Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur

När ett företag går i konkurs hamnar slutkonsumenten sist i kedjan och det kan bli svårt att få några pengar tillbaka. /// FOTO: Getty Images

Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur

Publicerad

År 1991 sprack drömmarna för väldigt många människor. Då rasade börsen, räntorna steg till extrema nivåer och högt belånade fastigheter tappade stora delar av sitt värde. Idag finns risken att vi står inför ett liknande läge.

– Inom husvagnsbranschen har vi gott hopp om framtiden, konstaterar Lars-Erik Hörmander, ordförande för HRF, Husvagnsbranschens Riksförbund. Men läget är komplicerat och kan ändras väldigt snabbt. Det betyder att det är extra viktigt att vara förberedd för sämre tider om du ska köpa något så dyrt som en ny husbil. Gardera dig för lågkonjunktur!

Vem kan du lita på? Det är lätt att se parallellerna med läget 1991. Då inleddes den senaste stora lågkonjunkturen med fastighetspriser i fritt fall, dramatiskt sjunkande värde på kronan och extrema låneräntor. Det blåste snabbt upp till en ekonomisk storm. Massor av företag gick i konkurs, arbetslösheten steg och utmätningarna hopade sig hos kronofogden. "Sällanköpsvaror" som båtar, fritidshus och husvagnar drabbades hårt och många återförsäljare gick i konkurs.

Det dröjde flera år innan världen blev sig lik igen. Först under andra halvan av 1990-talet började konsumenterna återhämta sig efter stålbadet. På företagssidan var läget mer komplicerat. Många företag kunde inte rekonstrueras utan försvann från marknaden för gott. Så här är det naturligtvis alltid när vi går in i en lågkonjunktur. Men få vill se vad som håller på att hända innan det är för sent. Det gäller i högsta grad den som är sist i den ekonomiska näringskedjan. Det är där vi vanliga konsumenter befinner oss.

För allt fler representerar en ny husbil den stora drömmen om frihet. Det finns gott om människor som bekräftar det, men tänk ändå på att hålla koll på vem du gör affärer med, speciellt i oroliga tider.

Lagstiftningen i förmånsrättslagen är fokuserad på att begränsa effekterna av en konkurs så mycket som möjligt. Det är därför lagen tydligt anger vilka som ska prioriteras ekonomiskt när ett företag inte har tillräckligt med pengar att betala sina skulder.

I topp på listan hamnar konkursförvaltaren och staten, vanligtvis före banker och hyresvärdar. Konsumenterna kommer oftast sist och får dela på det som eventuellt finns kvar när de prioriterade fordringsägarna tagit sitt. Det är därför det kan vara klokt att se om sitt hus när medierna börjar prata om att det är sämre tider på gång.

Första steget är att satsa på säkra hästar, det vill säga att handla med större företag som du litar på. Det är svårt för en vanlig konsument att se om ett företag har ekonomiska problem, men via internet kan man söka information om både bokslut och betalningsanmärkningar (se länkar i faktaruta). Det här är speciellt viktigt om du köper från ett litet och ganska nystartat företag.

Vid sidan av företagets smäll vid en konkurs kan även många andra bli drabbade i nästkommande led.

Handlar du med ett företag som går i konkurs beror risken på hur affären läggs upp vid köpet. Ett exempel: Du beställer en ny husbil på hösten med leverans nästa sommar och lämnar in ditt gamla fordon i inbyte för att företaget ska kunna preparera och sälja husbilen under vintern. Om fordonet då registreras på försäljaren finns risken att det ingår i konkursen och du får varken en ny husbil eller den gamla tillbaka.

Det är väldigt viktigt att du dokumenterar alla mellanhavanden när du lämnar ifrån dig saker eller till exempel betalar handpenning så att inte konkursförvaltaren ser dina pengar eller ägodelar som tillgångar i konkursboet.

Just nu är leveranstiderna för nya fritidsfordon extremt långa. Det är vanligt att du får vänta 18 månader på en ny husbil. Av det skälet har flera större återförsäljare valt att inte ta emot den här typen av inbyten. 

Huvudregeln är att allt som finns i företaget vid tidpunkten för konkursen tillfaller konkursboet. Det finns dock undantag: Separationsrätt innebär att du i vissa fall kan separera egendom så att den inte tillhör konkursboet. Det kan till exempel vara att du har ett avtal om däckförvaring eller att fordonet har lämnats in för reparation. Du behöver emellertid kunna bevisa vilken vara som är din, genom exempelvis kvitto eller avtal. Om det kan bevisas att du är ägare till en vara kan man kontakta konkursförvaltaren med krav på separationsrätt.

FAKTA KONKURSER


• Om du inte får varan eller tjänsten för att ett företag gått i konkurs kan du hålla inne din betalning.
• Presentkort och tillgodokvitton slutar i regel att gälla när företag går i konkurs.
• Som privatperson har du små möjligheter att få tillbaka pengar när företag gått i konkurs.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

• Webbsidan hitta.se/redovisningar har en hel del lättillgänglig information.


• Sajten bolagsverket.se har e-tjänster med aktuell information om svenska företag och andra verksamheter. Du kan till exempel se företagets status eller om konkurs är inledd, om företaget har pågående ärenden, deras adress och säte, när företaget är registrerat och om de har ett särskilt företagsnamn eller företagsnamn på främmande språk samt uppgifter från registret mot penningtvätt. Du kan dessutom köpa företagets årsredovisning, bevis ur näringsförbudsregistret och ur insolvensregistret över konkurser (konkursfrihetsbevis).


• På skatteverket.se finns uppgifter om ett företag är godkänt för F-skatt, och om det är registrerat för moms och som arbetsgivare.


• Integritetsskyddsmyndigheten, imy.se/privatperson/kreditupplysning/betalningsanmarkningar/ har kontaktuppgifter till kreditupplysningsföretag. Där finns information om eventuella betalningsanmärkningar.


• Andra bra länkar när det gäller konkurser och konsumentens rättigheter: www.hallakonsument.se och www.radron.se

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206