Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur

Publicerad: 2022-12-06   Uppdaterad: 2023-04-18

År 1991 sprack drömmarna för väldigt många människor. Då rasade börsen, räntorna steg till extrema nivåer och högt belånade fastigheter tappade stora delar av sitt värde. Idag finns risken att vi står inför ett liknande läge.

– Inom husvagnsbranschen har vi gott hopp om framtiden, konstaterar Lars-Erik Hörmander, ordförande för HRF, Husvagnsbranschens Riksförbund. Men läget är komplicerat och kan ändras väldigt snabbt. Det betyder att det är extra viktigt att vara förberedd för sämre tider om du ska köpa något så dyrt som en ny husbil. Gardera dig för lågkonjunktur!

Vem kan du lita på? Det är lätt att se parallellerna med läget 1991. Då inleddes den senaste stora lågkonjunkturen med fastighetspriser i fritt fall, dramatiskt sjunkande värde på kronan och extrema låneräntor. Det blåste snabbt upp till en ekonomisk storm. Massor av företag gick i konkurs, arbetslösheten steg och utmätningarna hopade sig hos kronofogden. ”Sällanköpsvaror” som båtar, fritidshus och husvagnar drabbades hårt och många återförsäljare gick i konkurs.

Det dröjde flera år innan världen blev sig lik igen. Först under andra halvan av 1990-talet började konsumenterna återhämta sig efter stålbadet. På företagssidan var läget mer komplicerat. Många företag kunde inte rekonstrueras utan försvann från marknaden för gott. Så här är det naturligtvis alltid när vi går in i en lågkonjunktur. Men få vill se vad som håller på att hända innan det är för sent. Det gäller i högsta grad den som är sist i den ekonomiska näringskedjan. Det är där vi vanliga konsumenter befinner oss.

Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur
För allt fler representerar en ny husbil den stora drömmen om frihet. Det finns gott om människor som bekräftar det, men tänk ändå på att hålla koll på vem du gör affärer med, speciellt i oroliga tider.

Lagstiftningen i förmånsrättslagen är fokuserad på att begränsa effekterna av en konkurs så mycket som möjligt. Det är därför lagen tydligt anger vilka som ska prioriteras ekonomiskt när ett företag inte har tillräckligt med pengar att betala sina skulder.

I topp på listan hamnar konkursförvaltaren och staten, vanligtvis före banker och hyresvärdar. Konsumenterna kommer oftast sist och får dela på det som eventuellt finns kvar när de prioriterade fordringsägarna tagit sitt. Det är därför det kan vara klokt att se om sitt hus när medierna börjar prata om att det är sämre tider på gång.

Första steget är att satsa på säkra hästar, det vill säga att handla med större företag som du litar på. Det är svårt för en vanlig konsument att se om ett företag har ekonomiska problem, men via internet kan man söka information om både bokslut och betalningsanmärkningar (se länkar i faktaruta). Det här är speciellt viktigt om du köper från ett litet och ganska nystartat företag.

Vad händer vid konkurs? Gardera dig för lågkonjunktur
Vid sidan av företagets smäll vid en konkurs kan även många andra bli drabbade i nästkommande led.

Handlar du med ett företag som går i konkurs beror risken på hur affären läggs upp vid köpet. Ett exempel: Du beställer en ny husbil på hösten med leverans nästa sommar och lämnar in ditt gamla fordon i inbyte för att företaget ska kunna preparera och sälja husbilen under vintern. Om fordonet då registreras på försäljaren finns risken att det ingår i konkursen och du får varken en ny husbil eller den gamla tillbaka.

Det är väldigt viktigt att du dokumenterar alla mellanhavanden när du lämnar ifrån dig saker eller till exempel betalar handpenning så att inte konkursförvaltaren ser dina pengar eller ägodelar som tillgångar i konkursboet.

Just nu är leveranstiderna för nya fritidsfordon extremt långa. Det är vanligt att du får vänta 18 månader på en ny husbil. Av det skälet har flera större återförsäljare valt att inte ta emot den här typen av inbyten. 

Huvudregeln är att allt som finns i företaget vid tidpunkten för konkursen tillfaller konkursboet. Det finns dock undantag: Separationsrätt innebär att du i vissa fall kan separera egendom så att den inte tillhör konkursboet. Det kan till exempel vara att du har ett avtal om däckförvaring eller att fordonet har lämnats in för reparation. Du behöver emellertid kunna bevisa vilken vara som är din, genom exempelvis kvitto eller avtal. Om det kan bevisas att du är ägare till en vara kan man kontakta konkursförvaltaren med krav på separationsrätt.

FAKTA KONKURSER


• Om du inte får varan eller tjänsten för att ett företag gått i konkurs kan du hålla inne din betalning.
• Presentkort och tillgodokvitton slutar i regel att gälla när företag går i konkurs.
• Som privatperson har du små möjligheter att få tillbaka pengar när företag gått i konkurs.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

• Webbsidan hitta.se/redovisningar har en hel del lättillgänglig information.

• Sajten bolagsverket.se har e-tjänster med aktuell information om svenska företag och andra verksamheter. Du kan till exempel se företagets status eller om konkurs är inledd, om företaget har pågående ärenden, deras adress och säte, när företaget är registrerat och om de har ett särskilt företagsnamn eller företagsnamn på främmande språk samt uppgifter från registret mot penningtvätt. Du kan dessutom köpa företagets årsredovisning, bevis ur näringsförbudsregistret och ur insolvensregistret över konkurser (konkursfrihetsbevis).

• På skatteverket.se finns uppgifter om ett företag är godkänt för F-skatt, och om det är registrerat för moms och som arbetsgivare.

• Integritetsskyddsmyndigheten, imy.se/privatperson/kreditupplysning/betalningsanmarkningar/ har kontaktuppgifter till kreditupplysningsföretag. Där finns information om eventuella betalningsanmärkningar.

• Andra bra länkar när det gäller konkurser och konsumentens rättigheter: www.hallakonsument.se och www.radron.se

Rulla till toppen