Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

Publicerad: 2022-10-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

Tiderna förändras och campingfordonen likaså. Många av oss gamla uvar börjar bli till åren komna och en ny, ung generation ska slussas in i vår härliga fritidssfär. Och måhända även en målgrupp som inte på långa vägar har haft samma uppväxt som vi 40-, 50- och 60-talister.

Miljötänk, internet, läsplattor, datorer och hyper-intelligenta telefoner som vi har nedstoppade i byxfickan fanns inte ens på kartan när vi var unga. För den nya generationen är det vardag.

Att både attrahera och fånga upp ”de unga” behöver dock inte vara glasklart. Här kan en nöt eller två behöva knäckas. Samtidigt har prova-på-campinglivet aldrig varit ett så hett semesteralternativ som det är just nu.

Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol
Mjuka linjer och en sofistikerad färgsättning. Så här ser för övrigt köksavdelningen ut om man inte väljer E.POWER Selection, utan en gasoldriven Sportvagn.

Knaus har en egen lösning för hur de ska nå denna målgrupp, och det via en kategori vagnar i serien Sport som de har döpt till E.POWER Selection. De är, hör och häpna, gasolfria och har den absolut senaste elutrustningen.

Detta betyder kort och gott enklare handhavande, ökad säkerhet och mindre underhåll. I varje fall om vi ska tro på tillverkarens utsago.

Nu är det inte hela serien Sport som är gasolfri, men tio av totalt 15 modeller får väl ändå anses som ett brett sortiment att välja emellan (från 400- till 500-modeller). Vi valde att göra en lite typisk svensk ”mellanmjölk” genom att titta till 450 FU med fransk sänglösning.

E.POWER Selection har alltså en bekväm energilösning som gör att du aldrig behöver släpa på tunga och otympliga gasolflaskor. Eller vara orolig för att gasen ska ta slut – mitt i natten.

Den smarta energistyrningen ser till att all elutrustning regleras, och kopplas på eller ifrån automatiskt. Det enda du behöver göra är att ställa in säkringen i ampere (som finns på campingplatsen). Varm eller kall luft levereras enligt värmepumpsteknik via ett knapptryck. 

Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol
Hygienavdelningen är i typisk Knaus-stil där handfatet har separerats från själva toalettrummet.

Önskar man njuta än mer av frihet och självförsörjning under en natt finns ett tillval som lystrar till namnet Einhell One Night Stand (vilket oftast förknippas med något helt annat). Det är en batteridockningsstation (6 Ah) som ger ström och samtidigt fungerar som batteriladdare.

Denna produkt kostar lite drygt 5 000 riksdaler och ser alltså till att vattenpump, ljus och kompressor-kylskåp drivs utan att ni är kopplade till elstolpe.

Nytänkandet inom Knaus gäller emellertid inte bara gasolfritt. Baksideskonstruktionen FoldXpand är en annan nymodighet som har slagit väl ut. Där utgör bakljushållaren en helt slät yta tillsammans med bakgaveln, vilket maximerar fordonets invändiga längd.

En annan komponent som bör lyftas fram inom Knaus fordonspark är bluuwater. Det är ett vattenfiltersystem som näst intill fullständigt (99,99 procent) avlägsnar bakterier och små partiklar. Filtret har kapacitet upp till 8 000 liter och kan även enkelt bytas ut via ett snabbkopplingssystem. 

Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol
På bilderna är induktionshäll och kompressorkyl på plats i en gasolfri vagn.

Hur är då själva 450 FU att bo i?

Som synes är det en liten vagn som gör sig bäst för två personer. Induktionshäll och kompressorkyl finns i köksavdelningen och det bör tilläggas att det bara gäller de icke gasoldrivna vagnarna. De ”vanliga” Sportvagnarna är försedda med gasolbrännare och absorptionskyl.

Vi noterar stabila skåpluckor med mjukstängande funktion. Likaså förnämlig innerbelysning och en högkvalitativ EvoPore HRC-madrass i den franska sängen. Mjuka och rundade möbelhörn ger vagnen en exklusiv inramning. Svanhalsbelysning i såväl sovrummet som vid sittgruppen är plus i kanten. Den sistnämnda möbelmodulen är mycket stor med tanke på vagnens i övrigt ringa storlek.

Samvaroavdelningen bjuder även på en rejäl dos komfort och ett väl tilltaget takfönster som släpper in massvis med skönt sommarljus.

Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol
Rulla till toppen