Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

Publicerad: 2023-01-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

PER ANDERSSON-EK

Årets fullträff: Solpaneler. När vi beställde dem för nästan två år sedan kunde ingen drömma om elpriser på upp till 4–5 kr/kWh. Numera kollar vi varje dag om det har watt nått, och ser hur pengarna tickar in när solen skiner. Inte en elräkning att betala sedan i mars. Bra timing, eller var det bara ren flax?

Årets överraskning: … var det kanske för övriga Sverige, men inte för oss på framsidan. Häcken från Hisingen tog guld i fotbollsallsvenskan. Halmstad är tillbaka i finrummet och gamla Gais kravlade sig tillbaka till Superettan. Ibland är det extra härligt att älska fotboll och bo på Västkusten.

Årets underhållning: Bob Dylan, 81, ger sig ut på en treårig turné och intar scenen på Scandinavium i Göteborg med odödliga låtar. Vem kan känna sig gammal när veteranerna regerar? Synd bara att jag missade Mick Jagger, 79, och övriga Stones på Friends Arena. 

Ser fram emot 2023: Sätta P för pandemi, Putin och prischocker. Och ett lugnare Europa så att vi kan styra söderut och njuta av oktobersol i Spanien eller Kroatien igen.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

ROBERT GUSTAVSSON

Årets fullträff: Konditori Fenix i Emmaboda. Den riktiga kondiskänslan med de rätta smakerna på bakelserna. Och du kan välja att hänga i tidig 1960-talsmiljö eller en trappa upp i en 1970-talsdröm med orangea kulörer och storblommigt.

Årets överraskning: Två platser överraskade mig i år: Oskarshamns härligt kuperade centrum med mängder av mysiga små gränder. Lika fascinerad blev jag av trakterna Liden/Storberget/Åsen i Medelpad. Fantastiska vägar och en utsikt att drömma om. 

Årets underhållning: K-drama. Några år efter att den koreanska popmusiken rörde om i världen börjar deras dramaserier sippra fram även till Skandinavien som en frisk fläkt. Gamsahabnida som de skulle ha sagt. 

Ser fram emot 2023: Kurser med vår unghund Silver. Många spännande resor där både bekanta och obekanta ställen ska besökas, och förhoppningsvis leder det till en konditoriturné med retroinslag. Och så klart Europas största historiska rally – Midnattssolsrallyt.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

CATHARINA HÖGLUND

Årets överraskning: Vi hade fått tips om bilmuseet i Härnösand och beslöt oss för att skriva om detta. Sällan anade vi att en så proffsig utställning skulle möta oss. En sevärdhet med klass.

Årets fullträff: Vår Europaresa på sensommaren gick bland annat genom Frankrike och staden Strassbourg. Tänk att vi farit förbi denna fantastiskt vackra och intressanta stad så många gånger utan att stanna. Gör inte som vi, för detta är en sevärdhet.

Årets underhållning: När vi bodde på Askfatshamnens ställplats vid Dalarö såg vi en affisch om jazz- och folkviseton i kyrkan. Det blev en magisk upplevelse inramad av en promenad tillbaka under sensommarens varmaste kväll.

Ser fram emot 2023: Vi har bokat ställplats på cykelavstånd till blomsterfält och platsen för årets blomsterparad i Holland till våren. Vi far oftast till nya resmål, men den här resan gör vi för tredje gången och om du har sett Nederländerna i blomning förstår du varför.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

HÅKAN JOHANSSON

Årets fullträff: När sonen bjöd in till en mountainbiketävling i Rättvik kunde jag inte säga nej. När vi sedan körde dött lopp blev jag euforisk – speciellt som jag fick vänta på honom. 

Årets överraskning: Firandet av en 70-årsdag inkluderade en stor upplevelse. Födelsedagsbarnet fick en guidad tur mellan många av väggmålningarna i Borås. Otroligt vad man kan göra av en husgavel! 

Årets underhållning: Fuskar lite. Såg Lill Lindfors på avskedsturné i slutet av fjolåret – men för mig blir det hela decenniets konsert. Så många minnen på en och samma gång och dessutom förstärktes min övertygelse om att man inte är äldre än man känner sig.

Ser fram emot 2023: Jag fyller jämnt och ger mig själv en chans att köra en serie med tävlingar på mountainbike uppbackad av en elitcoach. Jag ska leva min dröm ett helt år! 

