Modellnytt 2023, del 2

Publicerad: 2022-11-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

KABE HUSVAGN

Modellnytt 2023, del 2
År 2023 får Estate tillökning i form av 470 GLE som har singelbäddar.
Modellnytt 2023, del 2
Elegant, upplyst ”bardel” med plats för två vinflaskor.
BRA BLIR ÄNNU BÄTTRE

I fjol lanserades Estate som är en omarbetad efterföljare av den tidigare Classicserien. En nydanande och prisvärd husvagnsserie med trendig design och planlösningar som vänder sig till den växande skaran av yngre husvagnsresenärer. Trots att det handlar om en ”instegserie” är grundutrustningsnivån mycket hög.

– I Estate finns exempelvis vattenburen golvvärme med Alde Compact värmepanna, tonade fönster med myggnät och mörkläggningsgardiner, brandvarnare, läckindikator, tv-antenn, stereo, inbyggda högtalare, router, USB-uttag (även vid våningssängen), mängder av LED-belysning, 80 Ah batteri, vädringslucka samt ett skidfack med utvändig låsbar lucka, nämner Patrik Trofast, försäljningsansvarig i Sverige.

Serien kompletteras också med en ny planlösning: 470 GLE (långbäddar) som är en ytterst funktionell vagn som passar två personer (se test i denna utgåva på sidorna 24–27). Andra nyheter är uppdaterat elsystem och användarvänlig manöverpanel (gäller även Ädelstensvagnarna) samt en större gråvattentank (nu med 55 liter som standard jämfört med tidigare 32 liter). På tillvalslistan finns möjligheten att få Grand Lit som sängalternativ. Som vi tidigare har skrivit i Husvagn & Camping (utgåva 5/2022) tillkommer även beteckningen CXL, som innebär att vagnen är utrustad med ett rymligt vinkelkök. Den nya planlösningen går att få i 600-storleken i serierna Royal och Imperial.

– 600 CXL har en stor och inbjudande soffa och i ryggstödet mot det nya vinkelköket finns ett höj- och sänkbart tv-fäste för en större skärm, som enkelt kan döljas när man inte använder den, berättar Patrik Trofast.

Till 2023 har även prisbelönta Smart D-panelen utvecklats med ytterligare funktioner. 

– Med Smart Level håller du koll på gasolnivå och däcktryck och kan även se om fordonet lutar vid uppställning, förklarar Patrik Trofast.

Denna funktion är standard i husbilarnas och husvagnarnas Imperial och finns som tillval i Crown- och Royalhusbilarna samt i husvagnarnas Royalserie. Designmässigt då? Jo, även där har det hänt en del. 

– Nu fullföljer vi den nya designen och uppdaterar våra kök med en helt ny väggyta i plexi/akryl. Vi har också bytt ut strömbrytarna till den bakre sovrumsbelysningen mot smarta och funktionella brytare som har touchfunktion. Dessutom inför vi ett nytt modernt lättviktsmaterial i garderobsdörrarna och ersätter tidigare LED-profiler runt kylskåp och i badrum med en tunnare silikonprofil med LED-funktion, så kallad Neonflex, avslutar Patrik Trofast.

Exteriört sker en uppdatering med nya stilrena emblem på samtliga fordonsmodeller.


 

HYMER HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Hymer terränghusbil – är det framtiden?
Modellnytt 2023, del 2
Så här ser sovutrymmet ut.
TAR VANLIFE TILL EN NY NIVÅ

Den spektakulära koncepthusbilen avtäcktes första gången 2019 i samband med mässan Caravan
Salon i Düsseldorf. Där och då ville Hymer visa omvärlden hur husbilar kan komma att se ut år 2025. Fast redan nu finns Venture S att köpa. Det är ett innovativt bygge som har Mercedes Sprinter (med fyrhjulsdrift) som basfordon. Bland nymodigheterna noteras bland annat ett uppblåsbart pop-up-tak (tar kortare tid än tre minuter via en kompressor) med integrerad trappa samt ett soldäck i yachtstil. 

