HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

Lars och Malin Mellstrand driver Hollistay.

HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

Publicerad

Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

Det var på den stora resemässan Vakantiebeurs i Utrecht som allt tog sin början. Som ägare till åtta campingplatser hade Malin och Lars Mellstrand följt med Visit Sweden till Holland. I en av mässhallarna samlades bokningsagenter från hela Europa för att fånga upp stugägare och campingägare som hyrde ut stugor. Campingtomterna var det däremot ingen som visade något intresse för.

– Vi började fundera kring varför ingen hade samlat campingplatser på en och samma digitala plattform. Jag trodde att Booking.com skulle göra det i närtid och att det därför inte var någon idé att fundera mer på saken. Men Malin tyckte annorlunda, avslöjar Lars.

– När man åker genom Sverige ser man campingskyltar överallt, men man har ingen aning om hur dessa anläggningar ser ut. Det ville vi göra någonting åt – och jag var lite mer drivande till en början. Under 2017 började vi gemensamt dra i trådar och snart var arbetet med att skapa Hollistay i full gång, säger Malin.

Njut av vänners sällskap...

Med hjälp av ett utvecklingsteam byggde makarna Mellstrand upp sin digitala plattform och 2019 var det dags för lansering. Visionen var att göra det enklare för campingplatser att synas samt att ge campinggäster en snabb överblick över alla typer av campingboenden, och möjliggöra en bokning med några få klick.

– Innan hade det varit så uppdelat med fristående campingar, olika medlemscampingar och SCR:s anläggningar. Hollistay är oberoende och därigenom kan vi samla alla campingar på ett och samma ställe, förklarar Malin.

Idag finns Hollistay både på webben och som app. Användarna hittar över 2 400 campingplatser i Norden och de kan boka fler än 600 av dessa online direkt hos anläggningarna. 

Enligt grundarna själva är deras stora erfarenhet en styrka med Hollistay. Som forna campingägare med tio års vana från branschen har de ett brett kontaktnät, känner till hur bokningssystemen fungerar och framför allt vet de vad både gästerna och campingägarna efterfrågar.

En produkt av detta kunnande är en ny community i Hollistay-appen, kallad Camp & Talk. Den fungerar som ett socialt och lokalt nätverk på den plats man befinner sig för tillfället, och gör att campingvärdar och campinggäster kan hitta varandra och kommunicera.

...och passa samtidigt på att ha skoj.

– Gästerna är ofta med i flera olika grupper på Facebook, där de ger varandra olika tips och kan fråga om saker. Problemet är bara att dessa grupper börjar växa i antal, plus att relativt få användare har erfarenhet av det ställe man själv befinner sig på. Campingvärden å sin sida ser sällan gästen efter att denne har checkat in, säger Malin och fortsätter:

– Hollistays app och Camp & Talk bygger ett mervärde för både gästen och campingvärden genom att sammanföra dem. Vi vill göra campandet lite roligare och det innebär att gästen kan föreslå en grillkväll, bjuda in till en tv-sänd fotbollsmatch i förtältet eller ställa en fråga om sevärdheter i området. Campingvärden kan skicka ut pushnotiser med information om exempelvis aktiviteter och restaurangmeny.

En nyhet för 2022 är att Hollistay kommer göra en aktivitetskalender med digitala event under juli. Dessa kan alla användare vara med på oavsett var de befinner sig.

– Vi kommer exempelvis att arrangera träningspass, skattjakt för barn samt ölprovningar ledda av en sommelier. Gästerna på respektive camping förbereder sig då enligt instruktionerna och kopplar sedan upp sig lagom till att aktiviteten ska börja, berättar Malin.

På Hollidays plattform kan du finna likasinnade på nära avstånd.

Camp & Talk och aktivitetskalendern är två talande exempel på vad Lars och Malin vill åstadkomma med Hollistay.

– Vår ambition är att vara mycket mer än bara en bokningsplattform. Vi älskar att tänka utanför boxen och vill att användarna ska ha nytta av våra tjänster året runt, säger Malin.

Att introducera digitala tjänster i en bransch som kanske är lite gammaldags i den bemärkelsen, är inget som skrämmer paret Mellstrand. Snarare tvärtom.

– Vi tänker inte så. Vi tror på vår vision att göra det enklare för campingägare och campinggäster att hitta varandra för att öka gemenskapen bland de som campar. Att vi hittills har haft 40 000 nedladdningar av Hollistay-appen är en fingervisning om att vi är rätt ute, avrundar Lars.

Falsterbo Resort /// FOTO: Falsterbo Resort

Hollistay

• Finns på sju språk.
• Webbadressen är www.hollistay.com.
• Majoriteten av användarna är från Sverige, men man har även intressenter från Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Österrike.
• 40 000 människor har laddat ner Hollistay-appen sedan den lanserades i april 2021.
• 12 000 användare tittade dagligen på appen under juli 2021.
• 2 400 nordiska campingplatser finns tillgängliga på plattformen.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206