Vad ska du göra om du tankar fel?

Publicerad

Suck… så fel det blev. Bara att låta bli startnyckeln och ringa efter bärgare.

Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

Att välja fel vid pumpen är lätt gjort om man inte är uppmärksam, men få vill berätta öppet om sina dyra misstag.

Bengt, vi kan kalla honom så, har tankat fel två gånger och fått anlita bärgare för att rädda bilmotorn. Han säger att det var stress och trötthet som fick honom att välja munstycket med fel färg på slangen.

– Jag hade en bensinbil och att tanka den gick på ren rutin, ofta på samma tapp därhemma. Man
reagerar med ryggmärgen och gör som man alltid gjort förut. Men så bytte jag till en dieselbil. Först var jag jättenoga, kollade att jag valde svart slang innan jag tankade. Men efter ett tag hade jag vant mig och tänkte på annat när jag stod vid pumpen.

– Det fungerade tills jag stannade vid en mack där jag inte varit förut, trött och stressad, och tog munstycket utan att se efter. Efter några hundra meter började motorn hacka och jag fattade att jag gjort fel. Jag visste att man skulle stanna bilen direkt och slå av motorn för att undvika stora skador. Det var bara att ringa efter bärgare, berättar Bengt.

Bara tre munstycken att välja på. Det kan vara värre utomlands med betydligt fler alternativ, ibland med fantasifulla namn på bränslet.

Det blev en dyr reparation. Bengt minns inte om han fick någon ersättning från försäkringsbolaget, kanske har han helt enkelt förträngt sitt misstag. Men så hände det igen, något år senare.

–Samma sak där. Jag var stressad och hade glömt vad som hände förra gången. Så jag började tanka men insåg efter kanske en minut att det var fel, så jag avbröt förstås. Den här gången ringde jag bärgare utan att ha startat bilen, så misstaget blev inte så kostsamt.

Bengt tror att de flesta som tankar fel gör det för att man har två bilar, en bensin- och en dieseldriven, och då är det lätt att ta fel. Den som har en husbil kanske har en bensindriven personbil. Om den är relativt ny går det inte att tanka den med diesel eftersom det munstycket inte går ner i påfyllningsröret. Då är det enklare, och värre, att fylla bensin i en husbil. På Lastvagncenter i Uddevalla händer det
några gånger varje år att man får in husbilar som tankats fel.

– Vi tar in fordonet, suger ur tanken, byter filter och gör ren bränslesystemet. Ofta behöver man smörja upp systemet innan man startar, säger Mattias Englund på Lastvagncenter.

En sådan rengöring går normalt på omkring 6 000–8 000 kronor. Men en feltankning kan bli betydligt dyrare. Det kan bero på hur snabbt man upptäckt att man gjort fel och om man hunnit köra lite innan motorn börjar hacka.

– Tillverkarna har olika krav för vad som ska göras beroende på hur man agerat. I en del fall, om man exempelvis hunnit starta bilen, kräver man att du ska byta allt i bränslesystemet, och då kan notan hamna på uppåt 50 000 kronor, säger Mattias Englund.

Locket är märkt DIESEL, men gör en extra tydlig lapp att sätta intill om du vet med dig att du är tankspridd.

Det kan även bli värre än så. Om du haft halv tank i dieselbilen och fyller på 15–20 liter bensin går det förmodligen att starta och köra ett bra tag innan du upptäcker att något är fel. Motorn börjar knacka, kanske tänds några varningslampor. I det läget kan motorn vara helt förstörd och måste bytas. Och är det en äldre husbil kan det bli dyrare än vad hela bilen är värd.

På Fiat, som de flesta husbilar på den svenska marknaden bygger på, säger man att en feltankad bil måste hanteras på rätt sätt för att det inte ska uppstå följdproblem som kan påverka garantierna.

Dieselmunstycket är grövre (till höger) än den för bensin. OBS! Personen på bilden har inget med feltankandet att göra.

Om du kan få någon ersättning från försäkringsbolaget vid feltankning beror på om du har halv- eller helförsäkring och om allrisk ("drulleförsäkring") ingår. Det skiljer stort mellan olika bolag.

Några ersätter skador för fel bränsle, andra kan ge ersättning om misstaget orsakar maskinskador och bilen inte är alltför gammal, vissa har inget feltankningsskydd alls. Har man halv- eller helförsäkring brukar bärgning ingå. Vet du med dig att du kan vara tankspridd vid pumpen – kolla villkoren i din försäkring.

Mattias Englund på Lastvagncenter tror att en del feltankningar kan bero på ovana. Under pandemin, när vi skulle hålla oss inom Sveriges gränser blev det många nya husbilsägare och en del var kanske osäkra på hur fordonen fungerade och skulle hanteras. Då kan det bli än mer katastrofala felbedömningar vid tappen.

– På en del helintegrerade bilar kan vattenpåfyllningen finnas på samma sida som bränsletanken och locken kan se nästan likadana ut. Vi har åtgärdat två stycken där man råkat hälla vatten i dieseltanken. Vattnet är tyngre än dieseln, lägger sig i botten av tanken och går in i bränslesystemet när man försöker starta. Då kan både bränslepump och spridare bli förstörda och det blir riktigt dyrt, säger Mattias Englund.

Det finns feltankningsskydd för dieselbilar som kostar omkring 500 kronor som ska förhindra att det tunnare påfyllningsröret från bensinpistolen går in i tanklocket. Ett annat sätt kan vara att märka upp locket tydligt med egen text, som exempelvis OBS DIESEL.

Men det kanske bästa rådet är att vara alert, andas djupt och tänka efter en gång till om du valt rätt munstycke innan du börjar fylla på.

OM DU TANKAT FEL – GÖR SÅ HÄR!

• Starta inte motorn. Gör du det pumpas fel bränsle in i den och ju längre den går, desto större kan skadan bli.
• Har du ändå startat märker du snart att något är fel. Det kan vara att motorn knackar eller att varningslampor lyser. Stäng av den.
• Ring efter bärgare och kontakta ditt försäkringsbolag.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206