Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

Publicerad: 2022-11-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

Läge – 4

Vid Skagsudde Fyr i skärgården sydost om Örnsköldsvik (cirka 30 km). Det är skyltat till Skeppsmalen från E4:an strax norr om Ö-vik (vid Arnäsvall). Du har bara hundra meter till fiskeläget och Restaurang
Fiskevistet medan det är cirka 300 meter till fyren, klippor och bad. 

Service/standard – 4

Servicehuset har nog inte många år på nacken för det är riktigt fräscht och fint. Det finns två duschar och lika många toaletter varav en är handikappanpassad. Hemtrevligt kök med spisar, mikrovågsugn och diskplatser. Snyggt och prydligt vid latrintömningen. Soptunnor och vatten. Någon plats att tömma fasta tankar finns däremot inte. Bra lekplats.

Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming
För de som vill övernatta på parkeringen har man avsatt rejält med plats.

Uppställning – 3

Vi trodde nog att ställplatsen skulle ligga vid vattnet eftersom vi for ända ut till Skagsudde i Bottenhavet, men då hamnade vi på en stor parkeringsplats i skogen. Inte särskilt vackert men för husvagnar och hus-
bilar har det skapats rejält tilltagna rutor. Det finns lite gräs i kanterna där man kan ställa campingmöbler.

Området är helt plant. Avgiften betalas i restaurang Fiskevistet och är den stängd finns ett telefonnummer för kontakt.

Allmänt – 4

Sedan 1957 har Skeppsmalen varit fyr- och lotsstation och där breder lena klippor ut sig som lockar massor av människor när det är tid för sol och bad. 

Precis intill ställplatsen ligger den enda kvarvarande fiske-trålaren om den inte är ute på Kvarken förstås. Här kan du alltid köpa nyrökt sik. Det är fina miljöer runt hamnen och ovanför vid kapellet. Plus i kanten är den berömda restaurangen Fikevistet, samt något så ovanligt som ett surströmmingsmuseum. Slutbetyget blir – en bra ställplats med spännande omgivning.

Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming
Rulla till toppen