Modellnytt 2022, del 3

Publicerad: 2022-12-19   Uppdaterad: 2023-04-18

I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

AFFINITY HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Polskbyggda Affinity har en minst sagt fräck exteriör.
TVÅ FRÄCKA NYKOMLINGAR

De flesta campervans/plåtisar känner vi mestadels igen på de traditionella planlösningarna – där det går tretton på dussinet. När märken med nya moderna och innovativa planlösningar presenteras blir det desto mer spännande och kittlande.

Polska Affinity (made by Kabe) tillhör kategorin nytänkande på vad man kan åstadkomma med en plåtis. Under det nya modellåret lanserar de Affinity Duo (Fiat) och Affinity M som byggs på MAN. Med den sistnämnda som basfordon får man erkänt bekväma köregenskaper. Under huven finns en vass motor på 177 hästkrafter och en åttastegad automatlåda. Farthållare, filbytesvarning och elektrisk tillsatsvärme ingår i grundpaketet.

Själva bodelen andas rymd med sin moderna och ljusa interiör samt smakfulla färgsättning på skåp och textilier. Här finns också förvaring i världsklass. Den bakre förlängningen kan ses från utsidan, men gifter sig väl med bilens kroppsspråk. Garaget är lättåtkomligt och tillräckligt stort för bord, stolar et cetera. 

Vardagsrummet består av en liten sittsoffa (bäddbar för barn) med bord och vändbara framstolar av traditionellt snitt. Köket har tvålågig gasspis och diskho. Utrymmet bakom sittsoffan är mer spännande med den franska sängen placerad på förarsidan. Till vänster om denna toalett/hygienutrymme. Kylskåpet är smart monterat mellan sängen och sittsoffan. Med den här planlösningen är tanken glasklar: skapa tillräckligt med rymd och plats som annars är reserverad för större husbilar.

Modellnytt 2022, del 3
Bädda för en person med hjälp av baksäte/hyttstol.

Modellen Duo är anpassad för två personer. Bilens annorlunda planlösning innebär toalett och separat dusch längst bak i bilen! Köksenheten hittar vi bakom förarstolen. Med vändbara pilotstolar och uppfällbart bord finns det plats för att äta och umgås. Den bekväma dubbelsängen mäter med sidoförlängning hela 190 x 138 cm.

Design- och interiörmässigt är det snyggt och modernt. Det mörkare träslaget går bra i ton med de gråa textilierna. I Duo finns det också gott om förvaring, även om garaget stjäl plats på bekostnad av hygienutrymmet. Å andra sidan, den är ju tänkt för två personer!

Till sist är Affinitys modellprogram anpassat för åretruntbruk. Beroende på modell och utrustning kostar bilarna från 1 042 000 kronor. 

Modellnytt 2022, del 3
Duo – spännande planlösning med toa och dusch allra längst bak.

RAPIDO HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Serierna 8F och 80 dF har bland annat fått ny, mattsvart grill.
NY UPPDATERAD DESIGN

Svart grill, ny och aktualiserad interiör och formgivning är några av nyheterna inom Rapidos program för 2023. Utöver den nya möbelstilen Luceo handlar det om smärre förändringar.

Interiör och design tillhör den franska husbilstillverkarens DNA. Det rullande fritidshemmet ska vara fräscht, smart, funktionellt och ombonat – men också snyggt. Förbättringar och justeringar inom de olika modellerna är ett kontinuerligt arbete. Allt för att Rapidos husbilsserier ska bli ännu bättre och mer konkurrenskraftiga i sina respektive segment. Till 2023 lanserar de möbelstilen Luceo, vilken påminner om skandinavisk designstil med tydliga linjer. Utöver den ljusa färgtonen finns här ett nytt trycklåssystem, belysta hyllor och träfärgade skåpluckor. 

Rapido har även återinfört Ultimate Line-kollektionen som en förlängning av jubileumsmodellerna från i fjol då företaget firade 60 år. Sju utföranden varav två halvintegrerade, två med dubbelgolv och tre Distinction-modeller, går att få med Ultimate Line-finish. Dessutom har man utvecklat planlösningarna i C50 och 854F som lanserades förra året.

Modellnytt 2022, del 3
Möbelstilen Luceo med trefärgade skåpluckor.