Vidare kan man via en enda rörelse förvandla hygienutrymmet – inklusive valfri keramisk toalett, tvättställ, spegel och inbyggda skåp – till ett ännu större tvättrum med en integrerad dusch. En annan smart lösning är skrivbordet, som är integrerat i sidoväggen bakom passagerarsätet.

Modellnytt 2023, del 2
Underbar panoramavy i sittgruppen.

Denna kan sättas upp som en individuell arbetsstation. Dessutom kommer ditt arbete aldrig att störas av brist på ström. Det finns nämligen tre 115-watts solpaneler på taket, sex strategiskt placerade 230-uttag och åtta USB-portar. 

I kombination med Hymer Smart Battery System 2.0 och 320 Ah litiumbatterier kan du njuta av upp till tio dagars självförsörjning. En projektor inklusive duk och väggfäste finns för första gången som ett tillval – och det kan förhoppningsvis ge oförglömliga filmkvällar när ni är på resande fot.

Modellnytt 2023, del 2
Trappan upp till sängen i pop-up-taket.
Modellnytt 2023, del 2
Arbetsstationen i Venture S.

ADRIA HUSVAGN

Modellnytt 2023, del 2
Altea 362LH gör comeback på den svenska marknaden och dess…
Modellnytt 2023, del 2
…planlösning är snarlik den i Action 361LH.
SYSKON TILL STORSÄLJARE

Till modellår 2023 lägger slovenska Adria allra mest krut på husvagnserien Altea, som mer eller mindre blir helt omritad. Vad sägs om exteriöra förändringar som slät glasfiberkaross och ny bakgavel inkluderat nya bakljus? Dessutom har de applicerat ett större fönster allra längst fram vilket ger en ljusare och öppnare känsla i bodelen – där för övrigt hela inredningen är ny.

Dessutom har man från fabriksgolvet sparat fem procent på husvagns vikt via ett Vario-X-chassi (något som är kopplat till att elbilsförsäljningen ökar i hela Europa).

På tal om lätta vagnar har Adrias svenska division valt att ånyo plocka in lilla Altea 362LH i sitt sortiment efter några års frånvaro. Modellen är mer eller mindre en kopia av populära Action, fast den vänder sig till dem som önskar en vagn med ”vanligt” exteriört utseende. När det gäller Action utökas den serien med en sportversion som är baserad på 361LH med grövre däck, lite högre markfrigång och några andra småjusteringar. Till sist återkommer även Aviavagnarna (ytterst prisvärd instegsserie) till Sverige.


 

KNAUS HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Van TI Plus byggs numera på VW Crafter.
SPORTIGT PÅ VW


Ända sedan lanseringen på husbilsmarknaden
har sportiga Knaus Van TI Plus gjort succé. Nu har dessutom duon husbilar genomgått såväl förändringar som förbättringar.

Vad sägs om ett nytt basfordon i VW Crafter? Detta innebär moderna assistanssystem, fyrhjulsdrift på begäran, 140 hästkrafter och sexväxlad manuell växellåda, alternativt 177 hästkrafter och åttastegad automat. Innovativa byggnadskonstruktionen FoldXpand är givetvis också på plats. Både 650 MEG (höga långbäddar) och 700 LF (fransk säng) finns även med omfattande Platinum-utrustning.

Knaus och Volkswagen har dessutom ytterligare partnerskap numera. Det gäller nya, spännande Tourer Van som är en halvintegrerad modell som är baserad på VW T6.1. Husbilarna är endast 588 centimeter långa och finns i två planlösningar: 500 MQ (med den nya duschfunktionen, se Weinsberg sidan 71 i utgåva 9/2022) och 500 LT (med plats för sex personer i sittgruppen).

Fordonen är bland annat utrustade med kompressorkyl samt dieselvärmare och panna. Som tillval går det att få en utskjutbar säng ovanför förarhytten. Tourer Van kan även beställas som specialmodellen Vansation med en hel del extrautrustning.

Modellnytt 2023, del 2
Tillvalet utskjutbar säng ovanför hytten på Tourer Van.

