Slow travel är inne!

Slow travel är inne!

Publicerad

Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

Du behöver varken åka långt eller till exotiska platser för att vara med om stora upplevelser.

– Slow travel blir den nya trenden, lovade framtidsforskaren Jeanette Huber vid ett föredrag i anslutning till mässan Caravan Salon 2016.

Efter pandemin har alla hennes spådomar slagit in. De senaste åren har alla fått testa slow travel med turboeffekt. I början handlade det förstås väldigt mycket om att Covid-19 fungerade som raketbränsle för den nya trenden.

I år, när smittrisk och restriktioner inte längre låser oss inom landets gränser, blir det istället väldigt dyrt att resa. Bränslepriserna har skjutit i höjden och efter det ryska anfallet mot Ukraina har vi fått en extrem höjning av alla energipriser. Många experter förutspår fortsatta prisstegringar, samtidigt som kronan sjunker i värde.

Ljudet av forsande eller porlande vatten får de allra flesta att njuta.

Ovanpå det kommer flera månader långa köer för att få nytt pass – och kaos på flygplatserna. Plötsligt är det näst intill omöjligt att gå tillbaka till gamla mönster, vare sig vi vill det eller inte. Men även om Covid-19 och Putin på olika sätt medverkat till att många förändrat både beteende och konsumtionsmönster kan de knappast beskyllas för allt.

När Jeanette Huber, för sex år sedan, tittade in i sin kristallkula såg hon flera andra företeelser som skulle komma att påverka oss:

• Tidsbrist. Stora konsumentundersökningar visade redan då att nästan tre av fyra drömde om att få mer tid. Många var dessutom beredda att betala för den genom att köpa vardagstjänster som hemleverans av hushållsvaror. Trenden har varit tydlig hela 2000-talet och under pandemin har den exploderat! Till det kommer att stora grupper nu arbetar hemifrån några dagar i veckan. Vi får alltmer tid över, eller?

Milsvid utsikt i fjällvärlden är som bomull för själen.

• Stress. Tyska undersökningar varnade redan 2015 för att var tredje anställd kände sig utmattad eller utbränd på jobbet. För tonåringarna låg siffran på 20 procent. Det är inte bättre i Sverige.

• Biografin. Vi blir inte bara äldre. Den traditionella ålderspyramiden står på huvudet. Dessutom är det inte alls ovanligt att separera, träffa en ny partner och bilda familj igen. Gränserna mellan ungdom, vuxen och pensionär blir mer flexibla. Dagens unga får kanske sitt första jobb i trettioårsåldern, nästan 15 år senare än deras föräldrar. Samtidigt är många pensionärer väldigt aktiva på områden som tidigare var otänkbara: äventyrssporter, långa resor och så vidare.

– Till det här kommer individualiseringen, säger Jeanette Huber. I princip är allt möjligt! Det handlar dock även om att ha ekonomiska förutsättningar och hälsa, men för väldigt stora grupper gäller att det ytterst är de själva som väljer vad de vill göra av sin fritid. Men det finns en stor risk att det här bidrar till upplevelsen av stress.

Jeanette Huber nämner också digitaliseringen, som stjäl vår uppmärksamhet samtidigt som vi ofta upplever att vi blir mer effektiva. Vi kan ju göra det mesta direkt från mobilen: handla, besöka banken, läsa böcker, kolla på tv...

Konstverken vid Kvarntorpshögen kan få vem som helst att koppla av, som synes till och med en staty.

Begreppet slow travel blev aktuellt parallellt med "Less is more". Vi uppfattar båda som moderna företeelser, men det stämmer inte.

Redan de första pilgrimerna upptäckte att de fick större glädje av resan när de vandrade långsamt. Det handlar om att man faktiskt tänker bättre när man är fysiskt aktiv och att den som promenerar bokstavligt talat hinner se mer.

Idag har väldigt många människor provat på flerdagarsvandringar. Trots skoskav vittnar många om fantastiska upplevelser när de väl kommit in i det nya, långsammare livstempot. Att ge sig tid att njuta lite mer är således så långt från Claes Erikssons sångtext "Fem minuter Falsterbo, fem minuter Koster..." du kan komma.

SLOW TRAVEL – 10 TIPS

1. Välj småvägar. Vart du än är på väg, kolla kartan först. Ofta hittar du slingrande parallellvägar till huvudstråken. Möjligheten är stor att du upptäcker nya, spännande platser. 


2. Om bilen rullar lite långsammare innebär det lägre bränsleförbrukning. En uppskattad bieffekt är att stressnivån sjunker.


3. Hur är det egentligen med kunskaperna om dina hemtrakter?  Slå läger på en camping 4–5 mil bort. Ta cykeln och ge dig ut på upptäcktsfärd. 


4. Att kolla på dator, läsplattor och telefoner kan stressa vem som helst, men här finns samtidigt möjligheter att upptäcka saker. Du kan exempelvis finna lokala guider som ger nya perspektiv till dina resmål.


5. De senaste åren har intresset för både vandring och cykling ökat dramatiskt. Det är gratis, ger motion och möjligheter att ta sig fram till platser som ligger utom räckhåll när du kommer med bil, husbil eller husvagn. Testa att göra dagsvandringar och ta lokalbussen tillbaka. Ibland fungerar det också med cykel.


6. Välj udda resmål. Satsa på att vara turistdetektiv: Lyssna in vart andra verkar vara på väg i sommar – och välj något helt annat. Redan att ge sig ut på spaning kan ge ett mervärde.


7. Många folkhögskolor och andra utbildnings-organisationer har högkonjunktur under sommaren. Det är kanske i år du ska lära dig måla akvarell, dansa, prova på yoga, paddla kajak eller gå på skriv- eller fotokurs?


8. Från midsommar och hela juli är det både trångt och dyrt på campingplatserna längs Sveriges kuster. Även om du älskar sol och bad finns det kanske andra intressen? Det vimlar av loppmarknader, gårdsbutiker och museer som har öppet under sommaren.


9. Lär av historien. Dagens sätt att turista är egentligen en ny företeelse. Om vi backar till 1950-talet ser vi ett helt annat sätt att tillbringa våra semestrar. Det var väldigt ovanligt att flyga utomlands och de flesta stannade i Sverige. Hur gjorde tidigare generationer? Vad upplevde de? Vi kanske har något att lära av det förflutna?


10. För att det verkligen ska bli slow travel i sommar: Välj bara en sak ur listan!

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206