HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

Publicerad: 2022-09-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

Det var på den stora resemässan Vakantiebeurs i Utrecht som allt tog sin början. Som ägare till åtta campingplatser hade Malin och Lars Mellstrand följt med Visit Sweden till Holland. I en av mässhallarna samlades bokningsagenter från hela Europa för att fånga upp stugägare och campingägare som hyrde ut stugor. Campingtomterna var det däremot ingen som visade något intresse för.

– Vi började fundera kring varför ingen hade samlat campingplatser på en och samma digitala plattform. Jag trodde att Booking.com skulle göra det i närtid och att det därför inte var någon idé att fundera mer på saken. Men Malin tyckte annorlunda, avslöjar Lars.

– När man åker genom Sverige ser man campingskyltar överallt, men man har ingen aning om hur dessa anläggningar ser ut. Det ville vi göra någonting åt – och jag var lite mer drivande till en början. Under 2017 började vi gemensamt dra i trådar och snart var arbetet med att skapa Hollistay i full gång, säger Malin.

HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap
Njut av vänners sällskap…

Med hjälp av ett utvecklingsteam byggde makarna Mellstrand upp sin digitala plattform och 2019 var det dags för lansering. Visionen var att göra det enklare för campingplatser att synas samt att ge campinggäster en snabb överblick över alla typer av campingboenden, och möjliggöra en bokning med några få klick.

– Innan hade det varit så uppdelat med fristående campingar, olika medlemscampingar och SCR:s anläggningar. Hollistay är oberoende och därigenom kan vi samla alla campingar på ett och samma ställe, förklarar Malin.

Idag finns Hollistay både på webben och som app. Användarna hittar över 2 400 campingplatser i Norden och de kan boka fler än 600 av dessa online direkt hos anläggningarna. 

Enligt grundarna själva är deras stora erfarenhet en styrka med Hollistay. Som forna campingägare med tio års vana från branschen har de ett brett kontaktnät, känner till hur bokningssystemen fungerar och framför allt vet de vad både gästerna och campingägarna efterfrågar.

En produkt av detta kunnande är en ny community i Hollistay-appen, kallad Camp & Talk. Den fungerar som ett socialt och lokalt nätverk på den plats man befinner sig för tillfället, och gör att campingvärdar och campinggäster kan hitta varandra och kommunicera.

HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap
…och passa samtidigt på att ha skoj.

– Gästerna är ofta med i flera olika grupper på Facebook, där de ger varandra olika tips och kan fråga om saker. Problemet är bara att dessa grupper börjar växa i antal, plus att relativt få användare har erfarenhet av det ställe man själv befinner sig på. Campingvärden å sin sida ser sällan gästen efter att denne har checkat in, säger Malin och fortsätter:

– Hollistays app och Camp & Talk bygger ett mervärde för både gästen och campingvärden genom att sammanföra dem. Vi vill göra campandet lite roligare och det innebär att gästen kan föreslå en grillkväll, bjuda in till en tv-sänd fotbollsmatch i förtältet eller ställa en fråga om sevärdheter i området. Campingvärden kan skicka ut pushnotiser med information om exempelvis aktiviteter och restaurangmeny.

En nyhet för 2022 är att Hollistay kommer göra en aktivitetskalender med digitala event under juli. Dessa kan alla användare vara med på oavsett var de befinner sig.

– Vi kommer exempelvis att arrangera träningspass, skattjakt för barn samt ölprovningar ledda av en sommelier. Gästerna på respektive camping förbereder sig då enligt instruktionerna och kopplar sedan upp sig lagom till att aktiviteten ska börja, berättar Malin.

HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap
På Hollidays plattform kan du finna likasinnade på nära avstånd.

Camp & Talk och aktivitetskalendern är två talande exempel på vad Lars och Malin vill åstadkomma med Hollistay.

– Vår ambition är att vara mycket mer än bara en bokningsplattform. Vi älskar att tänka utanför boxen och vill att användarna ska ha nytta av våra tjänster året runt, säger Malin.

Att introducera digitala tjänster i en bransch som kanske är lite gammaldags i den bemärkelsen, är inget som skrämmer paret Mellstrand. Snarare tvärtom.

– Vi tänker inte så. Vi tror på vår vision att göra det enklare för campingägare och campinggäster att hitta varandra för att öka gemenskapen bland de som campar. Att vi hittills har haft 40 000 nedladdningar av Hollistay-appen är en fingervisning om att vi är rätt ute, avrundar Lars.

HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap
Falsterbo Resort /// FOTO: Falsterbo Resort

Hollistay

• Finns på sju språk.
• Webbadressen är www.hollistay.com.
• Majoriteten av användarna är från Sverige, men man har även intressenter från Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Österrike.
• 40 000 människor har laddat ner Hollistay-appen sedan den lanserades i april 2021.
• 12 000 användare tittade dagligen på appen under juli 2021.
• 2 400 nordiska campingplatser finns tillgängliga på plattformen.

Rulla till toppen