MORELO HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Jodå, nya flaggskeppet Grand Empire kan man även få med slideout-funktion.
Modellnytt 2023, del 2
I Loft Liner pratar vi hygienutrymme med spa-känsla.
NYTT FLAGGSKEPP PRESENTERAS

Lyxiga husbilstillverkaren Morelo lägger till fler modeller i sin redan digra portfölj.

Sticker ut allra mest gör det nya flaggskeppet Grand Empire 120 GSO/GSB som hade världspremiär i samband med mässan Caravan Salon i Düsseldorf. Det handlar om ett tolv meter långt mästerverk som har byggts på ett treaxlat chassi av modell Mercedes Actros 2553 L. Vad sägs om en totalvikt på 26 ton och en lastvikt upp till 11,3 ton! Motorn är på 12,8 liter och ger ifrån sig 530 hk (vridmoment 2 600 Nm). Automat gäller och den är tolvstegad.

Noterbart är även äkta glasfönster, diskmaskin, MirrorCam digitalkamerasystemet, luftfjädring, självförsörjning med litiumbatteri och solsystem, samt en mängd olika assistanssystem för att nämna ett axplock. Har familjen med sig en Mini Cooper på resan? Det är lugnt, den får plats i garaget. Pris på den tyska marknaden väntas bli 777 000 euro och ytterligare 50 000 euro om slideout önskas.

I serien Loft Liner tillkommer två nya layouter, vilket gör att det nu finns totalt sju modeller att välja mellan (från 8,28 till 9,90 meter). De byggs på Iveco Eurocargo med en tillåten totalvikt på 7,5 till 12 ton. Dessa är antingen utrustade med en 4,5-liters- (207 hk) eller en 6,7-litersmotor (252 hk).

De nya är 82 MQ (queenbed, rymligt skotergarage, separat dusch i äkta glas, keramisk toalett och centralt placerat tvättställ, 42 centimeter djupt dubbelgolv) och 100 GQ (queenbed, garageplats för en Fiat 500, 4-tons lastvikt). Som tillval kan dessa liksom de andra fordonsmodellerna från Loft till Palace Liner, utrustas med det nya digitala backspegelsystemet. Där är standardbuss-peglarna ersatta av backspegelkameror inklusive frontspegel och kantkamera för ännu bättre sikt.

När det gäller alkovserien Palace lanseras nu en lösning som många har sett fram emot – rundsittgrupp bak – som kommer att finnas på 80 RL och 88 DL. För denna serie gäller chassi från Iveco Daily 70 C.

Modellnytt 2023, del 2
Hm, sofforna bredvid köket ser ganska så inbjudande ut.
Modellnytt 2023, del 2
Rundsittgruppen i alkovhusbilen Palace 80 RL och 88 DL.

CARTHAGO HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Chic C-Line T 4.9 LE MB – nu med chassi från Mercedes.
ÖNSKAN GÅR I UPPFYLLELSE

En av husbilstillverkarna som har valt att fokusera på leveranserna av 2022-modellerna istället för att komma med en massa nyheter är det tyska premiummärket Carthago. Vad de har på nyhetsfronten borde emellertid leda till succé.

Deras kunder har haft ett önskemål om att kunna köpa halvintegrerade Chic C-Line med bas från Mercedes – vilket nu kan ske. Till en början handlar det enbart om en specifik modell och det är deras bästsäljare, T 4.9 LE MB, som är en 7,5-meters husbil med långbäddar. 

Serien liner-for-two har dessutom genomgått ett interiört ansiktslyft. Nu gäller en ljusare inredning med bland annat krämfärgade bordskivor, nya handtag till förvarings-luckorna och en golvbeläggning som för tankarna till båtlivet. Vidare gäller även ny elegant panel för toadörr/garderob med högblankt elfenben och kromade lister. 

Modellnytt 2023, del 2
Lyxiga liner-for-two har fått en uppgraderad interiör.