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

KLAS JOHANSSON

Årets fullträff: Att vi hamnade på den absolut sista konserten med Packmopedsturnén. Värmlänningen Göran Samuelsson genomförde turnén första gången för 30 år sedan, men nu är det slut. Den har kultförklarats och artisterna har tagit sig till de olika spelplatserna på gamla mopeder och bjudit på äkta spelglädje.

Årets överraskning: Att det blev en storbandsfestival i Malexander, min hemkommun. Nio storband bjöd på musik i nio timmar i sommaridyllen vid sjön Sommen. Och tanken är att evenemanget ska återkomma.

Årets underhållning: Eksjö stadsfest måste vara ett av de härligaste evenemangen som finns, sju scener finns att välja på i Gamla stan. När Sven-Ingvars körde Torparrock, ja då gungade torget.

Ser fram emot 2023: Många helger i vår gamla Cabby och en och annan hotellhelg i olika delar av landet. Bara tanken på den första utfärden med husvagnen i vår gör mig lycklig. Tänk att öppna dörren på morgonen och mötas av fågelkvitter och det skarpa vårljuset.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

ÅKE JOHANSSON

Årets fullträff: När Sverige och övriga Europa släppte coronarestriktionerna. Resandet och firandet inleddes med hygge i Danmark. Och fortsatte kors och tvärs, på hemmaplan och på kontinenten. Bäst på ”bucketlistan” var kultur- och gourmetstaden Lyon. Au revoir 2023. 

Årets överraskning: Skatteverket nekar barn att heta Tolle, (som dialektalt på skånska är bajskorv), och menar att namnet luktar illa och kan medföra obehag under uppväxten. 

Årets underhållning: Satirprogrammet Svenska Nyheter på SVT. Nästan i klass med Helt Apropå-gänget på 80-talet. Årets bubblare är ”Parisa-avtalet”, utnämningen av Parisa Liljestrand (M) som ny kulturminister. 

Ser fram emot 2023: Zlatan gör comeback i landslaget och stämmer den ryska krigsmakten för olaga spridandet av hans varumärke, bokstaven Z. Putin läser serietidningen Bamse, vänder blad och nomineras till Nobels Fredspris. Mikael Ymer blir årets svensk. Mest sannolikt; att det blir sommartennis med chefredaktören i Båstad.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

NIKLAS KÄMPARGÅRD

Årets fullträff: Det måste nog vara årets bästa norrsken som jag njöt av vid Torne älv i Jukkasjärvi redan i början av september. Badet på morgonen därefter var också helt magiskt. 

Årets överraskning: Alltså ställplatsen vid Vättersnäs i Jönköping. På första parkett vid Vätterns södra strand. Hemsk under högsäsong, men underbar i mitten av november. Snart finns också en spillrans ny toalett på plats. 

Årets underhållning: Hade nöjet att se Abba Voyage i London redan i juni. Annars har sommaren varit full av konserter: Billie Eilish, Uno Svenningsson, Lars Winnerbäck, Melody Gardot och The Hellacopters. Sedan har vi Emil Jensens fantastiska föreställning Än susar skogen. Han cyklade runt i hela Sverige och sjöng och underhöll däremellan.

Ser fram emot 2023: Massor. Nya resor, härligt umgänge och gott om tid i skogen. Och helt ärligt – billigare el och mindre inflation.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

NILLA LUNDGREN

Årets fullträff: Den 17 oktober kom världens finaste Sam till världen. Ett barnbarn till rikare.

Årets överraskning: Rynkorna, herregud så många de blev under året.

Årets underhållning: Att lyssna på Mira, 2 år, som sjunger ”Blinka lilla stjärna”.

Ser fram emot 2023: Ett år då flyttlasset går tillbaka in till Stockholms innerstad efter 35 år i förorten. Kul och läskigt på samma gång.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

JOHAN PERSSON

Årets fullträff: Släktträffen jag var på i Skärså i Hälsingland i somras. Fina möten och vackra miljöer. 

Årets överraskning: Att KABE lanserade en ny mindre modell, Estate 470 GLE. Det trodde jag inte. 

Årets underhållning: Den rafflande matchen mellan Brynäs och Skellefteå i oktober på Monitor ERP Arena. Och då är jag ändå inte hockeyintresserad. 

Ser fram emot 2023: Att jag förhoppningsvis ska kunna skapa mig en ny tillvaro i min gamla hemstad Gävle, och komma närmare mina föräldrar.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

FREDRIK RUDIN

Årets fullträff: Golfresan till Polen och den vedeldade pizzaugnen jag fick i 50-årspresent. Succé. Kommer dock innebära att besöken på gymmet och löprundorna måste utökas.

