Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

Publicerad: 2022-09-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

Läge – 4

En mil väster om Linköping vid Göta kanal. Det finns cykelbana till Linköping och givetvis även längs kanalen mot Borensberg. Det är 300 meter till en livsmedelsbutik, och till flera olika näringsställen för mat, kaffe, glass med mera som är öppna under sommaren.

Service/standard – 4

Här i Berg finns en gästhamn och serviceanläggningen delas av gästerna i hamnen och på ställplatsen. Det är ett mycket fräscht hus med kakel och klinkers. Dessutom exemplariskt städat. Fin tvättstuga som är fri att använda och varmvatten i duscharna ingår i avgiften.

Latrintömning. Det är cirka 300 meter att gå till servicehuset och efter halva sträckan finns även allmänna toaletter och de håller också hög klass. Ingen tömning av fasta tankar men ute på ställplatsen finns vattenslang.

Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse
Visst är det trevligt att följa turistbåtarna på deras äventyr genom Göta kanals slussar.

Uppställning – 2

Själva ställplatsen ligger bredvid den allmänna parkeringen och trots att det bara är 100 meter till kanalen ser du bara överdelen på båtarna. Det finns ingen el och inga markerade rutor, men det är grönt gräs att stå på. I övrigt relativt plant och lättillgängligt.

Allmänt – 5

Vackra sommardagar kan man nästan tala om en folkfest när man kommer till Bergs slussar, vilka anses vara de mest besökta längs Göta kanal. Här finns inte bara glassbar, café och restauranger utan även picknickytor och grillplatser. Badplats vid sjön Roxen. Pricken över i:et kan vara spänningen att se på båtarna som tar sig igenom alla slussarna. På kvällen stannar det ståtliga passagerarfartyget Wasa Lejon (75 år) vid kajen. Detta fartyg går enligt tidtabell mellan Berg och Borensberg under sommaren. 

Det är mycket prisvärt att övernatta här och som alltid vid kanalen är cykelturer extra populära. Ett besök på Cloettafabrikens butik i Ljungsbro, 3 km bort, är på gränsen till ett måste.

Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse
Rulla till toppen