Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

Publicerad: 2022-09-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

En efterlängtad semester väntar runt hörnet, och frågar man Sveriges hundägare är det självklart att deras lurviga vänner ska följa med på resan. Enligt en undersökning som hundmatsproducenten Doggy har utfört visar det sig nämligen att 92 procent av landets hundägare tar med sig hunden på semestern i Sverige.

När resan går utomlands får en av fem hänga med. Samma undersökning visar också att både val av boende och aktivitet anpassas efter hundens behov.

– Hundar är flockdjur, och vill självklart umgås med resten av familjen, även under semestern. Utbudet för semestrande hundar är stort numera. Flera boenden, restauranger och aktiviteter välkomnar hundar, vilket gör det enkelt att planera en semester som passar alla i familjen, säger Mia Claesson, produktchef på Doggy. 

För att underlätta för semestersugna familjer med hund har Doggy listat tio saker att tänka på för en hundvänlig semester – så bered er på svansvift i sommar!

Semestra med hund: En glad sommar med svansvift
Se till att stanna då och då för att få till en bensträckare.

1. RES SÄKERT: Hundar är välkomna ombord på de flesta färdmedel, men försäkra dig om att din hund reser säkert oavsett hur du väljer att resa. Ovan nämnda undersökning visar att nästan hälften av de svenska hundägarna transporterar sin hund i bilen på ett sätt som inte bara är farligt för den, utan också för medpassagerarna. Om du reser med bil eller husbil är en krocksäker bilbur eller ett säkerhetsbälte för hund det som gäller. Med en non-spill-skål med kant skvalpar inte vattnet ut om färden går över en gropig landsväg. På så vis kan hunden dricka när den själv vill resan. Se till att ta pauser ofta och låt även hunden sträcka på benen. Går resan utomlands? Olika regler gäller för olika länder, men vanligast är att hunden ska ha EU-pass för sällskapsdjur, vara ID-märkt och ha en giltig vaccination mot rabies.

2. HUNDVÄNLIGT BOENDE: Att koppla av en vecka på campingplatsen, sommarstället eller andra hundvänliga alternativ tillsammans med hela familjen är en tiopoängare för hunden. 

Exempelvis har campingkedjan First Camp närmare 50 destinationer i Sverige där hunden alltid är välkommen. Många campingplatser har dessutom hunddusch, rastgårdar och specifika bad för hundar runt knuten.

Semestra med hund: En glad sommar med svansvift
Tittut, så här glada kan man vara om man har semester.

3. PLANERA I TID: Planera er gemensamma semester i förväg. Nosa rätt på prunkande stadsparker, läskande badplatser och hundvänliga restauranger, caféer och campingar där hela familjen är välkommen. Tjänster som Tamedhunden.se, hundsemester.se och Facebookgrupper i ämnet samlar nyttiga tips och bra hund-alternativ inför resan. 

4. LOGGA UT OCH LADDA OM: Byt ut arbetsplatsen mot öppet hav, soliga kuster och slumrande skogar. Logga ut från jobbmejl, sätt mobilen på ljudlöst och pinna ut på stora som små äventyr med din hund. Det är återhämtning för er båda!

5. SVALKA ÄR A OCH O: Hundar svettas inte som människor och blir lätt överhettade. Varma sommardagar behöver de därför lite extra hjälp att kyla ner sig. Du får aldrig lämna din hund utan tillsyn om temperaturen i din bil riskerar att överstiga 25 grader, det gäller också husbil och husvagn. Temperaturen blir lätt det dubbla i ett fordon och ha därför som regel att aldrig lämna hunden
ensam. 

6. SLÄCK TÖRSTEN: När solen gassar behöver hundar dricka mycket för att inte bli uttorkade, se därför till att ta med mycket vätska. Utöver vatten är Tetra Recart-förpackningar med våtmat bra att ha i resväskan. Våtmat innehåller en stor del vätska, och är ni på utflykt fungerar förpackningen som matskål. Den är dessutom enkel att återförsluta mellan serveringarna. Att skära paté i små bitar och frysa in är ett smart tips på svalkande mat att ta till under extra heta dagar. 

Semestra med hund: En glad sommar med svansvift
Ibland blir det varmt, tänk då på att det kan bli riktigt hett inne i ett fordon.

7. AKTIVERA MERA: En aktiv hund är en nöjd hund, medan uttråkade hundar skäller mer och lätt blir rastlösa. Att möta hundens behov kan också leda till att du själv landar i goda vanor. Med balansövningar, simträning, söklekar eller klassisk apport får både du och din hund komma ut i sommarluften. Glöm bara inte att bättra på med solstift runt nosen, hundar kan faktiskt också bli solbrända, och tänk på att värme gör hunden både trött och sugen på skugga. Det är därför klokt att spara löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen till morgonen eller kvällskvisten.  

8. NER I PLURRET: Många hundar älskar att bada. På internet finns listor med hundvänliga badplatser runt om i landet. Packa gärna ner leksaker som flyter, kanske till och med en flytväst? Och kom ihåg att torka hunden torr efteråt för att undvika att den får fukteksem.

9. OM OLYCKAN ÄR FRAMME: På resande fot är det än svårare för vilsna hundar att hitta tillbaka. I Sverige ska alla hundar vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gör det enklare att återförenas om olyckan är framme. Att spara telefonnummer och adress till den lokala veterinären är en god idé. Det tar inte många sekunder, men kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.

10. HEMMA BÄST: Ibland blir det svårt att semestra hundvänligt. Kanske har din hund det bättre hemma? I så fall är det lugnare att låta den bo hos släkt, vänner eller på ett hundpensionat.

Rulla till toppen