PILOTE HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Korta P626 D är ett utmärkt val för dem som önskar en liten husbil men inte vill ha en plåtis.
SMART, KOMPAKT OCH ANNORLUNDA

Pilote är ett populärt husbilsmärke som i likhet med många andra varumärken drabbats hårt av chassibrist och andra störningarna i leveransleden. På Elmiamässan fick vi se ett urval av sortimentet med smarta, kompakta men också lite annorlunda fordon.

Även om nyheterna från Pilote-gruppen är få är kundintresset alltjämt stort. Många samlades runt märkets kompakta modell P626 D. Bilens smarta planlösning med nedfällbar taksäng innebär att boutrymmet känns stort och rymligt. 

Andra uppskattade planlösningar är modellen P696 Expression med U-soffa bak, nedfällbar taksäng samt toa och dusch bakom förarhytten. Bilen som har en speciell planlösning har funnits några år, men för många mässbesökare var den något nytt, spännande och fräscht.

På Elmia visades också plåtisen V600 G, en uppskattad sexmetersbil med traditionell planlösning med Fiat som bas. Det viskades på mässan att saker är på gång inom Pilotegruppen. En inte alltför djärv gissning är väl att MB träder in och ersätter Fiat (finns redan hos systermärket Le Voyageur). Inom plåtissortimentet har redan Renault debuterat med modellen MC500 BF.

Modellnytt 2022, del 3
P696 Expression har en sittgrupp som är värdig en stor husvagn.

VOLKSWAGEN HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Under perioden januari–augusti är det bara Adria som har fler nyregistreringar på husbilssidan än Volkswagen.
INTRESSET FÖR MULTIFORDON ÖKAR

Utbudet av husbilar och campingfordon är större än någonsin. Trenden är dock alltjämt att kunderna vill ha mindre kompakta bilar eller multifordon som kan användas både till vardags och på fritiden.

Högst upp på täppan står originalet VW California Ocean. Den är välutrustad och samtidigt ganska dyr, men ack så eftertraktad av såväl par som barnfamiljer. Tittar man på Husvagnsbranschens Riksförbunds sammanställning och statistik (augusti 2022) över alla nyregistreringar är VW:s ökning 25 procent jämfört med samma period förra året. Är Volkswagen ohotat? Ja, absolut men det finns en och annan uppstickare.  MB:s motsvarighet Marco Polo har ökat med 146 procent jämfört med förra året, men säljer samtidigt inte volym som VW gör.

På Elmia visade Van Tourer sin ”Californiavariant” Urban, så visst finns det alternativ. Nu är det inga enorma försäljningssiffror som uppstickarna redovisar, utan snarare att trenden visar att de mindre campingbilarna är på frammarsch även i Sverige. Ett betydligt billigare alternativ är förstås taktält – ett fenomen som också ökat kraftigt på senare år.

Modellnytt 2022, del 3
Det går även bra att bädda i sittgruppen.

WEINSBERG HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
CaraTour på Ford.
TVÅ PLÅTISSERIER PÅ FORD

CaraBus och CaraTour finns nu även tillgängliga på ett framhjulsdrivet Ford Transit-chassi. Denna kombination ger ännu mer takhöjd (205 centimeter), gott om generöst förvaringsutrymme, en stor tvärställd säng och mycket valuta för pengarna.

De båda serierna finns som 550 MQ och 600 MQ – i tre fräscha, exteriöra färger. Inuti har husbilarna ett ljust träslag (CaraBus) och en modern CPL-aluminiumfinish (CaraTour). Tack vare specialutvecklade sidopaneler är sängen 193 centimeter lång och som tillval kan dess mått till och med förlängas med ytterligare en decimeter. Dometicspisen är tvålågig och det finns gott om förvaringsutrymmen vid köksavdelningen.

Tack vare den förbättrade isoleringen (för att förhindra köldbryggor) och dieselvärmesystemet är dessa plåtisar även lämpliga för vintercampande. Fordonen är 280 centimeter höga medan längden är antingen 553 eller 598 centimeter, beroende på layout. Via Ford ingår intelligenta assistanssystem, som ESP, ABS, elektronisk bromskraftsfördelning (EBD), nödbromsassistans inklusive nödstopp och traction control (TCS). Andra assistanssystem finns tillgängliga som tillval.