POLAR HUSVAGN

Modellnytt 2023, del 2
Polar har arbetat med interiören på de nya 2023-modellerna.
STOR SATSNING PÅ INREDNINGEN

Varje årstid har sin speciella charm. Med en Polarvagn, som tillverkas i världens nordligaste husvagnsfabrik, kan du med enkelhet ta med hemmet till skogen, snön eller solnedgången. I fjol förändrades den utvändiga designen på samtliga vagnar från Polar – ett stort lyft som gjorde hela vagnparken både modernare och samtidigt kaxigare. För att höja attityden ytterligare ett snäpp utrustas 2023-vagnarna med nya 16-tumsfälgar (Customized får mattsvarta).

Men framför allt görs det en satsning på inredningen som lyfter både design och funktion till en ny nivå. Det har bland annat skett översyn av belysningen, som blivit mer anpassad efter hur den ska användas.

–Vi har fokuserat på det ergonomiska inne i vagnen. Allt från nya överskåpsluckor till mikrougnsplacering och belysning. Vagnen ska kunna användas alla säsonger och det ställer höga krav på kvaliteten, säger Tony Ekström, vd för Solifer Polar AB.

– Vi är väldigt måna om att hålla kvar vid Polars nordiska design. När du kliver in i en Polarvagn ska den kännas varm och ombonad, du ska känna sig som hemma. Därför har vi tagit fram nya textilier och dynor till modell 2023, tillägger utvecklingschefen Tobias Hedberg.

Till sist lanseras även ny planlösning inom segmentet mindre vagnar med duschmöjlighet, vars popularitet ökar. Det är 620 BSA, en enkelaxlad vagn som är utrustad med fordonsbrett hygienutrymme, vinkelkök och singelbäddar.

Modellnytt 2023, del 2
620 BSA – enkelaxlad vagn med duschmöjlighet.

BÜRSTNER HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Helintegrerade Lyseo finns i fem olika tappningar.
ALLA GODA TING ÄR TRE

I den förra omgången presenterade vi Bürstner Lyseo TD med den något udda, uppblåsbara sänglösningen. Den tyska tillverkaren har emellertid fler nyheter än så. Exempelvis kompletteras den populära och framgångsrika vanen Copa med en cirka tre decimeter längre modell: Copa C 530.

Främsta skillnaden jämfört med den ordinarie Copa är att i C 530 finns det en separat hygienavdelning i fordonets bakre parti (fast monterad toakassett, uppfällbart tvättställ och lös-tagbart duschkar). Som intressanta och spännande tillval noterar vi dieseldriven värmare, soltak och bakre tält.  

En annan liten serie som har en nyhet är Ford Transit-baserade Lineo som har försetts med två ”utbyggnader” i avdelningen för nattbruk. Bürstner är därmed den första tillverkaren i branschen som kan erbjuda en van som har tvärplacerad dubbelsäng med en längd på över två meter (201 x 145 centimeter). Även den invändiga höjden imponerar med sina 199 centimeter, vilket gör fordonet exemplaristk för de som är över medellängd.

Modellnytt 2023, del 2
Copa har fått en storebror som är nästan tre decimeter längre än originalet.

Det sker även en nyhet inom det helintegrerade segmentet då Lyseo I finns med fem olika planlösningar: I 690 G, I 726 G och I 727 G har alla enkelsängar med sängbreddningsfunktion medan I 736 har queenbed och I 744 har nedfällbar taksäng (stor loungesittgrupp bak).

Gemensamt för den Fiat-byggda kvintetten är fyra bältade platser och dito sovplatser samt en bekväm ståhöjd (198 centimeter). Interiört gäller ett ytterst ombonat koncept med möbelfronter i trä och val av fem olika dynklädslar.

Serien erbjuder två olika badrumslösningar: Vario för I 690 G och I 726 G (med bakgrundsbelyst spegel, svängbar vägg och stort duschutrymme), samt separata dusch- och toalettavdelningar i övriga tre modeller. Lyseo I är försedd med ett Thermo-Floor-funktionsdubbelgolv, som inte bara ger en bra isolering utan också gott om lättåtkomliga förvaringsutrymmen.

Modellnytt 2023, del 2
Här ses ”utbyggnaden” som medför att en två meter lång dubbelsäng kan användas i en plåtis.

EASY CAMPERS CAMPER

Modellnytt 2023, del 2
Större kylskåp är en av nyheterna i det nya modellprogrammet.
LOCKAR PRIVATPERSONER

Funderar du på att skaffa husbil eller husvagn, då kanske Easy Campers är ett alternativ? 

