Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

Publicerad: 2022-09-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare
Edition inom 620-serien finns även som SA (singelbäddar) och BQD (queenbed).

Under många år har Polars utbud av olika 590-vagnar varit deras otvivelaktiga storsäljare.

Under 2021 hände emellertid något som fick många statistiknördar att höja ett ögonbryn eller två. Det visade sig att 620-segmentet inte bara hade kommit ikapp, utan dessutom seglat ifrån och det med råge. Detsamma gäller för övrigt även 560-serien, som alltså är något mindre än den forna storsäljarserien.

Märkligt eller? Eftersom vi sitter med facit i hand, ska vi försöka oss på att bena ut varför siffrorna å det grövsta har svängt som de har gjort.

Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare
I köksavdelningen kommer husmor bli alldeles salig av lycka.

Enligt registreringsstatistiken sjönk antalet nyregistrerade 590-vagnar från 140 enheter till 40 (2020 vs 2021). I gengäld blev det ett stort lyft för 560-serien som ökade från 37 till 87, medan 620-segmentet gick från 34 vagnar (2020) till imponerande 102 under 2021.

Det korta och enkla svaret heter Edition. Det handlar alltså om specialserien där Polarvagnarna har fasta utrustningspaket, ett ytterst begränsat antal möjliga tillval och ett mycket förmånligt pris som gör kunderna båda nöjda och belåtna.

Inom Edition-familjen finns fyra olika vagnstorlekar (560, 620, 680 och 730) och sju olika modellvarianter – men alltså ingen 590.

Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare
Hallen inkluderar uppvärmd insteggarderob.

Nu är det inte så att Edition är någon snikmodell där fabriken i Dorotea har sparat på krutet. Skillnaden ligger inte i att bekvämligheter är bortplockade, utan i att dessa vagnar så att säga redan är inredda och klara.

Här kan alltså inte kunden vara med och påverka utrustningspaket på samma vis som när de beställer en Selected eller en svartvit Customized. Så för att förtydliga – Edition är Polar-kvalitet ut i fingerspetsarna, men de är ”packade och klara” redan från första början.  

Innan vi tar oss an de sju bäddplatserna ska vi kortfattat förklara vad bokstavsbeteckningen för vårt testobjekt FWCA står för: F – French bed, W – Windowside, C – Children beds och slutligen A – Angle kitchen. Allt är enkelt när man har svaren!

Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare
Notera den nedfällbara sängen ovanför den franska bädden. Hygienutrymmet – den enklaste avdelningen i 620 FWCA.

Om ni kikar på bilden från vagnens interiöra bakparti kan ni se fem av de sju bäddplatserna. Ett vaket öga upptäcker säkerligen pricken över i:et – den nedfällbara sängen (överbäddsskåpet) ovan för den franska bingen.

Med handen på hjärtat är det både fiffigt och synnerligen platsbesparande, samtidigt som det bör understrykas att det inte är någon vuxensäng. Adderar vi den bäddbara sittgruppen med plats för två personer ytterligare har vi alltså en husvagn med horisontellt utrymme för sju framåt kvällskröken.

Två andra utposter som också imponerar stort är köket och just nämnda sittgrupp. I den sistnämnda avdelningen är komforten och platsutrymmet inte bara bra, utan extremt bra. Hörnen, med de höga ryggdynorna, är utan att överdriva – wow!

Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare
Praktiskt till tusen – utdragbar skidlåda.

Köket bjuder i sin tur på stor kyl/frys, fyrlågig spis, gasol- och mikrovågsugn, fläkt, kryddhylla och exemplariska förvaringsutrymmen som gör att man trivs precis lika bra, om inte bättre, än hemma.

Genomtänkt och klass är två ord som genomsyrar hela vagnen – och det gäller såväl interiört som exteriört. För ingen har väl lyckats undgå att Polarvagnarna anno 2022 har genomgått ett designlyft och det gäller såväl frontpartiet som bakgaveln.

Detta har fått hela deras vagnsflotta att bli utseendemässigt modernare samtidigt som de ser än mer pampiga ut.

Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare
Rulla till toppen