Årets överraskning: Häcken som segrare (välförtjänt) av årets allsvenska.

Årets underhållning: All fotboll på läktarplats och alla sköna metalspelningar som jag har fått njuta av.

Ser fram emot 2023: Att Hammarby tar SM-guld i fotboll.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

NICLAS SJÖQVIST

Årets fullträff: Att bli pappa till Lova som kom till oss med buller och bång i början av februari. Därmed påbörjades ett nytt och spännande kapitel i livet!

Årets överraskning: Att under Skänninge Marken få en spontan pratstund med TV-Shoplegendaren Christer Mattsson. Ett riktigt idolmöte med mannen som satte dammsugarmunstycket Dual-Action och uttrycket soperent på allas läppar!

Årets underhållning: Se på ”jägar-tv” tillsammans med min kompis Jocke när vi paddlade kajak under några dagar i skärgården tidigt i våras – och softade framför brasan under en lysande stjärnhimmel.

Ser fram emot 2023: Att vara pappaledig – tror jag i alla fall. Jag har preppat med cykelvagn, en lista med utflyktsmål och massor av tålamod (det sistnämnda kan säkert diskuteras enligt sambon).

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

JORRY STREIPEL

Årets fullträff: Besöket i champagnens ”huvudstad” Épernay i nordöstra Frankrike. Härligt att strosa utmed Avenue de Champagne och provsmaka vin i lyxiga butiker med namn som Moët & Chandon, Pol Roger och Eugène Mercier.

Årets överraskning: En positionslampa på husbilen hade slocknat, och bilen blev inte godkänd i besiktningen. Bytte lampa, men får ändå dras hela året med att husbilen inte godkändes.

Årets underhållning: Dansbandet Matz Bladhs, som efter alla sina år fortsätter att locka storpublik med sin lättlyssnade musik. Extra roligt när jag även fick möjlighet att skriva en artikel om deras ”campingliv” i den mäktiga orkesterbussen (se Husvagn & Camping 10/2022). 

Ser fram emot 2023: Övervintring med husbilen i Spanien och spännande att se om intresset för denna typ av husbilscampande är på topp igen efter coronatiden. Hoppas också på lägre dieselpriser.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

ANDERS WALLSTEN

Årets fullträff: Hade höga förväntningar när Eriksberg Safaripark i Blekinge äntligen skulle besökas. Med facit i hand blev vistelsen något jag aldrig ens hade vågat drömma om. Inget snack om att jag ska tillbaka och njuta av ett svenskt Afrika igen.

Årets överraskning: Det var inte ens tänkt att bli en artikel. Nej, det var mer som ett tidsfördriv eftersom jag ändå var i krokarna. Men oj, vilken postapokalyptisk upplevelse Bilkyrkogården i Båstnäs bjöd på.  

Årets underhållning: Det är dött lopp mellan Lady Gagas fantastiska show på Friends Arena och den smakupplevelse som sushikocken Jashim Uddin bjöd på när jag besökte hans restaurang, Minako, för en omakase dinner. Japan is closer than you think! 

Ser fram emot 2023: Ett år utan att de politiska partiledarna hackar på varandra (skojar bara, för det kommer aldrig att hända). Hoppas att världen öppnas ännu mer så att jag kan ta mig till Taiwan och Madagaskar för nya äventyr.

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

JOHAN ÖBERG

Årets fullträff: Parisresan i april när den franska huvudstaden bjöd på högsommarvärme, lysande konstutställningar, massor av ostron, goda viner och en höjdarkonsert med ett av mina favoritband – Calexico.

Årets överraskning: Campingdagarna på Gustavsbergs naturistcamping i Nora under ett jobb i Bergslagen. Naturister går inte avklädda jämt utan gör ju som de vill – på eller av med kläder efter temperatur och situation, så näck i solen, badet och bastun men påklätt under grillkvällarna och när det är kylslaget mulet. Och man väljer helt själv – inga krav. Men det som var så härligt där var hur trevliga alla var: Utan kläder blir folk uppenbarligen både gladare, öppnare och vänligare!

Årets underhållning: Josh Rouse intima och charmiga spelning på Bar Brooklyn i Stockholm i oktober. 

Ser fram emot 2023: Att kriget i Ukraina tar slut och alla ryska trupper lämnar landet. För egen del hoppas jag att arvodena för oss frilansare äntligen höjs – det behövs!

Rulla till toppen