inte fick hjälp att köra vidare när han drabbats av ett enkelt fel på sin husbil på väg genom Tyskland. 

Det var i början av juli och Håkan var på väg söderut. Vädret var fruktansvärt! Det blåste hårt och regnet vräkte ner. Torkarna vispade på högsta hastighet för att hålla framrutan något så när ren. Plötsligt släppte torkarbladet framför föraren. Fartvinden och blåsten kastade det blixtsnabbt utom synhåll. Trafiken var tät och det skulle vara livsfarligt att försöka leta rätt på bladet på motorvägen.

–Jag körde in till vägrenen, slog på blinkersreglaget och ringde till min assistansförsäkring, berättar Håkan. Det här borde ju vara lätt att fixa. Det skulle inte ens behövas en bärgningsbil för att leverera ett nytt torkarblad.

Strömlöst när radion varit igång för länge. I det läget är assistansförsäkringen guld värd.

Så blev det inte. Efter lång väntan och flera telefonsamtal fick Håkan veta att den utskickade bärgningsbilen inte hittade honom. 

–Så småningom tog vi oss till en närliggande bensinstation och där visade det sig att närmaste varuhus för bildelar låg fem kilometer bort. De kunde enkelt ha skickat en taxi därifrån så hade hela problemet varit löst. Nu ordnade jag det själv, berättar Håkan.

Trots den här händelsen är Håkan övertygad om att assistansförsäkringarna oftast fungerar som det är tänkt.

–Jag har träffat på ganska många som berättat om olika incidenter, både i Sverige och utomlands, där de snabbt fått hjälp, deklarerar han.

Var noga med att läsa igenom fordonets försäkringspapper innan du kritar på.

Har du en nyare husbil med helförsäkring har du redan ett bra skydd mot det mesta som kan inträffa under semestern. De flesta stölder, olyckor, maskinhaverier och bärgning ingår normalt. 

Men assistansförsäkringen har en viktig fördel: den täcker självrisken i den ordinarie försäkringen – det kan bli en väsentlig fördel redan vid bränslestopp eller punktering eftersom du annars kan få betala flera tusen kronor.

–Skyddet i en husbilsförsäkring är ganska omfattande och har med räddning/bärgning och reseavbrott, förklarar Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Assistans kan man ofta teckna som ett tillägg till sin ordinarie försäkring eller separat. Det assistansen ger, utöver skyddet i den vanliga försäkringen, är framför allt att den gäller utan självrisk och ersätter hyrbil i vanligtvis högst tre dagar i samband med driftsstopp. Assistansförsäkringen brukar också, till skillnad från räddningsmomentet i bilförsäkringen, gälla även om stoppet beror på brist på drivmedel.

Kolla det finstilta i dina försäkringsvillkor. Vad är det som ingår om du tvingas avbryta semestern för att husvagnen eller husbilen havererar på semestern ute i Europa?

Assistansförsäkringarna är i första hand konstruerade för att ge snabb lösning på akuta problem. Det är ofta enkelt att få hjälp av en bärgare för till exempel starthjälp eller att fixa en punktering – så länge det handlar om en husbil som väger under 3,5 ton. Är fordonet tyngre krävs det kraftigare bärgningsbilar – och en dyrare assistansförsäkring. 

Det är viktigt att läsa igenom villkoren ordentligt när du tecknar försäkringen. Det finns en hel del skillnader mellan olika försäkringsbolag angående både självrisker och vilka skadebelopp som försäkringen har som maxgräns.

Du måste själv hålla koll på vilka försäkringar du egentligen har. Idag är det många service- och gummiverkstäder som skickar med en assistansförsäkring i samband med att du anlitar dem. När det gäller sådana försäkringar är det extra noga att kontrollera om det exempelvis finns viktgränser i villkoren.

Om det händer något med fordonet som tvingar er att avbryta semestern finns det ofta möjligheter till viss ersättning via den vanliga fordonsförsäkringen. Semesteravbrott ingår många gånger i halvförsäkringen, men ibland kan det krävas en helförsäkring. Om en husbil skadas under en semesterresa blir ersättningen normalt 300–500 kronor per dag i 21 till 45 dagar. Hos några bolag kan man istället välja ersättning för en del av kostnaden för att hyra husbil eller personbil. Du kan jämföra skillnaderna i husbilsförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås sida på Internet.

Ju längre bort resmålet ligger desto viktigare att ditt/dina fordon är i bra skick. Det är krävande vägar till den här campingen i Bolzano och både motor och bromsar behöver vara i toppform för klättringen över Alperna.

TIPS VID UTLANDSRESAN

Pandemirestriktionerna är borta. Äntligen kan vi resa ut i Europa på semestern! Men det finns ett ”aber” som bör vara med i planeringen enligt SOS International, som många försäkringsbolag anlitar för att assistera kunder som får problem under resor utomlands:
– Bilförsäkringar är anpassade efter din bil och de behov som kan uppstå vid ett driftstopp, säger Cecilia Billhammar, chef för utlands-teamet på SOS International. Det betyder att bilförsäkringen inte täcker merkostnader som kan tillkomma vid exempelvis lockdown eller krav på karantän.
Vid hemresor har SOS International i allt högre grad anpassat insatserna till de lokala förutsättningarna i landet där kunden fått driftstopp. Idag är det allt längre väntetid på bilverkstäderna överallt i Europa, vilket bland annat har lett till att fler som fått problem med sitt fordon varit tvungna att flyga hem. I dagsläget är det inte bara Covid-19 som kan komplicera semesterresan. Kriget i Ukraina, höga bränslepriser och oro för ransoneringar av olika slag kan snabbt leda till ett förändrat läge i många länder. SOS International tipsar om några punkter att ha med i planeringen: 


• Ha koll på vad som gäller lokalt dit du ska: https://reopen.europa.eu/sv/
• Kontrollera också dagsläget i de transitländer som du måste passera för att komma fram till ditt resmål.
• Säkerställ att bilen är i gott skick genom att serva den eller låt någon gå igenom den innan avresan.
• Var beredd på att behöva ta extra kostnader som bilförsäkringen inte täcker, exempelvis karantän och/eller PCR-tester.
• Ta med dig ditt giltiga pass.
• Köp några PCR-tester innan ni reser.
• Packa så att du smidigt kan ta dig hem med annat färdmedel om oturen är framme.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206