Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

Ett dopp är bra både för kropp och själ – även för hundar. /// FOTO: GETTY IMAGES

Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

Publicerad

Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

En efterlängtad semester väntar runt hörnet, och frågar man Sveriges hundägare är det självklart att deras lurviga vänner ska följa med på resan. Enligt en undersökning som hundmatsproducenten Doggy har utfört visar det sig nämligen att 92 procent av landets hundägare tar med sig hunden på semestern i Sverige.

När resan går utomlands får en av fem hänga med. Samma undersökning visar också att både val av boende och aktivitet anpassas efter hundens behov.

– Hundar är flockdjur, och vill självklart umgås med resten av familjen, även under semestern. Utbudet för semestrande hundar är stort numera. Flera boenden, restauranger och aktiviteter välkomnar hundar, vilket gör det enkelt att planera en semester som passar alla i familjen, säger Mia Claesson, produktchef på Doggy. 

För att underlätta för semestersugna familjer med hund har Doggy listat tio saker att tänka på för en hundvänlig semester – så bered er på svansvift i sommar!

Se till att stanna då och då för att få till en bensträckare.

1. RES SÄKERT: Hundar är välkomna ombord på de flesta färdmedel, men försäkra dig om att din hund reser säkert oavsett hur du väljer att resa. Ovan nämnda undersökning visar att nästan hälften av de svenska hundägarna transporterar sin hund i bilen på ett sätt som inte bara är farligt för den, utan också för medpassagerarna. Om du reser med bil eller husbil är en krocksäker bilbur eller ett säkerhetsbälte för hund det som gäller. Med en non-spill-skål med kant skvalpar inte vattnet ut om färden går över en gropig landsväg. På så vis kan hunden dricka när den själv vill resan. Se till att ta pauser ofta och låt även hunden sträcka på benen. Går resan utomlands? Olika regler gäller för olika länder, men vanligast är att hunden ska ha EU-pass för sällskapsdjur, vara ID-märkt och ha en giltig vaccination mot rabies.

2. HUNDVÄNLIGT BOENDE: Att koppla av en vecka på campingplatsen, sommarstället eller andra hundvänliga alternativ tillsammans med hela familjen är en tiopoängare för hunden. 

Exempelvis har campingkedjan First Camp närmare 50 destinationer i Sverige där hunden alltid är välkommen. Många campingplatser har dessutom hunddusch, rastgårdar och specifika bad för hundar runt knuten.

Tittut, så här glada kan man vara om man har semester.

3. PLANERA I TID: Planera er gemensamma semester i förväg. Nosa rätt på prunkande stadsparker, läskande badplatser och hundvänliga restauranger, caféer och campingar där hela familjen är välkommen. Tjänster som Tamedhunden.se, hundsemester.se och Facebookgrupper i ämnet samlar nyttiga tips och bra hund-alternativ inför resan. 

4. LOGGA UT OCH LADDA OM: Byt ut arbetsplatsen mot öppet hav, soliga kuster och slumrande skogar. Logga ut från jobbmejl, sätt mobilen på ljudlöst och pinna ut på stora som små äventyr med din hund. Det är återhämtning för er båda!

5. SVALKA ÄR A OCH O: Hundar svettas inte som människor och blir lätt överhettade. Varma sommardagar behöver de därför lite extra hjälp att kyla ner sig. Du får aldrig lämna din hund utan tillsyn om temperaturen i din bil riskerar att överstiga 25 grader, det gäller också husbil och husvagn. Temperaturen blir lätt det dubbla i ett fordon och ha därför som regel att aldrig lämna hunden
ensam. 

6. SLÄCK TÖRSTEN: När solen gassar behöver hundar dricka mycket för att inte bli uttorkade, se därför till att ta med mycket vätska. Utöver vatten är Tetra Recart-förpackningar med våtmat bra att ha i resväskan. Våtmat innehåller en stor del vätska, och är ni på utflykt fungerar förpackningen som matskål. Den är dessutom enkel att återförsluta mellan serveringarna. Att skära paté i små bitar och frysa in är ett smart tips på svalkande mat att ta till under extra heta dagar. 

Ibland blir det varmt, tänk då på att det kan bli riktigt hett inne i ett fordon.

7. AKTIVERA MERA: En aktiv hund är en nöjd hund, medan uttråkade hundar skäller mer och lätt blir rastlösa. Att möta hundens behov kan också leda till att du själv landar i goda vanor. Med balansövningar, simträning, söklekar eller klassisk apport får både du och din hund komma ut i sommarluften. Glöm bara inte att bättra på med solstift runt nosen, hundar kan faktiskt också bli solbrända, och tänk på att värme gör hunden både trött och sugen på skugga. Det är därför klokt att spara löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen till morgonen eller kvällskvisten.  

8. NER I PLURRET: Många hundar älskar att bada. På internet finns listor med hundvänliga badplatser runt om i landet. Packa gärna ner leksaker som flyter, kanske till och med en flytväst? Och kom ihåg att torka hunden torr efteråt för att undvika att den får fukteksem.

9. OM OLYCKAN ÄR FRAMME: På resande fot är det än svårare för vilsna hundar att hitta tillbaka. I Sverige ska alla hundar vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gör det enklare att återförenas om olyckan är framme. Att spara telefonnummer och adress till den lokala veterinären är en god idé. Det tar inte många sekunder, men kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.

10. HEMMA BÄST: Ibland blir det svårt att semestra hundvänligt. Kanske har din hund det bättre hemma? I så fall är det lugnare att låta den bo hos släkt, vänner eller på ett hundpensionat.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206