När Knaus firade 50-årsjubileum 2011 gjorde man det bland annat med att ny-lansera gamla klassiska ”svalboet”. Husvagnen som allt en gång i tiden började med. 150 replikavagnar tillverkades. /// FOTO: Knaus
Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.
Arkitekten och ingenjören Helmut Knaus (född 1920) grundade företaget 1960, då med bas i Marktbreit som är en stad i Landkreis Kitzingen. Att ha en alldeles egen vägskylt uppkallad efter sig tyder på en framgångssaga utan dess like. Givetvis finns den i Jandelsbrunn.
Flygbild över fabriken i Marktbreit som visar att Knaus producerade en hel del husvagnar redan under tidigt 1960-tal.
1961 års stora händelse. Inte bara för de närmast involverade, utan även för presskåren och allmänheten – modellen Schwalbennest (Svalboet) lanserades.
Samtidigt som ikoniska Südwind lanserades vid mässan i Essen 1962 kom även Monsun. Serien hängde med i många år och som en liten anekdot hette den Monsun Luxus alternativt Super-Luxus 1978. Då profilerades modellerna i broschyrer tillsammans med kameler i den egyptiska staden Luxor (även känd som Konungarnas dal). En annan kul notering från den tiden var namnen på Knaus vagnsortiment: Passat, Opal, Rubin, Brillant, Diamant och givetvis Südwind.
Så här kunde en reklambroschyr se ut 1965. Givetvis handlar det om att hela familjen kan ha det lugnt och skönt när man har en Knaus Südwind att bo i.
Året var 1970 och för Knaus betydde det inte enbart ett nytt decennium – utan även en ny era. Då byggdes och invigdes nämligen den nya fabriken i Jandelsbrunn. Dåtidens populära personbilar: VW-Bubbla, Ford Taunus, Renault "Laban" och en Fiat står parkerade intill entrén.
Det är sällan eller aldrig som någonting är så bra att det inte går att göra det ännu bättre. 1985 bestämde man sig för att modernisera logotypen med svalor som flyger uppåt (positivt) istället för nedåt (negativt).
Den må se gammalmodig ut, men så lanserades den också så tidigt som 1987–1988. Knaus första husbil kom att heta The Traveller. Omedelbart fick den utmärkelsen "Motorhome of The Year" av den tyska tidningen Promo.
1996 var det dags för ett rejält kliv framåt inom husbilstillverkningen. På ritbordet hamnade Knaus första helintegrerade modell – Travel-Liner – som omgående blev en monumental succé.
Husvagnsmodellen Svalboet vägde bara 260 kg och kunde som synes hakas på dragkroken till även tämligen motorsvaga dragbilar – som här en VW-Bubbla. Av bakgrunden att döma kunde man tydligen även ta sig till många olika platser i Europa och ändå ha "hemmet" med sig.
Alkover, halv- och helintegrerade på repertoaren. 2003 blev Knaus kompletta inom husbilssegmentet då deras första vanmodell rullade ut från fabriken.
År 2004 togs nästa stora steg i utvecklingen då Knaus, inom husbilsserien Sun TI, applicerade ett stort panoramafönster på karossen. Ni må tro att det gick hem hos husbilscamparna.
För att bli ännu effektivare och samtidigt kunna bemöta den lavinartade ökningen av intresset för campingfordon byggde Knaus 2018 en ny produktionsanläggning i Jandelsbrunn.
En ikon som knappt har någon historisk motsvarighet inom husvagnsindustrin är serien Südwind som kom 1962 och som gjorde omedelbar succé med dunder och brak. Än idag existerar Südwind i allra högsta grad som en av de mest ledande inom husvagnsbranschen – alla varumärken på marknaden inkluderade.
Då, när Svalboet kom, var det en kompakt, komfortabel och lätt husvagn vars prislapp låg på 2 750 D-mark (lite drygt 15 000 kronor). I nutid är den ett åtråvärt samlarobjekt som många entusiaster har överst på sin önskelista.
Tourer Cuv lanserades hösten 2022 som en av de stora nyheterna inför modellår 2023. Håll med om att Knaus har tagit ut svängarna rejält.
Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.
Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.
I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.
Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.
Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.
Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.
Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.
Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.
Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.
Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.
Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.
Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!
Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.
Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?
Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.