Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

Vi minns året som gick. /// FOTO: Kenta Kikuchi/Unsplash

Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

Publicerad

Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

PER ANDERSSON-EK

Årets fullträff: Solpaneler. När vi beställde dem för nästan två år sedan kunde ingen drömma om elpriser på upp till 4–5 kr/kWh. Numera kollar vi varje dag om det har watt nått, och ser hur pengarna tickar in när solen skiner. Inte en elräkning att betala sedan i mars. Bra timing, eller var det bara ren flax?

Årets överraskning: … var det kanske för övriga Sverige, men inte för oss på framsidan. Häcken från Hisingen tog guld i fotbollsallsvenskan. Halmstad är tillbaka i finrummet och gamla Gais kravlade sig tillbaka till Superettan. Ibland är det extra härligt att älska fotboll och bo på Västkusten.

Årets underhållning: Bob Dylan, 81, ger sig ut på en treårig turné och intar scenen på Scandinavium i Göteborg med odödliga låtar. Vem kan känna sig gammal när veteranerna regerar? Synd bara att jag missade Mick Jagger, 79, och övriga Stones på Friends Arena. 

Ser fram emot 2023: Sätta P för pandemi, Putin och prischocker. Och ett lugnare Europa så att vi kan styra söderut och njuta av oktobersol i Spanien eller Kroatien igen.

ROBERT GUSTAVSSON

Årets fullträff: Konditori Fenix i Emmaboda. Den riktiga kondiskänslan med de rätta smakerna på bakelserna. Och du kan välja att hänga i tidig 1960-talsmiljö eller en trappa upp i en 1970-talsdröm med orangea kulörer och storblommigt.

Årets överraskning: Två platser överraskade mig i år: Oskarshamns härligt kuperade centrum med mängder av mysiga små gränder. Lika fascinerad blev jag av trakterna Liden/Storberget/Åsen i Medelpad. Fantastiska vägar och en utsikt att drömma om. 

Årets underhållning: K-drama. Några år efter att den koreanska popmusiken rörde om i världen börjar deras dramaserier sippra fram även till Skandinavien som en frisk fläkt. Gamsahabnida som de skulle ha sagt. 

Ser fram emot 2023: Kurser med vår unghund Silver. Många spännande resor där både bekanta och obekanta ställen ska besökas, och förhoppningsvis leder det till en konditoriturné med retroinslag. Och så klart Europas största historiska rally – Midnattssolsrallyt.

CATHARINA HÖGLUND

Årets överraskning: Vi hade fått tips om bilmuseet i Härnösand och beslöt oss för att skriva om detta. Sällan anade vi att en så proffsig utställning skulle möta oss. En sevärdhet med klass.

Årets fullträff: Vår Europaresa på sensommaren gick bland annat genom Frankrike och staden Strassbourg. Tänk att vi farit förbi denna fantastiskt vackra och intressanta stad så många gånger utan att stanna. Gör inte som vi, för detta är en sevärdhet.

Årets underhållning: När vi bodde på Askfatshamnens ställplats vid Dalarö såg vi en affisch om jazz- och folkviseton i kyrkan. Det blev en magisk upplevelse inramad av en promenad tillbaka under sensommarens varmaste kväll.

Ser fram emot 2023: Vi har bokat ställplats på cykelavstånd till blomsterfält och platsen för årets blomsterparad i Holland till våren. Vi far oftast till nya resmål, men den här resan gör vi för tredje gången och om du har sett Nederländerna i blomning förstår du varför.

HÅKAN JOHANSSON

Årets fullträff: När sonen bjöd in till en mountainbiketävling i Rättvik kunde jag inte säga nej. När vi sedan körde dött lopp blev jag euforisk – speciellt som jag fick vänta på honom. 

Årets överraskning: Firandet av en 70-årsdag inkluderade en stor upplevelse. Födelsedagsbarnet fick en guidad tur mellan många av väggmålningarna i Borås. Otroligt vad man kan göra av en husgavel! 

Årets underhållning: Fuskar lite. Såg Lill Lindfors på avskedsturné i slutet av fjolåret – men för mig blir det hela decenniets konsert. Så många minnen på en och samma gång och dessutom förstärktes min övertygelse om att man inte är äldre än man känner sig.

Ser fram emot 2023: Jag fyller jämnt och ger mig själv en chans att köra en serie med tävlingar på mountainbike uppbackad av en elitcoach. Jag ska leva min dröm ett helt år! 