– ”Plåtisfolket” är en ny växande kundkategori som tröttnat på trångboddheten och köper en Easy Campers istället, säger Ulf Sellgren på familjeföretaget S-karosser i Dorotea.

Deras vinteranpassade och välutrustade tillbyggnader har på senare år blivit ett populärt campingalternativ. Rent utrustningsmässigt kan de mäta sig med husbilar typ plåtisar/vans och mindre husvagnar. Du behöver förstås en rejäl och bekväm pickup av de större och etablerade märkena att sätta skåpet på, men sedan är det bara att vrida på nyckeln och dra iväg. Priset för en ny fullutrustad Easy Campers ligger runt 450 000 kronor. 

Bland nyheterna 2022/23 finns modellen med bakdörr (EC6 CS 2,1) och ett rymligare hygienutrymme. Samtliga campers blir dessutom utrustade med ett större kylskåp (110 liter) och gasolutrymme med plats för två P11-flaskor. Standard är bland annat solceller (125 Ah), 125 Ah lithiumbatteri, Dometics nya luftburna värmesystem (4 kW eller 6 kW) med eller utan elpatron.

– Tidigare var det övervägande företag som köpte våra produkter. Nu är det i huvudsak privatpersoner, vilket är mycket glädjande, berättar Ulf Sellgren som tillverkat Easy Campers och specialkarosser i 40 år.

ERIBA HUSVAGN

Modellnytt 2023, del 2
En hel del nydesignat på utsidan, bland annat baklyktorna.
NÅGOT UTÖVER DET VANLIGA

I 65 år har Eriba Touring kombinerat kult och modern tidsanda med sin omisskännliga retro-design. Och nu är det dags för en ny generation vagnar i form av två nya interiöra designversioner där mycket krut har lagts på detaljomsorg. 

Det är under mottot – något utöver det vanliga – som den nya duon lanseras. Med sin aerodynamiska front, i kombination med låg vikt och endast 226 centimeters totalhöjd, flirtar de inte enbart med ägare av små dragbilar, utan även med dem som har hybrid- eller elbil.

Bland nya detaljer ser vi hjulhus, baklyktor och nummerskylthållare. Dragbalkarna har blivit längre, vilket inte bara ger ännu bättre körstabilitet och komfort, utan också underlättar monteringen av eventuell cykelhållare. Det uppfällbara taket (fönsterförsedda väggar av tältduk) finns i tre olika kulörer: Carrara vit, Crystal silver och White silver.

Tittar vi in i Touring visar det sig att golvet är helt plant ända till bakgaveln, borta är således ”upphöjningen” som funnits tidigare. Stöden som håller sängarna uppfällda har flyttats vilket gör det enklare att komma åt packning. 

Nya designen ”Look & Feel” erbjuds i två olika versioner: Den klassiskt inspirerade Legend har mörka toner medan moderna Urban har en ljusare färgsättning. Kylskåpet är 15 procent rymligare än i föregångarna, belysningskonceptet är nytt och för första gången finns det en tålig multifunktionsbehållare i köket (gjord av upp till 94 procent organiskt material) som kan användas för exempelvis kryddväxter. Spegeln på toa är justerbar i höjdled. Som tillval finns ett duschpaket. Bland sju olika planlösningar finns även en med våningssäng.

Modellnytt 2023, del 2
Hygienutrymmet med den höjdjusterbara spegeln, som även inkluderar förstoringsfunktion.

ADRIA HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Mercedes nu även i serierna Coral och Matrix Supreme.
MERA MERCEDES

Ett av företagen som definitiv inte har legat på latsidan gällande nyheter är slovenska Adria. Det är nämligen inte bara det nya flaggskeppet Supersonic som byggs på Mercedes.

