Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

Publicerad: 2022-10-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

Wilhelm Karmann grundade företaget 1901 när han köpte karossbyggarna Klages och de blev kända för sina utsökta arbeten med cabrioleter och andra nischade personbilsmodeller.

Exempelvis hade Ferdinand Porsche bett Wilhelm att ta fram en prototyp till en VW-cabriolet. Eftersom andra världskriget satte stopp för både det ena och det andra, dröjde det innan idén blev verklighet.

Den första augusti 1949 skrev Karmann på en order från Volkswagen gällande 1 000 exemplar av Typ 15 – Volkswagen Cabriolet. I personbilskretsar är emellertid Karmann Ghia (en låg och sportig VW) den kanske mest kända modellen där det egna namnet finns med på ett hörn. Upplysningsvis har de även byggt alla cabrioleter av VW Golf Mk1.

Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker
Ljus och fräsch interiör. Notera bordets förlängningstillämpning, den fällbara skärbrädan och att det på bilden har bäddats till en dubbelsäng via bäddbreddningsfunktionen.

Även om campingfordonen kom i ett senare skede skulle man kunna säga att Karmann har varit med sedan husbilsindustrins vagga. De första modellerna lanserades i mitten av 1970-talet och givetvis var de baserade på en VW-buss (Typ 2).

Även om inredningen var spartansk med nutidens mått visade de sig vara tillräckligt utrustade för att kunna klara av en campingsemester utan minsta bekymmer.

Cirka fem år senare hade Karmann tillverkat 1 000 enheter av det nya påfundet – husbil. Nu 2022, råder givetvis andra bullar och deras fordon byggs antingen på Ford Transit eller Fiat Ducato.

Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker
Singelbäddar med svanhalsbelysning. Notera även skåpet mitt ovanför dörröppningen.

För er som aldrig tidigare har kört en husbil är en ”plåtis” rena drömmen att ratta. Visst, den är längre, bredare och högre än en vanlig personbil – men samtidigt betydligt mindre än en ”vanlig” husbil – och därmed enklare att rangera och manövrera där det är lite trångt och bökigt.

Vi ställer in sätet, backspeglarna och armstöden och sedan bär det iväg. Vårt testobjekt får uppleva både motor- och landsväg, samt mindre vägar för att vi ska finna fotovänlig miljö. När vi väl vrider av tändningen (cirka tio mil senare) visar det sig att bilen har dragit 0,76 liter milen (blandad körning). Helt okej, eller hur?

Det vi dock inte tyckte om var de breda A-stolparna. Vid rondellkörning skymde de faktiskt sikten ganska mycket.

Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker
Ett ”normalkök” på alla sätt och vis i en kompakt husbil.

Exteriört har man hittat en god färgkombination mellan svart och grått där svart kylargrill med kromapplikationer gör så att säga sitt på ett förnämligt vis. Bland användarvänliga ting noterar vi markis, cykelhållare och elektriskt infällbara backspeglar. Saker som gör campandet enklare finns det gott om även interiört. 

Den fällbara bordsskivan som också kan appliceras på utsidan av fordonet tycker vi om. Likaså Isofix-fästena, LED-stämningsbelysningen och att det finns ett bäddbreddningssystem. Via ett enkelt handgrepp förvandlas alltså de båda singelbäddarna till en fordonsbred dubbelsäng på bara ett par sekunder. 

Att läsbelysningen i avdelningen för nattbruk är av svanhalsmodell är ett plus i kanten. Hygienutrymmet är ovanligt rymligt för att vara i en plåtis. Det finns duschmöjlighet och effektiva detaljer som toalettrulleshållare, tandbortmuggar och handdukshållare. Såväl takventil som öppningsbart fönster ombesörjer ventilation.

Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker
Plats för fyra, fast med tre personer blir det allra bäst.

Köket är givetvis vid dragdörrentrén. Själva bänken är av mineralmaterial och det finns två täckskivor för diskhon. Skärbrädan som går att fälla kommer att bli uppskattad, och likaså att kylskåpet är applicerat i ståhöjd. Däremot är frysboxen inte större än att det max går att klämma in något paket med barnvänlig grillkorv. 

Garderob på golvnivå är det tveksamt om någon tycker om, men eftersom galgstången är utdragbar är problemet så att säga ur världen. 

Hur summerar vi då Karmann Davis 620 Lifestyle när vi lämnar tillbaka den hos Autohallen? Jo, det är en ytterst trivsam plåtis som andas komfort lång väg.

Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker
Rulla till toppen