Efter två års pandemi öppnade Caravan Salon på allvar igen. Lite drygt 235 000 besökare hittade tillbaka och de allra flesta tycktes njuta av att det var som vanligt.
Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.
Öppet: 26 augusti–4 september
Besökare: Drygt 235 000 (från 72 nationer)
Utställare: 736 (från 34 nationer)
Antal mässhallar: 16
Datum för nästa års mässa: 25 augusti–3 september
Ett företag som firade 50-årsjubileum i samband med mässan var Tischer. Det var nämligen 1973 i Bayern som Josef och Peter Tischer byggde sin första camper på en pickup från VW. Kort tid därefter etablerade de företaget Tischer Freizeitfahrzeuge.
Efter många och långa mässdagar var det säkerligen ett stort antal besökare som tyckte det var skönt att kunna koppla av på den närliggande mässcampingen.
Microsofts robot Pepper var plats och fick kontakt med en och annan mässbesökare. När alltmer blir AI (Artificiell Intelligens) går det inte att utelämna frågan. Hur ser framtidens bästis ut?
Det är inte bara i Sverige som en grön framtid är en het potatis. Är verkligen el framtiden? Hur ska infrastrukturen se ut kring laddningsstolpar? Detta var bara två av frågorna som skapade debatt.
På plats på mässan var den forna F1-stjärnan Ralf Schumacher (bror till Michael). Under Ralfs aktiva F1-karriär körde han 182 lopp, vilka resulterade i sex triumfer och totalt 27 pallplatser. Som bäst blev den 47-årige tysken totalfyra (2001 och 2002, båda gångerna för Williams-BMW).
Smakfullt när old fashion kalibreras med nutid. Eriba Touring har nyligen fått nya lyktor på bakstammen. Tänk att små detaljer kan göra så mycket.
Mindre och lättare vagnar har börjat bli ett hett diskussionsämne. Inte så underligt med tanke på att försäljningen av elbilar ökat markant i stora delar av Europa. Här visar en representant från Knaus upp deras lättviktskonstruktion gällande chassi.
Bland utställarna fanns Erwin Hymer Museum (finns på adressen Robert-Bosch-Straße 7, Bad Waldsee). Dessa herrar verkade dock vara mer intresserade av själva dragbilen som är en Ford Taunus 17M, byggd 1957–60. Under huven sitter en rak fyrcylindrig motor på 1,7 liter och 60 hästar. Alltid treväxlad med rattväxel. Kallas "Barockengel" i Tyskland.
Populära bordtennisesset Timo Boll fick ställa upp på en hel del selfies. 31-åringen har en diger meritlista, vilket enklast sammanfattas med två silver och lika många brons i OS samt fem silver och två brons i VM.
Det är något speciellt med kojor och är det något som påminner om dem är det taksängar och alkover i husbilar. Inte undra på att denna yngling log med hela ansiktet.
På Caravan Salon visade plåtisspecialisten Pössl upp sin laddningsbara e-Vanster Spacetourer. Och en sak är säker: för nästkommande generation kommer detta att vara vardag.
Det var inte så svårt att lista ut var "elefanten i rummet" höll hus. Jumbo fanns i husvagnstillverkaren Fendts monter.
Concorde får ursäkta. Det som fick mig att reagera var fordonet i dess garage. I mitt tycke en av världens genom tiderna läckraste sportbilar – Porsche 911 Targa – som fick sitt namn efter den klassiska biltävlingen Targa Florio som kördes på allmänna landsvägar runt Palermo på Sicilien. Översatt från italienska? Då betyder Targa det föga spännande ordet – registreringsskylt.
Sauerbraten mit Kartoffelklösse (köttgryta med potatisdumplingar) eller Bratwurst mit Sauerkraut (bratwurstkorv med surkål) i all ära, men ibland ville magen ha något annat under mässdagarna. Som exempelvis en portion asiatiska nudlar.
Enkla och smarta lösningar på liten yta har nu börjat gå hem i alla läger, och inte bara hos den nya generationen campare. Bilen på bilden är en Mercedes-Benz.
Sand mellan tårna låter väl inte så illa? Det blir inte sämre av att nya Hobby Beachy Air har en totalvikt som underskrider 500 kilo. Med andra ord, som gjord för en eldriven dragbil som i detta fall är en VW ID Buzz.
Lite nostalgi skadar aldrig, och framför allt inte om besökarna kan härleda till egna campingminnen från en svunnen tid. Här ses några besökare kika på Weinsbergs första husbilsmodell: Camper från 1969. Ett fordon som har en Fiat 328 som bas. Knaus första husbil (som skymtar i bakgrunden) lanserades 1988 och fick namnet Traveller.
I utgåva 9/2022 av Husvagn & Camping skrev frilansaren och bokförfattaren Niklas Kämpargård en intressant artikel om att utöka packutrymmet baktill på en plåtis. På Caravan Salon kunde vi tydligt se tyskarnas förkärlek för att kunna nyttja varenda centimeter av fordonets kaross.
Hade ni för tio år sedan frågat redaktionen på Husvagn & Camping när instegsmärket Weinsberg kommer att lansera en husbilsmodell byggd på MB hade svaret blivit – aldrig. Nu vet vi bättre, även om det kändes lite oväntat.
Plåtis med både in- och utvändigt kök. Lägg till en sittgrupp allra längst bak. Väggarna? Ja, vad ska man säga. En smula äventyrligt ser det hur som helst ut att vara. Varumärket heter X-Bull.
Polska Affinity har vi lärt känna via Kabe. De bygger smarta och innovativa lösningar som ligger långt utanför boxtänkandet och det gör att deras kompaktfordon attraherar en stor och bred målgrupp.
Fiat har som bekant länge regerat på chassisidan inom husbilar. Men då företaget fortfarande har stora problem med sina leveranser (på grund av komponentbrist) har flera husbilsbyggare sökt samarbetspartner på annat håll. Som Knaus och VW, vilket mynnande ut i minst sagt spännande Tourer Cuv.
Idag är storleken på en Knaus Schvalbennest (Svalbo) i det närmaste otänkbar för en campingfamilj (totallängd 350 centimeter, inkluderat dragstång). Men när vagnen kom ut på marknaden 1961 var succén ett faktum.
Det är inte bara i Sverige som intresset för små och lättdragna husvagnar har ökat lavinartat. Även på den tyska marknaden går fler och fler över till elbil och då blir vikten på vagnarna än mer viktig.
Weinsbergs husvagnsserie CaraCito är intressant ur flera perspektiv. Dels är vagnarna som ingår i kvintetten små och lätta. Sedan gör de inte heller några gigantiska hål i plånboken (från 201 700 kronor). Sist men inte minst – de är gasolfria!
Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.
Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.
I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.
Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.
Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.
Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.
Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.
Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.
Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.
Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.
Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.
Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!
Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.
Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?
Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.