Den tyska premiumbiltillverkaren gör även en bejublad entré i de populära modellserierna Coral och Matrix (båda inom segmentet Supreme). Det är fyra planlösningar det handlar om: Matrix 670 SL (höga långbäddar), Matrix 670 DC (queenbed och face-to-face) samt Coral 670 DL (höga singelbäddar och face-to-face) och Coral 670 DC (queenbed och face-to-face). Denna kvartett har blivit försedd med silvergrå kaross, chassi från AL-KO och en motor från MB Sprinter.

Det bör poängteras att Adria har kvar serierna Coral/Matrix som byggs på Fiat Ducato respektive Citroën Jumper, vilket gäller de olika utrustningsnivåerna Supreme, Plus och Axess.

Populära plåtisen Twin, som byggs både på Fiat och Citroën, erbjuder numera fler valmöjligheter då familjen växer via två nya planlösningar inom 600-segmentet. Det är flexibla och multifunktionella Twin Supreme 600 SBX (elektrisk säng bak eller bakre säng och bord) samt Twin 600 Supreme SX (tvärställd säng bak och låga skåp, vilket innebär soffa och/eller säng, med anpassningsbart stuvutrymme).

Modellnytt 2023, del 2
Twin Supreme 600 SBX med elektriskt nedsänkbar säng.

DETHLEFFS HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Just Go – nu också med bas från Ford.
TRE BLIR SEX

Mot slutet av modellåret 2022 utökar Dethleffs sin palett med Globetrail 590 C. En plåtis som är baserad på Ford Transit och som erbjuder en rymlig boyta, dubbelgolv och ett innovativt hygienutrymme. Planlösningen är välbeprövad: en sittgrupp fram med två säten i körriktningen samt vridbara passagerar- och förarsäten, följt av hygienutrymme och kök och baktill en tvärställd dubbelsäng. 

Starkt bidragande orsak till den rymliga känslan i Globetrail 590 C är den helt nyutvecklade ”Comfort-avdelningen” som består av en innovativ välvd vägg i frostat glas, en rullgardinsdörr och ett duschkar som är ovanligt stort för en plåtis (87 centimeter brett och 47 centimeter djupt). För att bygga om duschen behövs bara några få handgrepp: Fäll upp den främre sängdelen, sväng ut duschväggen och vips har du en rymlig duschkabin med antracitfärgat duschkar och en ståhöjd på 194 centimeter.

Myskänslan på kvällen skapas av stämningsbelysning (överskåpen och i köket), medan infällda touch-spotlights tjänar som funktionsbelysning i köket, vid sittgruppen och som läslampor i sovrummet. Tack vare dubbelgolvet, där kablar och ledningar skyddas från kyla, har denna plåtis ett helt jämnt golv från förarhytt till bakdel. Köket är utrustat med kompressorkyl (84 liter) medan sängen har så kallade tallriksfjädrar.

Modellnytt 2023, del 2
Sommaren 2021 kom de första modellerna av Globetrail – nya 590 C byggs emellertid på Ford.

I basversionen är Globetrail 590 C utrustad med 130 hästkrafter (som tillval finns 170 hästkrafter). Båda versionerna är tillgängliga med manuell eller automatisk växellåda. 

Ford som basfordon gäller även för Just Go som är tillverkarens instegsserie på husbilssidan. För 2023 blir det nu ytterligare tre planlösningar. Med andra ord har seriens tre modeller vuxit till sex. I den nya trion ingår 130 hästkrafter samt en innehållsrik komfort- och säkerhetsutrustning.

Fyra utrustningspaket finns som tillval – Comfort, Assistans, One och Vinterkomfort. Även nedsänkbar taksäng är ett tillval för samtliga modeller. De nya planlösningarna är kompakta T 6615 (höga långbäddar, stort garage, vridbart tvättställ), T 6905 (fransk bädd, avskild duschkabin) och T 7055 EBL (långbäddar, face-to-face).

Modellnytt 2023, del 2
Tallriksfjädrar ger upphov till högkvalitativ sovkomfort.
Modellnytt 2023, del 2
Med några enkla handgrepp skapas ett stort duschutrymme i Globetrail.

KABE HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Serien Novum (ersätter Classic) byggs på Mercedes-bas även den.
ALLT BYGGS PÅ MERCEDES

Kabe fortsätter att vässa utbudet av sina svensktillverkade husvagnar och husbilar. Det framgångsrika samarbetet med Mercedes-Benz utökas och från modellåret 2023 byggs samtliga husbilar med Mercedes
Sprinter som bas. 