KLAS JOHANSSON

Årets fullträff: Att vi hamnade på den absolut sista konserten med Packmopedsturnén. Värmlänningen Göran Samuelsson genomförde turnén första gången för 30 år sedan, men nu är det slut. Den har kultförklarats och artisterna har tagit sig till de olika spelplatserna på gamla mopeder och bjudit på äkta spelglädje.

Årets överraskning: Att det blev en storbandsfestival i Malexander, min hemkommun. Nio storband bjöd på musik i nio timmar i sommaridyllen vid sjön Sommen. Och tanken är att evenemanget ska återkomma.

Årets underhållning: Eksjö stadsfest måste vara ett av de härligaste evenemangen som finns, sju scener finns att välja på i Gamla stan. När Sven-Ingvars körde Torparrock, ja då gungade torget.

Ser fram emot 2023: Många helger i vår gamla Cabby och en och annan hotellhelg i olika delar av landet. Bara tanken på den första utfärden med husvagnen i vår gör mig lycklig. Tänk att öppna dörren på morgonen och mötas av fågelkvitter och det skarpa vårljuset.

ÅKE JOHANSSON

Årets fullträff: När Sverige och övriga Europa släppte coronarestriktionerna. Resandet och firandet inleddes med hygge i Danmark. Och fortsatte kors och tvärs, på hemmaplan och på kontinenten. Bäst på "bucketlistan" var kultur- och gourmetstaden Lyon. Au revoir 2023. 

Årets överraskning: Skatteverket nekar barn att heta Tolle, (som dialektalt på skånska är bajskorv), och menar att namnet luktar illa och kan medföra obehag under uppväxten. 

Årets underhållning: Satirprogrammet Svenska Nyheter på SVT. Nästan i klass med Helt Apropå-gänget på 80-talet. Årets bubblare är "Parisa-avtalet", utnämningen av Parisa Liljestrand (M) som ny kulturminister. 

Ser fram emot 2023: Zlatan gör comeback i landslaget och stämmer den ryska krigsmakten för olaga spridandet av hans varumärke, bokstaven Z. Putin läser serietidningen Bamse, vänder blad och nomineras till Nobels Fredspris. Mikael Ymer blir årets svensk. Mest sannolikt; att det blir sommartennis med chefredaktören i Båstad.

NIKLAS KÄMPARGÅRD

Årets fullträff: Det måste nog vara årets bästa norrsken som jag njöt av vid Torne älv i Jukkasjärvi redan i början av september. Badet på morgonen därefter var också helt magiskt. 

Årets överraskning: Alltså ställplatsen vid Vättersnäs i Jönköping. På första parkett vid Vätterns södra strand. Hemsk under högsäsong, men underbar i mitten av november. Snart finns också en spillrans ny toalett på plats. 

Årets underhållning: Hade nöjet att se Abba Voyage i London redan i juni. Annars har sommaren varit full av konserter: Billie Eilish, Uno Svenningsson, Lars Winnerbäck, Melody Gardot och The Hellacopters. Sedan har vi Emil Jensens fantastiska föreställning Än susar skogen. Han cyklade runt i hela Sverige och sjöng och underhöll däremellan.

Ser fram emot 2023: Massor. Nya resor, härligt umgänge och gott om tid i skogen. Och helt ärligt – billigare el och mindre inflation.

NILLA LUNDGREN

Årets fullträff: Den 17 oktober kom världens finaste Sam till världen. Ett barnbarn till rikare.

Årets överraskning: Rynkorna, herregud så många de blev under året.

Årets underhållning: Att lyssna på Mira, 2 år, som sjunger "Blinka lilla stjärna".

Ser fram emot 2023: Ett år då flyttlasset går tillbaka in till Stockholms innerstad efter 35 år i förorten. Kul och läskigt på samma gång.

JOHAN PERSSON

Årets fullträff: Släktträffen jag var på i Skärså i Hälsingland i somras. Fina möten och vackra miljöer. 

Årets överraskning: Att KABE lanserade en ny mindre modell, Estate 470 GLE. Det trodde jag inte. 

Årets underhållning: Den rafflande matchen mellan Brynäs och Skellefteå i oktober på Monitor ERP Arena. Och då är jag ändå inte hockeyintresserad. 

Ser fram emot 2023: Att jag förhoppningsvis ska kunna skapa mig en ny tillvaro i min gamla hemstad Gävle, och komma närmare mina föräldrar.

FREDRIK RUDIN

Årets fullträff: Golfresan till Polen och den vedeldade pizzaugnen jag fick i 50-årspresent. Succé. Kommer dock innebära att besöken på gymmet och löprundorna måste utökas.

Årets överraskning: Häcken som segrare (välförtjänt) av årets allsvenska.

Årets underhållning: All fotboll på läktarplats och alla sköna metalspelningar som jag har fått njuta av.

