Vanlife: Hänga med andra

Burning Van på Kinnekulle är en av Sveriges största vanlifeträff. /// FOTO: Niklas Kämpargård

Vanlife: Hänga med andra

Publicerad

Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

Med knappt 110 000 husbilar och flera tusen ombyggda campervans borde det finnas en och annan likasinnad att dela upplevelser med på hemmaplan. Kanske inte nödvändigtvis på en campingplats eller ställplats, men åtminstone digitalt för att utbyta erfarenheter och tips.

– Vi reser nästan alltid ensamma, men uppskattar ett rikt digitalt liv på sociala medier. Vi hittar nya ställen att besöka och får förslag på trevliga ställplatser, säger Mikael Lindberg som i femton års tid åkt husbil tillsammans med hustrun Lisa. Varje vinter packar de plåtisen och rullar neråt Medelhavet för att vara hemma igen strax innan sommaren.

Ring så spelar vi skapar gemensamma minnen på morgonkvisten.

Ett bra sätt för att hitta folk att hänga med brukar vara att närma sig människor som gillar samma sak om du själv. Få människor är nämligen avvisande mot beröm och de flesta verkar uppskatta att prata om djur, resor, bilar eller vad som helst. Att vara nyfiken alltså. 

 – Vi reser nästan alltid med en katt och vår trebenta hund som uppmuntrar till samtal, säger Niclas Johansson vars ombyggda Renault Master från 2013 är en riktig snackis. Ett första samtal leder till ett andra, man övernattar på samma plats och åker vidare för att stöta på varandra på nytt vid en ny lägereld några dagar senare.

Ytterligare en idé är att åka på vanlifeträffar, alltså bilträffar där majoriteten av besökarna byggt om en vanlig skåpbil till en husbil. Där snackar man om allt från byggtrix till resmål och övernattningstips.

Med nachos över öppen eld gör du succé. HÖGER: Att dela intresse med den du möter gör sällskapet enklare. Som i det här fallet fascinationen för att kunna göra upp en eld med basala kunskaper.

– Jag brukar kalla vanlifegänget för min stora familj. Var annars kan man få hjälp med att laga en punktering, svetsa en rostig balk eller bara snacka resor och upplevelser i timmar, säger Malin Wollberg som numera bor i Skottland, men tagit husbilen med sig till vanlife-träffen Burning Van i stenbrottet på Kinnekulle.

Att bli en del av gemenskapen på en större husbils- eller vanlife-träff kan kännas utmanande. Ofta sitter människor som redan känner varandra tillsammans och de flesta parkerar nära dem man träffat förut.

Att vara ny på en sådan träff kan kännas svårt, eller rentav övermäktigt, men den som bara vågar närma sig gemenskapen blir snabbt insläppt i gänget. Bästa tipset är att börja småprata med någon i utkanten av det stora sällskapet eller visa intresse för någons bil. Då dröjer det inte länge innan man blir en del av gemenskapen.

Att kunna spela gitarr eller bjuda på matmagi gör naturligtvis inte saken sämre. Ett bra tips är att poppa popcorn eller värma nachos över öppen eld och bjuda laget runt. Men det kräver såklart mod och en vilja att ta plats.

Matilda och Niclas har träffat Peter och Pia Hallor och Moa Warnqvist på olika vanlifeträffar och hänger numera också på hemmaplan.

– Kommentera gärna inlägg på Facebook redan innan träffen (ofta finns det ett Facebookevent kopplat till en särskild träff). Då har man kontakt med människor som ska dit och kan kanske till och med slå följe med andra från samma område, säger Isabel Waite, på Vanlife Sverige som är med och arrangerar Burning Van på Kinnekulle. 

– Vi åker inte särskilt ofta på träffar, men är med i många Facebookgrupper där vi tar del av andras reseupplevelser från en särskild region dit vi planerar att åka. Vi fricampar mest, men det händer att vi då och då faktiskt stöter samman med någon vi träffat digitalt på sociala medier, säger i sin tur Bo Pettersson som är inne på sin sjätte husbil tillsammans med hustrun Ulla.

Varje år reser de neråt Iberiska halvön kombinerat med en tur till Lappland. Tjugofem gånger har Bo och Ulla tagit husbilen till Norge så de har gott om historier att återberätta. 

Åk till platser som lockar andra likt dig själv. Ulf Skarin driver Kåseberga HideOut i Skåne

– Det finns så otroligt mycket att se och även om man inte åker tillsammans med andra träffar man nästan alltid andra resenärer att tillbringa kvällen med, säger Bo Pettersson som inte är med i någon särskild husbilsförening utan träffar vänner spontant längs vägarna. Bjud gärna ställplatsgrannen på en kopp kaffe. Det är ett ypperligt sätt att skapa gemenskap. 

Att fricampa ute i naturen är ett bra sätt att hitta likasinnade, men många vittnar om att de sällan möter andra svenskar avlägsna platser vid en sjö. Istället är det tyskar, holländare och danskar som uppskattar det enskilda läget och helst vill ha platsen för sig själva. 

– Vi träffar rätt ofta tyskar när vi övernattar vid sidan av allfartsvägarna, men upplever att många gärna vill vara för sig själva, vilket kan vara lätt att förstå om man lämnar en större stad för att njuta av svensk enskildhet, avslutar Niclas Johansson som inte har några problem med att folk är olika. Vissa gillar att snacka, medan andra helst sitter ensamma och njuter av stillheten.

Bo och Ulla Pettersson har rest till södra Europa även under pandemin.

FAKTA

Det finns flera Facebookgrupper online där du kan få tips på allt från träffar till smarta utrustnings- och reparationstrix. Vanlife Sverige är en av de mest aktiva www.facebook.com/groups/753246798182041.
Även Vi med plåtisar i van-segmentet är en bra inspirationskälla: www.facebook.com/groups/753246798182041

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206