HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

Publicerad: 2023-02-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

– De flesta av våra kunder påverkas inte så mycket av sämre tider, säger Joakim Norberg, vd för Autohallen, en av Sveriges största generalagenter tillika återförsäljare av husbilar. 

Flera handlare som Husvagn & Camping pratat med delar hans optimism. I dagsläget har några banker varnat för att utlåningsräntorna kan stiga till uppåt tio procent på vissa lån nästa år.

Det handlar om en hisnande ökning jämfört med de låga räntor vi haft de senaste åren. Samtidigt är det blygsamma nivåer jämfört med vad det kostade att låna pengar under 1980-talet, när räntan var betydligt högre – exempelvis på bostadslån.

Konkret betyder naturligtvis höjd ränta att det blir betydligt dyrare att köpa sällanköpsprodukter som exempelvis en ny husbil – för den som måste låna pengar till affären. Men det är just här som många husbilsköpare skiljer sig från kunder i andra branscher. Även om det är allt fler yngre familjer som investerar i nya husbilar är den stora majoriteten av köparna människor som inte behöver låna så mycket. I vart fall inte på det traditionella sättet.

Branschens kundbas består till största delen av lite äldre par med stabil ekonomi. 

Många har besparingar, eller har just sålt fritidshus eller båtar och behöver inte låna pengar alls. Andra i samma ålder äger ett hus som nästan är utan lån. Det är väldigt många som i det läget väljer att höja lånet på huset och betala husbilen eller husvagnen med det. I det fallet blir räntan den lägsta möjliga.

HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt
Joakim Norberg, vd för Autohallen, ser väldigt ljust på framtiden för försäljningen av husbilar.

Det är också möjligt att låna till hela köpesumman för den som har en fastighet med lånemarginaler. Traditionellt krävs minst 20 procent i egen insats om husvagns- eller husbilsköpet ska finansieras genom handlarnas bankkontakter.

– Men det betyder inte att finansiering genom återförsäljaren är ett sämre alternativ, tycker Joakim Norberg. Kostnaden för ett sådant lån är marginellt högre. Om man till exempel köper en begagnad hus-
bil för 500 000 kr och betalar 20 procent kontant återstår ett lån på 400 000 kr. Idag har räntan för en sådan affär ökat med en procent, vilket motsvarar lite över 300 kronor per månad, en ytterst liten höjning. 

Det är ungefär en tredjedel av kunderna som finansierar sitt köp av fritidsfordon, enligt Joakim.

– Det finns fördelar att göra en sådan affär jämfört med att till exempel låna på huset, speciellt som det blir så liten skillnad ekonomiskt, tycker Joakim. Låneutrymmet på huset kan behövas om det blir dags att renovera badrummet, byta tak eller måla om.

De senaste åren har det varit brist på framför allt nya husbilar. Många företag rapporterar extremt långa leveranstider för de mest populära fordonen.

HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt
Husbil Stockholm på Kistamässan blir lite av en värdemätare på husbilsmarknaden inför nästa säsong. 2023 sker denna 30 mars–2 april.

 – Det finns dock gott om prisvärda begagnade husbilar, säger Joakim. Autohallen har både köpt in begagnade fordon, men satsar även på förmedlingsförsäljning.

Den sistnämnda delen av verksamheten växer kraftigt. För kunden blir det tydliga fördelar när en etablerad handlare sköter affären. De kan ordna finansiering och dessutom lämna garantier som är ungefär detsamma som vid normal begagnatförsäljning hos företaget. 2022 är lite av ett förlorat år för branschen. Oron i omvärlden och bristen på nya fordon har legat som mörka moln över verksamheten.

– Men jag är övertygad om att det vänder redan under nästa år, säger Joakim. En första avcheckning på vart det är på väg får vi på Husbil Stockholm på Kistamässan 30 mars–2 april. 

I år har allt fler tillverkare bytt chassin från Fiat till Ford, Mercedes, Citroën och VW. Det betyder att tillgången på nya fordon snabbt förbättras.

– Till 2024 tror jag att vi är tillbaka på normala leveranstider och då är jag övertygad om att det kommer en ny högkonjunktur för husbilarna, avslutar Joakim.

FAKTA OM RÄNTAN

• I skrivande stund, i mitten av februari 2023, ligger Riksbankens styrränta på 3,0 procent. Den utgör bas när bankerna räknar fram sin utlåningsränta. Affärsbankerna vill ha en marginal på ytterligare några procent för att också tjäna pengar på affären. Men exakt hur hög räntan slutligen blir beror på både vad du lånar pengar till och vem du är. Det lönar sig ofta att jämföra olika alternativ.

Rulla till toppen