Mercedes moderna personbilsteknik i kombination med Kabes komfort och höga standard i bodelen lägger grunden för en komplett husbilsupplevelse. Fordonen är dessutom utrustade med specialutformade chassier från det tyska teknikföretaget AL-KO, som gör körningen till något alldeles extra.

 – Varje modell och varje enskild fordonsstorlek har ett individuellt anpassat chassi som optimerar fordonets egenskaper på vägen. De specialiserade lösningarna har arbetats fram av Kabe, Mercedes och AL-KO tillsammans, förklarar Patrik Trofast, försäljningsansvarig i Sverige.

Den stora nyheten inför kommande år är en helt ny modellserie – Novum – som ersätter tidigare Classic. Samtidigt byggs samtliga deras husbilar med Mercedes-Benz som bas. Bilarna i Novum är 750 centimeter långa och finns i två grundversioner: Novum Light med en totalvikt på 3,5 ton och den något mer utrustade Novum Heavy som har totalvikten 4,5 ton (med ett tillval i nedsänkbar taksäng över dinetten eftersom bilen byggs i ett crossoverutförande). Det finns tre planlösningar: 750 LXL (fransk bädd), 750 LGB (höga långbäddar) och 750 T (långbäddar och fordonsbrett hygienutrymme). 

– Nya Novum är en smidig halvintegrerad husbil som motsvarar önskemålen hos många av våra nytillkomna kundgrupper som vill ha en lätt men välutrustad husbil som kan användas hela året, säger Patrik Trofast.  

Det finns även plats för nyheter inom komfort och säkerhet. Passagerarplatserna i Novum-, Royal-, Crown- och Imperialmodellerna utrustas med nya deformationssäkra bältesbockar och justerbara huvudstöd. Bältesbockarna har två integrerade trepunktsbälten och Isofix-fästen ingår som standard.

Den femte framåtvända bältesplatsen, där en sådan ingår, består av ett nytt komfortabelt och hopfällbart säte med integrerat bälte. Exteriört sker en uppdatering med nya stilrena emblem på samtliga fordonsmodeller samt nya sidomarkeringsljus på husbilarna.

– En annan trevlig nyhet för 2023 är att även våra halvintegrerade modeller, Novum och Royal, nu får Kabes fasta kvalitetsklädsel på framstolarna som inkluderar vår logo på ryggstödet, rundar Patrik Trofast av.

Modellnytt 2023, del 2
Ny klädsel (hyttstolarna) i Novum och Royal.

LAIKA HUSBIL

Modellnytt 2023, del 2
Kosmo Urban F 100 finns i två olika färger.
MAXIMAL FLEXIBILITET

Vans blir alltmer vanliga på våra vägar och det är inte så märkligt. Att kunna använda en personbil både som bruksbil till och från jobbet samtidigt som den kan agera campingfordon är som att para ihop det bästa av två världar. 

I Frankrike är den här ”husbilen” redan en del av vardagen, nu lanserar det italienska varumärket Laika sin behändiga Kosmo Urban även i Sverige och andra delar av Europa. Bilen som finns i två modeller (F 100 och + F 100) är byggd på ett chassi från Ford och har måtten 497/199/209 centimeter (längd/bredd/höjd). Utöver färddatorn har fordonet ett ljudsystem med 4-tums TFT-skärm, DAB+, rattstyrning, blåtand, USB-anslutning och ett handsfreesystem som tillval. Vridbara förar- och passagerarsäten fram och möjlighet att skjuta baksätet maximerar utrymmet.

Den platsbesparande köksutrustningen med kylskåp och spishäll erbjuder alla nödvändiga faciliteter. De två sovutrymmena är lika genomtänkta; den ena görs enkelt om till en bänk, den andra är väl dold i pop-up-taket. Dieselvärmare är standard.

Modellnytt 2023, del 2
Som synes finns det inte bara sängplats i pop-up-taket.
Rulla till toppen