Campcation – vill underlätta digitala bokningar

Campcation har inte bara Sverige i siktet, utan hela Norden – här den finländska campingen Emolahti i Pyhäjärvi. INFÄLLD: Planera, boka och betala digitalt. /// FOTO: Campcation

Campcation – vill underlätta digitala bokningar

Publicerad

Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

Utvecklingen har onekligen gått i en rasande takt. Campcation lanserades i juni 2020 och knappt två år senare tog företaget in sin första investeringsrunda: 12 miljoner kronor från kända investerare.

– Kapitalet förbättrar våra möjligheter att utveckla sajten, men ger oss också rätt förutsättningar att etablera oss på den europeiska marknaden. Inledningsvis tar vi sikte på Norden. Därefter riktar vi oss mot Tyskland och Holland eftersom många som bor där semestrar i Sverige med sina campingfordon och vice versa, säger Johanna.

Campcations vd – Johanna Raga Waronen.

Campcation är alltså en bokningssida för campingar och ställplatser där användaren utöver information om själva anläggningarna också kan läsa om resmålen och dess närliggande sevärdheter. På så vis får gästen en tydligare bild av vad som väntar under den kommande semestern.

Idag är över 500 campingar i Sverige, Finland, Norge och Danmark anslutna. Tanken är att användarna på ett enkelt och säkert sätt ska kunna planera, boka och betala för sin nästa campingsemester.

Teamet som har startat Campcation är vänner sedan tidigare och kompletterar varandra väl genom sina olika yrkeserfarenheter. De ser inget problem med att utveckla en digital tjänst i en inte alltför digitaliserad bransch.

Många unga människor har sett hela världen, men kanske missat godsakerna som finns på nära avstånd.

– Fler och fler unga människor prövar på campinglivet, inte minst i och med pandemin. Och den "digitala generationen" är van vid att boka utlandssemestern online via smarta sökfunktioner och vill inte slösa tid på att googla, säger Johanna och fortsätter:

– Dessutom är det en livsstil för många campingägare att driva anläggningen; deras passion ligger i mötet med gästerna och att skapa en trevlig upplevelse för dem. Vår profession är att lyssna in marknaden och utforma olika lösningar som gör det naturligt för gästerna att planera, boka och betala för sin semester online.

Precis som Johanna och hennes kollegor förutspådde, har deras initiativ tagits emot med öppna armar.

Avkoppling vid Fjordbotn Camping vid fjorden Senja i Norge.

– I och med att många campingägare har fokuserat på kärnverksamheten snarare än på marknadsföring och digitala tjänster, har de verkligen uppskattat samarbetet med oss. Många tycker det är befriande att släppa den digitala biten, berättar Johanna.

En sak som har varit viktigt för Campcation sedan den första dagen är att erbjuda support dygnet runt – både för gäster och för campingägare.

– Vi tror att väl fungerande support är en nyckel till att skapa en schyst upplevelse. Alla i vårt team bär därför supporttelefoner för att kunna svara snabbt i livechatten och på mejlen oavsett tid på dygnet. Vi kommunicerar dessutom på såväl engelska som norska, danska och finska för att underlätta för våra utländska gäster och samarbetspartners, säger Johanna.

En av Campcations målsättningar är att öka synligheten för både kända och mindre kända campingar. Därigenom främjas semesterformen camping, menar Johanna.

Vännerna, tillika teamet som numera är Campcation.

– Jag brukar lite skämtsamt säga att dagens unga har sett hela världen, men inte sin egen bakgård. Med det sagt är det lätt att missa de små guldkornen i landet där man bor. Campcation vill vara ett verktyg för att hitta dessa guldkorn – och så klart också de mer kända destinationerna.

Förutom att ständigt lyssna in vad campingägare och gäster efterfrågar, jobbar teamet också med att skapa ett mervärde för gästerna. Det visar sig i en ny satsning som lanseras sommaren 2022.

– Gästerna kommer få en stämpel när de bor en natt på någon av alla campingar eller ställplatser som är anslutna till oss. När de samlat in tio stämplar får de en natt gratis. Vi kommer även utveckla den information som finns om varje landskap på hemsidan samt förbättra kartfunktionen. Ja, det händer mycket just nu, avslutar Johanna med ett leende.


 

CAMPCATION

Grundades 2020 av fyra entreprenörer som också är ett gäng bästa vänner som ser sig som en enda familj. I skrivande stund är det elva personer som jobbar på Campcation.
∙ Tog in sin första investeringsrunda tidigare i vår: 12 miljoner kronor från kända investerare.
∙ Har över 500 anslutna campingar i Sverige, Finland, Norge och Danmark.
∙ Siktar närmast på att etablera sig i Tyskland och Holland – därefter är målet att växa på hela den europeiska marknaden.

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206