Varning för vattenläcka!

Vatten på fel ställe är en larmsignal. Kontrollera alltid var det kommer från.

Varning för vattenläcka!

Publicerad

Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

Fuktskador är synnerligen vanliga i både husvagnar och husbilar. Trots omfattande garantier från tillverkare och försäljare gäller problemet även en del nya fordon.

När det handlar om äldre husbilar och husvagnar är fuktskador väldigt, väldigt vanliga. Det är både dyrt och komplicerat att reparera en fuktskada, men ju tidigare man upptäcker den desto bättre är det.

Nya fritidsfordon har ofta omfattande årliga kontrollprogram som avslöjar om fukt trängt in någonstans. Med kontrollerna följer normalt garantier från tillverkarna. Enkelt uttryckt: Fukttesta en gång per år så står tillverkaren i bästa fall för reparationen om en skada uppstår. Samtidigt innehåller det finstilta i garantivillkoren ibland undantag och krav som gör att det ändå är bäst om du själv håller koll.

Det glänser lite mellan toakassetten och sidostycket. Fram med skruvmejseln.

När det plötsligt sipprar fram vatten vid entrédörren på vår fyra år gamla husbil ökar pulsen dramatiskt. Vad är fel? Vad är det för vatten?

För att över huvud taget kunna felsöka behöver du förstå lite om hur just ditt fordon är konstruerat. Du behöver veta om färskvattenpumpen startar automatiskt när trycket sjunker i vattensystemet eller om det är en strömbrytare som startar pumpen när du öppnar vattenkranen. Du behöver också veta om du har luft- eller vattenburen värme. 

I vårt fall trängde vattnet fram under en vägg vid kylskåpet. Min första tanke var att det skulle kunna vara kondensvatten som vi upptäckt, speciellt eftersom bilen lutade ganska kraftigt vid upptäckten.

Källan upptäckt. Om avloppsröret någonsin varit fast har det i vart fall lossnat helt nu. Det finns tydliga spår av tvål och tandkräm där avloppsröret släppt. HÖGER: Det gamla röret är stelt och har en kraftig beläggning invändigt. Jag bestämmer mig direkt för att byta avloppet hela vägen från handfatet.

På vår husbil finns det två sätt att kontrollera golvet under kylskåpet: dels via luftgallret från utsidan av bilen, men även genom att lossa väggen under skåpet. 

Nu ökade förvirringen. Det syntes ingenting bakom skåpet, men det var vatten på hela golvet under det. Golvet var blött, men det var omöjligt att spåra ursprunget.

Vi hittade inga vattenrör och smaktestet avslöjade att det inte var värmesystemet som börjat läcka. Fukta ett finger med vattnet och håll den mot tungspetsen, glykolblandat vatten har en karaktäristisk sötma. Desperationen steg.

Nya rör och rensat vattenlås ger extra bonus. Nu rinner vattnet snabbare ur handfatet.

Många moderna husbilar har så kallade tekniska dubbelgolv. Under det synbara golvet finns då ett yttergolv och mellan dem installeras en stor del av de elledningar och rör av olika slag som finns i fordonen.

Det finns alltid små inspektionsluckor på strategiska platser i innergolvet. De ligger över rörskarvar, fördelningsventiler med mera som det är viktigt att tekniker kan komma åt. Nu undersökte vi alla luckor kring läckan, men inte heller här fanns det spår av vatten.

Sista chansen var toaletten. Den ligger visserligen 1,5 meter bakom den synbara läckan, men vi tänkte att det ändå skulle kunna vara källan eftersom det finns vattenledningar till både handfat och toalett.

Ofta finns det strategiskt placerade inspektionsluckor i golvet. Kolla där då och då så minskar risken för att du blir överraskad av läckor i vatten- och avloppssystemen.

Inifrån syntes ingenting! Golvet var kruttorrt och en provspolning avslöjade inget fel på vattentrycket, som skulle kunna avslöja en läcka. Först när vi lyfte ut toakassetten och skruvade loss täckskivorna runt den hittades orsaken: det som läckte fram under kylskåpet var inte färskvatten utan avloppsvatten från handfatet.

Den spiralförstärkta avloppsslangen hängde lös och allt vatten från handtvätt och tandborstning hade runnit ut på golvet. Läckan var gammal, men eftersom volymerna varit små hade vatten som runnit ut dunstat innan det trängde in i husbilen – tills den lutade så mycket att vi upptäckte felet.

På vår bil går avloppet från handfatet in i väggen, ner vid sidan av kassetten. Där sitter det ett vattenlås. Några decimeter längre ner är det meningen att avloppsröret ska sitta fasttryckt på en anslutning till avloppstanken.

Nya slangar, vattenlåset flyttat till en åtkomlig plats och – framför allt – slangklämmor överallt. Nu är systemet tätt igen.

Det var minst ett par centimeter kvar till anslutningen och det fanns inte ett spår av att det någonsin funnits en slangklämma monterad där. Enligt tillverkaren ska det inte behövas, trots att det, enligt leverantören finns risk att slangen "krymper" med tiden. I vårt fall slutade det med att jag köpte en bit ny avloppsslang, i stället för att diskutera eventuell reklamation. 

Vi medger att det kan vara lite knepigt att byta ut en avloppsslang. Det var extremt trångt och inte konstruerat för underhållsjobb av det här slaget.

När vi ändå höll på tog vi loss vattenlåset och kunde konstatera att det var på tiden. Avlagringar av tvål och annat hade nästan täppt igen flödet genom både rör och vattenlås. När vattenlåset skruvades fast igen flyttade vi det dessutom så det är lättare att komma åt nästa gång. Och det sitter rejäla slangklämmor överallt där det behövs.


 

FAKTA OM VATTENSYSTEMET

Alla moderna husvagnar och husbilar har inbyggda system för färsk- och spillvatten. Storleken skiljer kraftigt, från cirka 200 liter färskvatten och nästan lika stora spillvattentankar på stora husbilar ner till några tiotal liter tank för vatten på en del husvagnar. Äldre husvagnar saknar oftast spillvattentank. Disk- och tvättvatten rinner ut genom ett rör någonstans under vagnen. 


Vattnet till kranar kommer via en tryck- eller en sugpump. Den första känner av tryckfall i systemet när du öppnar en kran och startar då automatiskt. Sugpumpen styrs av strömbrytare i alla vattenkranar. Det hörs ofta ett svagt klick när du öppnar kranen och sedan börjar vattnet rinna.


Sugpumparna är både små och billiga och många har en extra med sig som reserv. 


KONTROLLERA

• Skölj och rengör systemet.
• Kontrollera anslutningarna.
• Checka alla slangar. Det är viktigt att avlopps- och varmvattenslangar inte ligger i spänn. Hett vatten kan då leda till att det blir veck på slangen.

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206