Ser fram emot 2023: Att Hammarby tar SM-guld i fotboll.

NICLAS SJÖQVIST

Årets fullträff: Att bli pappa till Lova som kom till oss med buller och bång i början av februari. Därmed påbörjades ett nytt och spännande kapitel i livet!

Årets överraskning: Att under Skänninge Marken få en spontan pratstund med TV-Shoplegendaren Christer Mattsson. Ett riktigt idolmöte med mannen som satte dammsugarmunstycket Dual-Action och uttrycket soperent på allas läppar!

Årets underhållning: Se på "jägar-tv" tillsammans med min kompis Jocke när vi paddlade kajak under några dagar i skärgården tidigt i våras – och softade framför brasan under en lysande stjärnhimmel.

Ser fram emot 2023: Att vara pappaledig – tror jag i alla fall. Jag har preppat med cykelvagn, en lista med utflyktsmål och massor av tålamod (det sistnämnda kan säkert diskuteras enligt sambon).

JORRY STREIPEL

Årets fullträff: Besöket i champagnens "huvudstad" Épernay i nordöstra Frankrike. Härligt att strosa utmed Avenue de Champagne och provsmaka vin i lyxiga butiker med namn som Moët & Chandon, Pol Roger och Eugène Mercier.

Årets överraskning: En positionslampa på husbilen hade slocknat, och bilen blev inte godkänd i besiktningen. Bytte lampa, men får ändå dras hela året med att husbilen inte godkändes.

Årets underhållning: Dansbandet Matz Bladhs, som efter alla sina år fortsätter att locka storpublik med sin lättlyssnade musik. Extra roligt när jag även fick möjlighet att skriva en artikel om deras "campingliv" i den mäktiga orkesterbussen (se Husvagn & Camping 10/2022). 

Ser fram emot 2023: Övervintring med husbilen i Spanien och spännande att se om intresset för denna typ av husbilscampande är på topp igen efter coronatiden. Hoppas också på lägre dieselpriser.

ANDERS WALLSTEN

Årets fullträff: Hade höga förväntningar när Eriksberg Safaripark i Blekinge äntligen skulle besökas. Med facit i hand blev vistelsen något jag aldrig ens hade vågat drömma om. Inget snack om att jag ska tillbaka och njuta av ett svenskt Afrika igen.

Årets överraskning: Det var inte ens tänkt att bli en artikel. Nej, det var mer som ett tidsfördriv eftersom jag ändå var i krokarna. Men oj, vilken postapokalyptisk upplevelse Bilkyrkogården i Båstnäs bjöd på.  

Årets underhållning: Det är dött lopp mellan Lady Gagas fantastiska show på Friends Arena och den smakupplevelse som sushikocken Jashim Uddin bjöd på när jag besökte hans restaurang, Minako, för en omakase dinner. Japan is closer than you think! 

Ser fram emot 2023: Ett år utan att de politiska partiledarna hackar på varandra (skojar bara, för det kommer aldrig att hända). Hoppas att världen öppnas ännu mer så att jag kan ta mig till Taiwan och Madagaskar för nya äventyr.

JOHAN ÖBERG

Årets fullträff: Parisresan i april när den franska huvudstaden bjöd på högsommarvärme, lysande konstutställningar, massor av ostron, goda viner och en höjdarkonsert med ett av mina favoritband – Calexico.

Årets överraskning: Campingdagarna på Gustavsbergs naturistcamping i Nora under ett jobb i Bergslagen. Naturister går inte avklädda jämt utan gör ju som de vill – på eller av med kläder efter temperatur och situation, så näck i solen, badet och bastun men påklätt under grillkvällarna och när det är kylslaget mulet. Och man väljer helt själv – inga krav. Men det som var så härligt där var hur trevliga alla var: Utan kläder blir folk uppenbarligen både gladare, öppnare och vänligare!

Årets underhållning: Josh Rouse intima och charmiga spelning på Bar Brooklyn i Stockholm i oktober. 

Ser fram emot 2023: Att kriget i Ukraina tar slut och alla ryska trupper lämnar landet. För egen del hoppas jag att arvodena för oss frilansare äntligen höjs – det behövs!

 • Behövs bygglov för standbytält?

  Behövs bygglov för standbytält?

  Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

 • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

  Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

 • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

  I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

 • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

  Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

 • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

  Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

  Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

 • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

  Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

  Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

 • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

  Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

 • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

  Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

 • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Mera prylar: Håll dig kall – och varm

  Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

 • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

  HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

  Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

 • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Klassiker: Det var bättre förr – eller?

  Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

 • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

  Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

 • Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206