Ytterspeglarna har integrerade blinkers samt är elektriskt justerbara/uppvärmda. Ford Easy-Fuel lockless ingår också. Det är en funktion som hindrar dig från att fylla på fel bränsle.

Modellnytt 2022, del 3
Interiören i CaraBus 600 MQ.

RIMOR HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Kilig finns både som halvintegrerad och som alkov. Notera den ”platta” konstruktionen ovanför hytten.
NYA, SPÄNNANDE KILIG

Till säsongen 2022–2023 presenterar det italienska instegsmärket Rimor en helt ny modellserie – Kilig. De nya husbilarna finns i elva olika utföranden och planlösningar, från 5,9 till 7,3 meter. Chassierna kommer från Renault, Fiat och Ford. Det är det sistnämnda som Kilig har som basfordon för sina halvintegrerade modeller och sina alkover. Dessa skiljer sig markant från syskonserierna Evo och Seal (byggs på Fiat) då de har fått ny design och ett modernare formspråk.

Kilig ska marknadsföras som enkel och praktisk, men också som modern och välutrustad till ett konkurrenskraftigt pris. Det nya namnet är ett substantiv på det filippinska språket tagalog, som används för att definiera känslan av eufori som orsakas av en spännande eller romantisk upplevelse.

Modellnytt 2022, del 3
Interiört gäller ett modernare formspråk och en trevlig färgkombination.

DETHLEFFS HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Fräcka Dethleffs Globevan Trail One.
URBAN CAMPER FÖR ÄVENTYRAREN

Globevan med bas på Ford Transit Custom presenterades första gången våren 2022. Nu får de förstärkning i form av Globevan Trail One och Globevan Trail Two. Med sin slagkraftiga design och spärrdifferential på framaxeln tilltalar de även dem som söker äventyr vid sidan av asfalterade vägar. Ytterligare en skjutdörr på förarsidan, som verkligen kommer till nytta vid användning till vardags, är standard.

Båda modellerna är utrustade med 150 hästkrafter, sexväxlad låda, ett antal assistansenheter, elektrisk uppvärmd frontruta, backkamera, draganordning, fyra sovplatser och ett omfattande DAB+ audiosystem. Medan Trail One finns med ”frostvit” kaross är det silvermetallic som gäller för Trail Two som även har en uttagbar kompressorkylbox.

Samtidigt meddelar Dethleffs att de utökar en annan campingvanserie (Globetrail) med två nya modeller. Det är 600 S och 640 S – båda med vridbar vägg i hygienutrymmet samt pop-up-tak som inkluderar en 209 x 143 centimeter stor säng.


 

FRANKIA HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Helintegrerade Neo MI 7 har fått ett nytt ansikte.
NYTT OCH FRÄCKT ANSIKTE

Doften av lyx och frihet möter dig när du går ombord i en Frankia. Premiummärket har som vanligt ett stort urval av modeller med olika varianter av planlösningar i sitt breda sortiment. Serien MT 7 Neo utökas med planlösningen BD och det gäller både halv- och helintegrerad. De båda bygger på ett fordonskoncept baserat på Mercedes-Benz Sprinter med en totalvikt på 3,5 ton (MB har utvecklat en innovativ lättviktsbas med framhjulsdrift). Duon BD har tvärställd dubbelsäng och mäter 700 respektive 680 centimeters längd (halv/helintegrerad).

Inredningsmässigt är det elegant, funktionellt och ombonat. Men också påkostat när det gäller materialval – vilket man som kund förväntar sig av ett märke i premiumklass. Det som är markant är den nya, fräcka grillen på MT 7 BD Neo.


 

DREAMER HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Nya, höga Dreamer D51 Select är byggd på Ford Transit.
EN HÖJDARE PÅ FORD

Dreamer är kända för att bygga bra och välutrustade plåtisar. Nya D51 Select är dessutom en spännande modell och likaledes en rejäl höjdare (280 centimeter hög). Bilen som byggs på Ford har automatlåda och 177 hästar under huven. D51 mäter 598 centimeter där bodelen har traditionell planlösning: tvärställd säng bak, hygienutrymme i mitten, rak 2-sittsoffa (bäddbar dinette), vändbara hyttstolar och köks-enheten till vänster om insteget.

