Den tekniska utvecklingen gällande mobilt bredband går rasande snabbt. Det kommer ständigt ny utrustning och varje ny generation prylar levererar bättre bild, ljud och alla tänkbara typer av data-överföring.
Många nya bilar levereras redan från början uppkopplade mot nätet. Då laddas nya kartor och annan information automatiskt ner till fordonet navigationsprogram. Genom samma förbindelse kan bilen ständigt vara i kontakt med assistansservice. Den kan själv slå larm om det inträffar en olycka.
Liknande funktioner är idag tillgängliga för en del fritidsfordon. Vanligast är uppkoppling via mottagare i fordonet och appar för mobiltelefoner. Då kan du till exempel slå på värmen, kolla vatten- och gasolnivåer och mycket annat. Har du larm kommunicerar det nästan alltid via din mobil. Begreppet mobilt bredband står egentligen bara för snabb, trådlös överföring av data som innehåller till exempel, text, bild, tv-sändningar, film och så vidare.
I ett sådant nät är en router central. Den ser till att telefoner, datorer och liknande utrustning som finns i närheten snabbt har tillgång till nödvändig information – trådlöst.
Men det finns egentligen ingen speciell beteckning för en router som är trådlös även på mottagarsidan. Tidigare förekom bärbar eller portabel som beskrivning, men då handlade det oftast om små bärbara och laddningsbara dosor för några få användare.
Nu finns det betydligt mer avancerad utrustning på tåg och bussar. Den sitter fast monterad, med strömförsörjning från fordonet, och med kapacitet för ett stort antal användare samtidigt. Från den här kategorin har man sedan utvecklat routrar som är direkt anpassade för behoven i husvagnar och husbilar.
De enklaste varianterna har två–fyra antenner som monteras inne i fordonet. Men en av systemets svaga länkar är att de flesta fritidsfordon har ytterväggar och tak med aluminiumplåt utvändigt. Ett praktiskt material, men förhållandevis svårt att tränga igenom för mobildata.
Lösningen heter extern, rundstrålande antenn. Det finns åtskilliga varianter, en hel del av dem anpassade till specifik användning eftersom de ofta utvecklats för professionella behov. Dessutom passar inte alla antenner till alla routrar.
Låter det komplicerat? Det enkla svaret är att för att få en funktionell lösning måste du antingen själv vara väl insatt i datauppkoppling och överföring eller känna till en handlare/installatör som är ordentligt påläst.
Med lite tur blir en sådan lösning både bra och förhållandevis billig. En kvalitets-router av det här slaget kostar 2 000–3 000 kronor, en rundstrålande antenn kan du få för kring tusenlappen.
Sedan behöver du ett SIM-kort för att ansluta till nätet. Om du har ett telefonabonnemang med fri surf och kan få ett extra kort blir den kostnaden låg, men det finns väldigt många varianter här.
Så länge du bara reser i Sverige är det förhållandevis enkelt att hitta en ekonomiskt vettig lösning. Det blir svårare om du tänker tillbringa vinterhalvåret neråt Medelhavet. Även SIM-kort med fri surf brukar ha begränsningar vid uppkoppling utomlands.
Vi har testat en betydligt enklare variant, en paketlösning från wifi.se. Där ingår router, extern antenn och dessutom ett förberett abonnemang som fungerar i hela Europa. Den här lösningen är en kraftig uppgradering av det system som wifi.se levererade tidigare.
Till att börja med har routern rejält förbättrade prestanda. I det här fallet är den baserad på modeller som normalt används i bland annat bussar. Det betyder att den dels har kapacitet för många anslutningar, dels är robust och pålitlig.
I den miljön måste en router både klara att ständigt vara utsatt för skakningar och vibrationer samtidigt som omgivningstemperaturen kan variera extremt mycket. Precis som i en husvagn eller husbil. Till detta kommer att routrarna automatiskt väljer den bästa signalen om du har både 4G-nätet och wifi tillgängligt. Finns det ett trådbundet nätverk där du är kan du även koppla in dig på det. Men hur bra routern än är gäller det att hämta in datasignalerna till den.
Den tekniskt enklaste lösningen är att använda antenner som monteras på väggarna inne i fordonet. De räcker till skapligt – under förutsättning att det är god mobiltäckning där du står. Men signalen försvagas av väggarna. Invändiga antenner ger, enligt vår erfarenhet, lite bättre överföringshastighet än om du bara har en mobiltelefon, men det stora lyftet kommer med en bra antenn på taket.
Det är vanskligt att göra direkta jämförelser mellan olika slag av uppkopplingar mot nätet eftersom många yttre faktorer också kan påverka resultatet.
I anslutning till ett HymerCenter i Örebro monterade den här anläggningen gjorde vi en mätning före och efter via Bredbandskollen.se. Skillnaden blev hisnande! Hastigheten mångfaldigades och blev fullt jämförbar med fiberuppkopplingen hemma på kontoret.
Men det finns en hel del reservationer mot det resultatet. Först och främst är det knappast en genomsnittlig miljö att testa i. Större städer har generellt mobilnät med bra täckning. Lite senare har vi dock använt anläggningen flitigt i Grövelsjöfjällen, på platser där det kan vara svårt att hitta mottagning för vanliga mobiltelefoner, till och med utomhus.
Trots det har vi streamat Netflix och andra kanaler med acceptabel kvalitet. Även detta beror antagligen på att den externa antennen på taket fungerar bättre som mottagare än telefoner som befinner sig en–två meter närmare marken.
När det gäller den här paketlösningen tyder en snabb scanning på nätet på att kunderna tilltalas av att man slipper extra avgifter.
I grundpriset ingår all hårdvara som behövs samt ett abonnemang med den surfmängd man tror sig behöva. Den surf som ingår gäller i ett helt år och i alla länder i EU och EES-området, det vill säga i hela Europa. Routerpaketen med extern antenn finns från 5 595 kronor upp till 10 495 kronor. Den viktigaste skillnaden är då vilken surfmängd som ingår, från 100 till 1 000 GB.
Det går åt ungefär 1 GB/tim för att kolla på film med acceptabel upplösning så 1 000 GB räcker länge. Mer information hittar du på wifi.se.
FAKTA BREDBAND
• Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker att med hög hastighet överföra data i ett kommunikationsnät. Man kan få tillgång till bredband via telefonledning, kabel-tv, mobilnät, elnät, fiberledning, radiolänk eller satellit.
VILKEN HASTIGHET
• För att streama film behöver ditt nät klara 5–6 Mbit/sek (megabit per sekund). Om någon samtidigt läser tidningen, skypar eller streamar musik krävs ytterligare 1,5 Mbit/sek.
• Det betyder egentligen att 10 Mbit/sek räcker, men de minsta bredbandsabonnemangen brukar idag ge 25–35 Mbit/sek.
• Internetleverantörer anger max-hastigheten för dataöverföringen, men när data överförs till olika enheter som datorer och mobiltelefoner minskar hastigheten. Därför bör du lägga till 10–15 Mbit/sek när du beräknar vad du behöver.