Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

Publicerad: 2022-10-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

Om vi slår ihop kvalitet och camping, får vi då måhända kvamping? Frågar vi personalen som för fanan vidare efter grundaren Arist Dethleffs, är det nog så. Vid sidan av att de är stolta över sitt arv kan faktiskt Dethleffs skryta med 350 återförsäljare och servicepartners runt om i Europa. Skulle en vagn mot förmodan gå sönder ligger det 18 500 olika reservdelar permanent tillgängliga på lagerhyllorna.

Husvagnsserien som vi nu ska kika på – Beduin Scandinavia – är deras top-of-the-line. Grundutrustningen är riklig och hela flottan mycket komfortabel. Den finns i tio olika tappningar: från minstingen 540 QMK, som är en ytterst populär barnkammarvagn, till den knappt nio och en halv meter långa 740 BFK, även det en barnkammarmodell med våningssäng.

Vi har emellertid valt att kika på en annan av Dethleffs storsäljare – 550 SE med singelbäddar – en modell som är ämnad för två personer.

Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus
Njutning med stort N. Här noterar vi tillvalet uppskjutbar tv samt den breda entréöppningen.

När det gäller utseendet har designavdelningen lyckats mycket väl med Beduin. Invändigt är det både sportigt, ombonat och nytänkande på en och samma gång. Kulörmässigt samsas kombinationen grått och vitt, medan de nedre luckorna och garderoben har ljust trä.

Vilken del i vagnen som är pricken över i:et är svårt att säga. En något ovanlig sofflösning kan vi dock avslöja – då den är applicerad på tvären (se bild). Soffgruppen får hela avdelningen att kännas som att vi är i ett vardagsrum, mer än i en husvagn. Ena delen av den påminner om en schäslong medan båda hörnen har högre nackstöd, vilket i sin tur generar optimerad komfort.

Mitt emot sittgruppen finns en förvaringsmöbel. Antingen använder man den till just förvaring eller så tar man till tillvalet uppskjutbar och finurligt dold tv (se bild). I samvarodelen noterar vi även bra ljusinsläpp via tre fönster samt ett takfönster där belysning dessutom är integrerad i dess konsol. Läslamporna löper på skena och är således justerbara. Det sistnämnda gäller även för ett USB-laddningsuttag.

Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus
Plus för ”riktig” spis med gasolugn. Till höger om spisen finns den utdragbara trådkorgen.

I taket sitter en ventil och precis intill denna är det fördraget för installation av aircondition – om så önskas. Annat som inte kan ses med blotta ögat är det dubbla shunt-systemet. Där styr den ena golvvärmen medan den andra har hand om radiatorerna.

Avloppstanken är isolerad och uppvärmd. Det sistnämnda ingår i ett Premium-paket som är standard på den svenska marknaden. Att Aldes vattenburna värmesystem (med iNet-boxstyrning) finns på plats, vilket även gäller golvvärmen, kan bara ses som ett enda stort plus i kanten.

Och på tal om plus bör också systemet AirPlus nämnas. I klarspråk betyder det att alla skåp och möbelmoduler är bakventilerade så att luftcirkulation kan ske. Lägger man samman allt detta förstår ni nog att Beduin Scandinavia räknas in bland så kallade åretruntvagnar.

Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus
Singelbäddar med bäddbreddningsfunktion. HÖGER: I hygienutrymmet finns element, massvis med krokar och ett takfönster – däremot saknas dusch.

I köket hittar vi en ”riktig” spis som inkluderar gasolugn. Det utdragbara skåpet med trådkorgar kommer förmodligen många användare också att gilla.

I avdelningen för nattbruk har singelbäddarna feta 7-zonsmadrasser och bäddbreddningsfunktion. Det är alltså ni som väljer om ni vill ha var sin 85 centimeter smal säng, eller en dubbelbädd på hela 200 x 208 centimeter. Naturligtvis är det gott om utrymme för skrymmande persedlar under de båda sängarna.

Även exteriört finns det godsaker att förmedla. Slät plåt (vit är original, silvermetallic går att få som tillval). Stödbensskruvarna är tämligen lättåtkomliga såväl fram som bak. Lastlucka, AL-KO-chassi och aluminiumfälgar bockar vi också av. Lägg även till ramfönster och en 70 centimeter bred entré. Prima!

Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus
Rulla till toppen