Med väl tilltagen innerhöjd blir den kompakta husbilen ännu rymligare och för den delen även ljusare med sitt panoramasoltak (tillval). Modellen har Truma diesel-värmare och fyra bältade platser med Isofix-fästen i baksätet för barnstolar. Hygienutrymmet har så kallat Duo Space-system (vridbar skiljevägg) mellan toalett- och dusch, vilket är smart, platsbesparande och funktionellt. Tvärbädden bak är 190 x 140 cm och AGM-batteri standard. Vill man ha litiumbatteri och solpaneler finns detta som tillval. Ledningarna till solpanelerna är redan framdragna. Detsamma gäller förmonterat tv-fäste. 

Till sist bör det tilläggas att i Dreamers Fun-serie har man numera ett nytt basfordon i Peugeot Boxer med manuell växellåda, 140 hk och HDI-motor. Fiat finns fortfarande som tillval för den som föredrar Fun med automatlåda.

Modellnytt 2022, del 3
Hygienutrymmet har Duo Space-system (vridbar skiljevägg mellan toalett och dusch).

EURA MOBIL HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Ljus och fräsch interiör, och i bakgrunden skymtar den lyxiga displayen som avslöjar att vi har med en Mercedes att göra.
PREMIUMTYSK STEPPAR UPP

Kanske inte något direkt unikt, men till 2023 kommer flera Eura Mobil att finnas tillgängliga med chassi från Mercedes. En klassisk sportmetafor säger att anfall är bästa försvar, vilket husbilsmärket Eura Mobil tycks anamma då de i sitt nya modellprogram kan erbjuda MB-chassin i flera av sina prestigebilar. Därmed steppar de upp ytterligare i sitt segment. Den främsta anledningen till uppgraderingen i toppsegmentet är svårigheterna att få fram Fiat-chassin, något som har drabbat hela den europeiska husbilsbranschen.

Av den anledningen ser det nya modellutbudet hos den tyska husbilstillverkaren lite annorlunda ut jämfört med tidigare. Vissa fordon försvinner permanent ur sortimentet och vissa pausas. Istället lägger de fokus på sina mest populära husbilar med sittgruppsvarianten face-to-face. Flera av dem kommer att byggas på MB-chassi (Husvagn & Camping har testat Profila T696 i utgåva 9/2022), medan några andra kommer att finnas kvar med Fiat.

Det ska även bli spännande att se hur varumärket ter sig på plåtismarknaden. Där är Eura Mobil färska via lansering så sent som 2021. I modellportföljen finns tre olika alternativ: 595 HB (tvärställd säng), 635 EB (singelbäddar, testad i denna utgåva på sid 60–61) och 635 HB som har nedfällbar säng.

I sitt 2023-årsprogram kommer Eura Mobil även att ha ett ”premium+-paket” som standard. I detta ingår solcell, markis, cykelställ, tv, tv-antenn, backkamera, gps, acc, utvändig gasol och dusch, Alde-värme (med vissa undantag beroende på planlösning), uppvärmt dubbelgolv med mera. Tio års fukt-och täthetsgaranti ingår i deras husbilsflotta. 

Modellnytt 2022, del 3
Lite lyx eller mycket lyx? Valet är ditt mellan halvintegrerade Profila och helintegrerade Integra.

LMC HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
LMC Innovan – nu på Ford. Modern inredning i Innovan 590.
INNOVAN PÅ FORD

LMC:s populära Tourer kommer nu med en ytterst modern inredning fördelat på åtta olika fordon. Planlösningarna är T 630 (fransk säng), T 660 G (höga långbäddar), T 720 (queenbed) och T 730 G (höga långbäddar) där alla har låg totalhöjd på 269 centimeter. Denna kvartett finns även som Tourer Lift – med samma planlösning, men med tillägget: elektriskt manövrerad nedfällbar taksäng. Liftmodellerna identifieras med bokstaven H framför namnet. Standardinredningen inkluderar bland annat extra bred garderob, skjutbart tvättställ och ett 140-liters kompressorkylskåp. 

LMC passar även på att presentera nya Innovan 590 som till skillnad från sina föregångare byggs på ett chassi från Ford. Vanhusbilen är nästan sex meter lång, har en innerhöjd på hela 208 centimeter samt smärt totalbredd på 206 centimeter. Dubbelsängen är utrustad med högkvalitativ madrass och lamellramar, vilket säkerställer enastående komfort. Fords avancerade förarassistanssystem ingår och så även uppvärmd vindruta.

