Knaus historia: Från svalbo till nutid

När Knaus firade 50-årsjubileum 2011 gjorde man det bland annat med att ny-lansera gamla klassiska ”svalboet”. Husvagnen som allt en gång i tiden började med. 150 replikavagnar tillverkades. /// FOTO: Knaus

Knaus historia: Från svalbo till nutid

Publicerad

Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

Arkitekten och ingenjören Helmut Knaus (född 1920) grundade företaget 1960, då med bas i Marktbreit som är en stad i Landkreis Kitzingen. Att ha en alldeles egen vägskylt uppkallad efter sig tyder på en framgångssaga utan dess like. Givetvis finns den i Jandelsbrunn.

Flygbild över fabriken i Marktbreit som visar att Knaus producerade en hel del husvagnar redan under tidigt 1960-tal.

1961 års stora händelse. Inte bara för de närmast involverade, utan även för presskåren och allmänheten – modellen Schwalbennest (Svalboet) lanserades.

Samtidigt som ikoniska Südwind lanserades vid mässan i Essen 1962 kom även Monsun. Serien hängde med i många år och som en liten anekdot hette den Monsun Luxus alternativt Super-Luxus 1978. Då profilerades modellerna i broschyrer tillsammans med kameler i den egyptiska staden Luxor (även känd som Konungarnas dal). En annan kul notering från den tiden var namnen på Knaus vagnsortiment: Passat, Opal, Rubin, Brillant, Diamant och givetvis Südwind.

Så här kunde en reklambroschyr se ut 1965. Givetvis handlar det om att hela familjen kan ha det lugnt och skönt när man har en Knaus Südwind att bo i.

Året var 1970 och för Knaus betydde det inte enbart ett nytt decennium – utan även en ny era. Då byggdes och invigdes nämligen den nya fabriken i Jandelsbrunn. Dåtidens populära personbilar: VW-Bubbla, Ford Taunus, Renault "Laban" och en Fiat står parkerade intill entrén.

Det är sällan eller aldrig som någonting är så bra att det inte går att göra det ännu bättre. 1985 bestämde man sig för att modernisera logotypen med svalor som flyger uppåt (positivt) istället för nedåt (negativt).

Den må se gammalmodig ut, men så lanserades den också så tidigt som 1987–1988. Knaus första husbil kom att heta The Traveller. Omedelbart fick den utmärkelsen "Motorhome of The Year" av den tyska tidningen Promo.

1996 var det dags för ett rejält kliv framåt inom husbilstillverkningen. På ritbordet hamnade Knaus första helintegrerade modell – Travel-Liner – som omgående blev en monumental succé.

Husvagnsmodellen Svalboet vägde bara 260 kg och kunde som synes hakas på dragkroken till även tämligen motorsvaga dragbilar – som här en VW-Bubbla. Av bakgrunden att döma kunde man tydligen även ta sig till många olika platser i Europa och ändå ha "hemmet" med sig.

Alkover, halv- och helintegrerade på repertoaren. 2003 blev Knaus kompletta inom husbilssegmentet då deras första vanmodell rullade ut från fabriken.

År 2004 togs nästa stora steg i utvecklingen då Knaus, inom husbilsserien Sun TI, applicerade ett stort panoramafönster på karossen. Ni må tro att det gick hem hos husbilscamparna.

För att bli ännu effektivare och samtidigt kunna bemöta den lavinartade ökningen av intresset för campingfordon byggde Knaus 2018 en ny produktionsanläggning i Jandelsbrunn.

En ikon som knappt har någon historisk motsvarighet inom husvagnsindustrin är serien Südwind som kom 1962 och som gjorde omedelbar succé med dunder och brak. Än idag existerar Südwind i allra högsta grad som en av de mest ledande inom husvagnsbranschen – alla varumärken på marknaden inkluderade.

Då, när Svalboet kom, var det en kompakt, komfortabel och lätt husvagn vars prislapp låg på 2 750 D-mark (lite drygt 15 000 kronor). I nutid är den ett åtråvärt samlarobjekt som många entusiaster har överst på sin önskelista.

Tourer Cuv lanserades hösten 2022 som en av de stora nyheterna inför modellår 2023. Håll med om att Knaus har tagit ut svängarna rejält.

 • Behövs bygglov för standbytält?

  Behövs bygglov för standbytält?

  Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

 • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

 • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

 • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

 • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

  Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

 • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

  Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

  Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

 • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

 • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

 • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

 • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

  HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

  Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

 • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

 • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

  Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

 • Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

 • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

  Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206