Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

Håll i er nu! Om ni skakar fram 11 578 000 kronor är denna Concorde Centurion 1200 GST er. Eller nja, bilen blev faktiskt såld – så ni får vänta två år på ert exemplar.

Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

Publicerad

Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

I fjol gjorde Polar om exteriören på sina husvagnar – till modellår 2023 har man valt att se över interiören med inriktning på framför allt belysning och ergonomi.

Morris Cooper, eller Hundkoja som den allmänt kallas. En av mässans överlägset mest fotograferade objekt.

Husvagn & Camping var på plats med egen monter där duon Linda Bissmark och Ingmarie Elmqvist (skymd) utförde ett fantastiskt jobb med humöret alltid på topp.

Givetvis var E&P Hydraulics, som är en professionell tillverkare av nivelleringslösningar för husbilar, på plats. Så även husbilen som Arvingarna kuskar runt med under turnéerna. Jodå, vissa bandmedlemmar var också där.

I år firar importören Bergholm 30 år. Det visade de upp genom att placera husvagnen Knaus Azur från 1992 bredvid nya Azur från 2022.

Alltid kul och spännande med plåtisar som tar ut svängarna en smula. Här en Globe Traveller med fransk bädd och toan bak, precis som i en fullvuxen husbil.

Eftersom Hymergruppen inte var på plats innebar det att "knalle-marknaden" flyttades in i mässhallarna. Försäljning av lakrits, choklad, oliver och korv var ett trevligt tillskott.

I unga år önskade sig chefredaktören en bilmatta (som han aldrig fick). Nu finns den med campingtema (där vi noterade punktering på höger bakhjul på leksakshusbilen).

Sin vana trogen kommer Roller Team med en kvartett kampanjfordon byggda på Ford. Det handlar om välutrustade fordon där prislappen är extremt modest (från 853 000 kronor).

INTRYCK FRÅN ELMIA

Besökare: 29 000 personer är väl inte så illa. Sedan är ju frågan hur de räknar (om samma person går in fem dagar i följd).

Coolast: Dött lopp mellan Hundkojan som var instoppad i en Morelo samt lilla husvagnen Adria Altea 362 LH.

Kändisarna: Vi såg halva uppsättningen av Arvingarna, men givetvis var hockeymålvakten Leif "Honken" Holmqvist den stora stjärnan.

Snackisen: "Vad dyra fordonen har blivit" och "Kul att Elmia är tillbaka".

Saknades: Erwin Hymer Group och deras fordonsflotta. Kändes lite tomt utan Dethleffs, Sunlight, Laika, Carado …

Föreläsaren: Bäst var i Husvagn & Campings tycke Olle Nyström (Content Director på Minnesota Communication). Tackar härmed ödmjukast Caravan Club för inbjudan.

En ikon var på plats för att visa upp sin bok "Stolparna var mina bästa vänner". Ishockeymålvakten Leif "Honken" Holmqvist var aktiv 1958–1982 och hann med en proffssejour i såväl London Lions som Indianapolis Racers. Sju VM-medaljer, fördelade på tre silver och fyra brons blev det också. Tröjan som han har på sig användes under VM 1970 (Stockholm) där matchen mellan Sverige och forna Sovjetunionen sågs av 82 procent av de svenska tv-tittarna.

Allt fler börjar snegla på multifordon som kan användas både som bruks- och campingfordon. Och som pricken över i:et – lite äventyr med ett taktält.

Blyertsgrå säger en del, fast det är nog Nardogrå som är den korrekta formuleringen. Den mattgråa lacken har sakta men säkert smugit sig in som en populär uppstickare inom personbilsindustrin – något som innovativa Chausson har anammat.

En spännande comeback på den svenska marknaden gör Altea 362 LH, som har samma planlösning som den udda fågeln Action 361 LH. Nästa storsäljare månne?

Ett enkelt sätt att transportera sin cross- eller enduromotorcykel utan att bli ruinerad. Wheely heter modellen som AL-KO har tagit fram.

 • Behövs bygglov för standbytält?

  Behövs bygglov för standbytält?

  Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

 • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

 • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

 • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

 • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

  Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

 • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

  Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

  Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

 • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

 • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

 • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

 • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

  HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

  Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

 • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

 • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

  Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

 • Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

 • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

  Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206