Modellnytt 2022, del 3
Ljust och stilrent formspråk i halvintegrerade Tourer.

CONCORDE HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Concordes maskinpark är en imponerande syn.
BJÄSSEN HAR BLIVIT KRAFTIGARE

Lyxiga och välutrustade Concorde tillhör bjässarna bland husbilarna. Till modellåret 2023 släpper företaget en ännu kraftigare liner som byggs på MB:s lastbilschassi Actros. För den riktigt kräsne är Concorde tillsammans med Morelo och ytterligare några husbilsbjässar ”top of the line” när det gäller lyx, flärd och elegans.

Självklarheter som diskmaskin och spaliknande hygienutrymmen i de större bilarna påminner mera om ett lyxigt rullande hotellrum än en vanlig husbil. De här kraftfulla fordonen byggs på lastbilschassi, i huvudsak på MB och Iveco. Modellen Concorde Carver 850 L, som lanserades som jubileumsmodell 2022, kommer att ingå i det ordinarie sortimentet kommande modellår rapporterar företaget.

Modellserien Credo (under 8 meter) får ny interiör och exteriör 2023. Till modellseriens fyra befintliga planlösningar tillkommer lika många nya alternativ: 740 HI, 790 FI, 790 LI och 790 MI. Där kan kunden välja mellan lång-, tvär-, fransk- eller queenbädd.


 

ITINEO HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Serien Cozi byggs på Peugeot Boxer.
VÄLKOMNAR PEUGEOT

Itineo är Rapidos instegsmärke som nu välkomnar Peugeot Boxer in i familjen. Sortimentet består av tio olika modeller, både halv- och helintegrerade från 599 till 742 centimeters längd. Utöver en rad uppdateringar och förbättringar, däribland nytt trycklåssystem som underlättar öppning, stängning och låsning av skåpdörrar har man gjort namnändringar och klassindelat sitt sortiment. För enkelhetens skull är de samlade som: Cozi, Famili och Famili Compact.

Med bodelens nya möbelserie Urban har interiören blivit ljusare, fräschare och mer modern. För att vara ett instegsmärke har Itineo steppat upp ytterligare en nivå. Peugeot Boxer träder också in och är numera nytt basfordon i Cozi-familjen där trion PF 600, PC 640 Spirit och PJ 700 finns. Övriga husbilar byggs på Fiat där bland annat Connect Pack finns som tillval.

Modellnytt 2022, del 3
Interiören i Cozi PC 640 Spirit.

LAIKA HUSBIL

Modellnytt 2022, del 3
Stor U-sittgrupp för sex vuxna…
SMART BAKPARTI

Ecovip 645 Camper Van är en ny plåtis från den italienska husbilstillverkaren, och den har ett bakparti som kan anpassas för olika typer av användning. Den rymliga U-formade dinetten (192 x 175 x 195 centimeter) har face-to-face, fyra fönster och ett stort takfönster som ger en panoramautsikt.

Samtidigt som bakpartiet fungerar som ett gemytligt vardagsrum (med plats för minst sex personer) kan avdelningen enkelt och bekvämt förvandlas till ett praktiskt sovrum där resenärerna antingen kan sova på längden (singelbäddar) eller på tvären med hjälp av utdragbara sängbottnar. 

Plåtisen finns i fyra olika exteriöra kulörer: vit som standard och tillval i form av Lanzarote Grey, Expedition Grey och Black Metallic. Dieselvärmaren (6 kW) är också standard och för att förhindra värmeförlust har Camper Van 645, liksom syskonmodellerna 600 och 540, full isolering med Ecofiber 40 (material av polyesterfibrer och ett skyddande aluminiumskikt).

För att säkerställa maximalt skydd mot såväl kyla som värme är serien helisolerad även i bak- och sidodörrar. Tak och golv är i sin tur isolerade med XPS-polystyrenskum. På toa noterar vi ett svängbart tvättställ som skapar ett separat duschutrymme.

Modellnytt 2022, del 3
…och till kvällen bäddar man samma avdelning.
Rulla till toppen