Mässbesök: Succé för CMT i Stuttgart

Publicerad: 2023-04-25   Uppdaterad: 2023-04-23

Efter två års frånvaro på grund av pandemin var det åter dags för efterlängtade CMT – världens publikt, största turist- och fritidsmässa – att öppna sina portar.

Vid sidan av alla husvagnar och husbilar visades även de vackraste resmålen och sevärdheterna i Tyskland plus en hel del annat smått och gott runt om i världen. Även utställare med koppling till fritidsaktiviteter som segling, golf, vandring och cykling fanns det gott om. Likaså konferenser, olika event samt mat och underhållning.

Husvagn & Camping lockades emellertid allra mest av att kika in i ett antal fritidsfordon i de sju fullproppade utställningshallarna. Årets trend? Intresset för plåtisar och kompakta fordon är fortsatt stort. Detsamma gäller pop-up-tak och taktält. Eldrift, mobila lösningar och ”pimpade” inredningar är annat som ligger i tiden. Med det inte sagt att allt kommer att slå i Sverige.

Cool bil och coolt tält. CMT-mässan i Stuttgart var äntligen tillbaka. /// FOTO: Landmesse Stuttgart GmbH
Uppblåsbara campingstolar, kan det vara något? Kan kvinnan på bilden möjligen heta Barbara?
Dethleffs lilla Globevan rönte stort intresse. Här med en fiffig lösning inkluderat MTB-cykel. /// FOTO: Landmesse Stuttgart GmbH
Pimpade överdrag och smarta inredningsdetaljer ligger i tiden. Det råder stor kreativitet inom det här området bland många ”vanlifare”. Vinkyl on the road vore inte dumt.
Macho i miniformat. Att ta sig fram off road är förstås ”skitkul” (tycker en del). Samtidigt är det också en växande trend.
Snyggaste inredningen hade Robeta, byggd på MB Sprinter. Modellen heter Schumacher Limited och går loss på 277 000 euro, alltså drygt tre mille!
265 000 besökare. Inget snack om att CMT-mässan gjorde succé efter två års frånvaro. Och taktält på personbilar var tydligen grejen som lockade lite extra. 
Karmann Mobil Dexter
Coola fälgar som stack ut. Dessa satt på en Dexter från Karmann Mobil. 
Kabe
”Alltid steget före”. KABE är ett populärt varumärke som gör succé även i Tyskland. På CMT fick de inte mindre än tre utmärkelser, bland annat för sin innovation Smart Level.
Hoppla, här var det fullpackat med grejer. Det enda som saknades torde väl vara segelbåten, men den fanns kanske under huven?
Elbilar ligger i tiden. Snygga och småfräcka VW ID. Buzz är bara en i raden av vad som är på gång inom det här området.
I väntan på originalet VW ID. Buzz California (släpps 2025) finns redan konverterade upplagor. Den här heter Alpin Camper.
Taktält är en stor grej i Tyskland. Ännu inte lika utbrett hos oss, men det kommer!
Många länder har egna montrar för att visa besökarna vad de har att erbjuda. Mongoliet var ett av dem. En nation där nomadkulturen fortfarande regerar. /// FOTO: Landmess Stuttgart GmbH
Pössl är en klimatsmart utmanare som ligger långt fram i e-klassen. Modellen med pop-up-tak heter Vanster.
Buzz kitchen
Enkel och smart campingutrustning. Just denna är anpassad till VW ID. Buzz, men lösningar finns till alla märken och skåpbilar. I varje fall på den tyska marknaden.
För rörelsehindrade är utbudet av fritidsfordon ganska magert. Men på CMT fanns i alla fall den här lösningen.
Tja, varför inte? Priset runt 150 000 kr för tuffa Caretta Mini är trots allt ganska okej. Och en sak verkar tämligen säker – minivagnarna tycks ha kommit för att stanna.
Eriba Touring 560 har retrostuk med pop-up-tak. Visst är den häftig? Nygammalt utseende – sådant gillar vi skarpt.

MÄSSAN I SIFFROR

Öppet: 14–22 januari
Besökare: Cirka 265 000 (från runt 100 nationer)
Utställare: 2 100 (med cirka 1 200 fordon)
Antal mässhallar: 10 (7 med fordon)
Parkeringar: 6 700
Yta: 120 000 kvadratmeter (motsvarar 17 fullstora fotbollsplaner)
Vad kostade ölen/korven: 4–5 euro
Datum för nästa års mässa: 13–21 januari 2024

Rulla till toppen