Dålig sikt – en trafikfara

Publicerad: 2023-06-02   Uppdaterad: 2023-05-30

Även om vintern lämnat vårt land är det alltid viktigt att säkerställa god sikt för att undvika olyckor i trafiken. Skiftande väder skapar utmaningar genom blöta/hala vägbanor, imma, smuts och ökad risk för stenskott.

– Det är viktigt för trafiksäkerheten att sikten är så bra den bara kan bli. När du kör bil är det viktigt att hålla vindrutan ren. Både in- och utsidan behöver regelbunden rengöring, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

När du kör uppstår med tiden en hinna på insidan av vindrutan av vår utandningsluft. Den kan göra att det tar längre tid att bli av med imma när du startat en kall bil och att siktförhållandena försämras, särskilt om det är mörkt och blött ute. 

– Med jämna mellanrum bör du putsa insidan av rutan. Du kan använda en putsduk som du kan få på macken när du tvättar bilen eller använda en klick handsprit på en fuktig mikrofiberduk, säger Carl-Erik Stjernvall.

Det är viktigt att ha med tillräckligt med spolarvätska på resan. Undvik i möjligaste mån att köpa färdigblandad spolarvätska på macken – den innehåller mest vatten och kan ha ett högt literpris.

Byta torkarblad när de börjar bli dåliga är också ett tips. Det syns genom att torkaren lämnar spår efter sig när den svept över rutan. Ofta är det enkelt att byta själv, du kan spara rätt mycket pengar på att utföra det på egen hand jämfört med att låta en verkstad göra jobbet. Torkarblad köper du ofta billigt via näthandel.

Kontrollera även bilens lampor. De ska både fungera och vara fria från grov nedsmutsning. Tänk också på att registreringsskylten måste vara läsbar.

– Slitna torkarblad och vindrutespolning som inte fungerar eller fått slut på vätska innebär anmärkningar på bilbesiktningen. Det är viktigt för trafiksäkerheten att allt på bilen är i sin ordning för att risken att råka ut för en olycka inte ska öka, avslutar Carl-Erik Stjernvall.

TIPS FRÅN RIKSFÖRBUNDET M I SVERIGE

• Åtgärda stenskott så snart de dyker upp. Väntar du kan rutan spricka. Då måste den bytas ut vilket blir onödigt kostsamt.

• Ha gärna med extra spolarvätska i bilen. 

• När du skrapat rutan från frost eller snö – kom ihåg att dunka torkarbladen mot rutan några gånger så att is som fastnat på dem lossnar. Annars är risken att torkarbladen inte ligger an mot rutan – det märker du först när du verkligen behöver dem.

Rulla till toppen