Fixa extra lastutrymme bakom bilen

Lådor som fästs på särskilda armar som bultas i karossen (i detta fall i gångjärnen till bakdörrarna) räknas inte som last utan som en del av fordonet.

Fixa extra lastutrymme bakom bilen

Publicerad

Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

Att montera aluminiumlådor eller hårda låsningsbara plastboxar på utsidan av husbilen är ett utmärkt sätt för att få med sig sådan utrustning som inte ryms på insidan eller som man helst inte vill förvara invändigt.

Det kan vara skrymmande kajaker och cyklar eller elverk och bränsle som med fördel förvaras utvändigt. Dessutom kan en extra låda på bakdörren vara en ypperlig plats för att få med sig grillen, kol och kanske några vedträn till lägerelden.

Men kan man packa hur mycket som helst utan att riskera överlast? Husvagn & Camping kontaktade Ingela Sundin på Transport-styrelsen. 

– I princip finns det inga begränsningar för vad man kan och får fästa på utsidan av bilen så länge monteringen följer de lagar och förordningar som finns, säger Ingela Sundin. Det innebär att man kan fästa utrustning på utsidan så länge den inte skymmer lampor och registreringsskylt eller något vasst sticker ut från bilens normala former.

Det är bara tyskar som åker med bilar som ser ut så här. Men lasten är godkänd och ägaren får med sig betydligt mer än den som vill ha allting på insidan.

– Utrustningen får heller inte utgöra någon fara för medtrafikanter, alltså inga vassa hörn eller utrustning där cyklister eller fotgängare kan fastna. Vikt- och storleksmässigt finns det däremot inga begränsningar så länge lådorna inte väger mer än att man klarar bilens totalvikt eller att de sticker ut och gör bilen bredare än normalt.

– Redan idag har Sverige en generös syn på fordonsbredd. Medan 255 cm är en vanlig breddpreferens på kontinenten får man framföra fordon som är 260 cm breda i Sverige utan tillstånd eller särskild markering. 

Dessutom skiljer man på utrustning som är fordonsmonterad, alltså bultad eller fäst på annat sätt i
karossen och sådan utrustning som räknas som last och därmed är tillfälligt fäst på husbilen. All sådan last ska förankras för att klara 80 procent av lastvikten framåt, 50 procent av lastvikten åt sidorna och
50 procent av lastvikten bakåt.

Vädertätade aluminiumlådor i olika storlekar passar utmärkt för montering på tak, bakdörrar eller sidor. Tänk på att fordonet inklusive lådor inte får vara bredare än 260 cm. Däremot finns det inga regler för längd- eller maxhöjder.

Tänk på att fast monterad utrustning kan innebära att man måste registreringsbesiktiga om bilen för att fastställa nya uppgifter, exempelvis längd, tjänstevikt och lastvikt. 

Bästa sättet för att hitta inspiration och komma i kontakt med möjliga leverantörer är att ge sig ut på nätet för att leta utrustning. Medan tyskarna tycks tillverka det mesta på egen hand och dessutom 
använda en mängd militärt överskott finns det en uppsjö av påbyggare i USA som bygger husbilar med smått fantastiska förvaringslösningar både inoch utvändigt.

Tyska Hymer erbjuder numera ett bra modulsystem som kallas för Backrack+ vilket är ett monteringssystem för bakdörrarna där man fäster cyklar, lådor eller reservhjul med särskilda fästanordningar.

Kim Zweigberg har byggt egna förvaringslösningar på bakdörrarna.

Genom att montera Backrack+ på båda bakdörrarna kan man resa med fyra cyklar, alternativt ett par lådor av varierande storlek och ett eller två reservhjul och ändå kunna öppna bakdörrarna utan att behöva lasta av. Även Thule har flera fina lösningar för tak-, bakdörrs- och dragkroksmontering.

Kim Zweigberg från Mora i Dalarna har byggt om en Mercedes Sprinter 316 till en riktig äventyrsmaskin. Bortsett från fyrhjulsdrift, höjningssats och fordonsmonterad tryckluft har Kim även byggt smarta förvaringslösningar på bakdörrarna som han har bultat i respektive dörrs gångjärn. Till sin hjälp har han haft stålrör, aluminiumprofiler och en klassisk uppfinnaranda. 

– Jag gillar att tänka ut olika lösningar som går att tillverka på egen hand. Så här i efterhand är hela familjen supernöjd med bilen som vi använder året om, både för skid- och cykelturer och klassiska campingturer på sommaren, säger Kim Zweigberg.

En låda i durkplåt är lämplig om det inte finns några viktbegränsningar, men sämre om du har bristfällig lastkapacitet rent viktmässigt.

Att skaffa militära lådor av olika slag är ett prisvärt sätt att komma över lådor billigt. Det finns flera svenska företag som säljer militärt överskott där Floby Överskottslager förmodligen är det mest välsorterade.

Nackdelen med svenska militära lådor är att de oftast är tillverkade i plywood med stålkanter eller någon annan väderkänslig yta som inte lämpar sig för långvarig väderexponering. Även relativt billiga lådor i durkplåt från någon av de svenska byggvaruhusen kan vara en bra lösning, men de är i sin tur tunga och inte alltid vattentäta.

Däremot är vädertätade aluminiumlådor eller regn- och vattentäta plastlådor i portföljmodell, alltså stora hårda plastlådor med snäpplock och möjlighet att låsa lådorna en lyckad lösning för den som är i behov av extra utrymme. Det viktiga med utvändigt monterade lådor är att dessa går att montera stöldsäkert och dessutom går att låsa.

På Floby Överskottslager finns ett stort utbud av militära lådor.

FAKTA

Kolla runt på nätet efter svenska leverantörer som erbjuder olika lådor som lämpar sig för montering utanpå en husbil. Exempelvis säljer Wibe Ladders fina aluminiumlådor www.wibeladders.se/products/other-products/aluminium-case liksom danska Alu-Box alubox.com Svenska Nordic Case är välsorterade när det kommer till vädertätade plast- och aluminiumlådor från bland annat Peli och Zarges. www.nordicase.se/sv/
För militärt överskott www.flobyoverskottslager.se
Hymers monteringslösning: www.hymer.com/se/sv/service/originaldelar-och-tillbehor/backrack

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206