HC granskar Al-Ko chassi: Nytt skelett lyft för Novum

Publicerad: 2023-10-16   Uppdaterad: 2023-10-13

Husbilens chassi är bilens skelett. Konstruktion och materialval påverkar vägegenskaper, komfort och lastkapacitet. Vi har testat det chassi som AL-KO och KABE utvecklat för den nya husbilen Novum 750 LGB Light. Målet var att bygga en 3,5-tons husbil med lastkapacitet som räcker för en semestrande familj. Med 500 kilos marginal för packningen slår Novum de flesta!

Det är inte raketforskning att bygga en husbil. Köp ett skåpbils-chassi från Fiat, Mercedes eller någon annan tillverkare, fixa en snygg inredning eller bygg ett nytt skåp på chassit. Klart? Eftersom husbilsägare har andra behov än rörmokare eller budbilschaufförer är det inte riktigt så enkelt. 

I grunden är alla husbilar baserade på lastbilschassin. De flesta är ”lätta”, det vill säga konstruerade för en totalvikt på 3,5 ton, men det finns naturligtvis också modeller som klarar betydligt mer last. I Europa är det, nästan utan undantag, ändå lastbilarnas vanliga ramchassin som gäller som bas.

Chassin till lastfordon har sett likadana ut sedan de började tillverkas. Motor och växellåda ovanför eller alldeles framför framaxeln, två rambalkar och bakaxeln på lämpligt avstånd, beroende på bland annat tänkt användningsområde för bilen.

husbilschassi, box
Mercedes, Hymer och Al-Ko presenterade 2018 en ny typ av husbilschassi. Det är en boxkonstruktion, som gör det lättare att bygga husbilar med väldigt låg tyngdpunkt. 

Bakaxel, fjädring och stötdämpare på transportfordon av det här slaget anpassades till kundernas krav: De skulle kräva minimalt med underhåll och hålla bilens förväntat korta livslängd. Det fanns inga större skäl att lägga resurser på vare sig komfort eller rostskydd på den här typen av fordon. Se dig omkring när du möter även nyare årsmodeller av till exempel Mercedes Sprinter och Volkswagens transportbilar på vägen. De har ibland ofattbart rostiga karosser!

Fiat har länge haft en dominerade position som leverantör av chassin till Europas tillverkare av husbilar. Företaget anpassade sig också tidigt till husbilsbranschens behov av bland annat bra rostskydd och tog dessutom fram en lägre variant av original-chassit speciellt för husbilstillverkarna. Den modellen har dessutom en något bredare bakaxel.

Parallellt med att försäljningen av husbilar ökat dramatiskt i hela Europa har vi fått alltmer komfortabla personbilar. Det kan vara en viktig anledning till att husbilsköpare idag förväntar sig komfort även när de sitter bakom ratten i sitt rullande hus.

Kabe Novum chassi
Kabe Novum 750 med 3,5 tons totalvikt har ett unikt lättviktschassi. Det väger cirka 50 kg mindre än samma chassi för 4,5 ton. Det är resultatet av ett intensivt samarbete mellan AL-KO och Kabe. Genom tunnare, höghållfast stål, lätthål samt färre tvärbalkar och utliggare sänktes vikten med bibehållen styrka i konstruktionen.
AMC-axel Edrawing
”Röntgenbild” av hur torsionsstavarna är placerade så att det blir individuell hjulupphängning på bilen. Här en AMC-axel från Edrawing.

Om du tittar in under din husbil ser du lätt om den är byggd på ett framhjulsdrivet standardchassi. Bakaxeln är stel, det vill säga består av ett grovt rör mellan bakhjulen och med bladfjädrar som trycker ner axeln under rambalkarna. Det här är en pålitlig, funktionell konstruktion för kortare transporter och varierande last. Men det är en kompromiss! Bilen får bäst egenskaper i ett mellanregister, med lagom mycket last, men blir stötig utan last och obehagligt mjuk med maxlast. 

Husbilar rullar sällan korta sträckor. Vi växlar resmål efter intresse och väder, så det blir ofta ganska långa dagsetapper – speciellt jämfört med snickarens, rörmokarens eller elektrikerns korta turer för att hämta material och köra till dagens arbetsplats.

Det kan bli riktigt ansträngande att sitta många timmar bakom ratten i ett fordon som känns svajigt och instabilt, bland annat på grund av överlast. Just i semestertider är det inte många husbilar som klarar totalvikten om polisen är framme med vågen.

I princip tillverkades även husvagnar på samma sätt till en början, det vill säga med traditionell ram och hjulaxeln under den. Men här insåg tillverkarna snabbt att det resulterade i både onödigt höga fordon och sämre vägegenskaper. Lösningen hette torsionsfjädring. Enkelt utryckt betyder det att bakhjulen är individuellt upphängda i en fjädrande svängarm. Då får de betydligt större rörelsefrihet i höjdled, golvet blir lägre liksom fordonshöjden. Resultatet blir lägre tyngdpunkt och ett säkrare fordon.

När bakhjulet rör sig vrider sig stavarna i fjädringssystemet runt varandra. De strävar sedan efter att komma tillbaka till ursprungsläget. Hävstången från stavarna ut till hjulet avgör längden på fjädringsrörelsen.

Under slutet av 1900-talet gick många tillverkare av chassin till lätta transportbilar över till framhjulsdrivna konstruktioner och husbilsfabrikanterna såg snabbt möjligheten att byta ut delar av original-chassit mot en lägre och lättare ram med torsionsfjädrad bakaxel. Tyska AL-KO var redan en stor tillverkare av husvagnschassin och började tidigt utveckla sitt koncept också för husbilar.

När du tittar under en torsionsfjädrad husbil ser du ett grovt rör, vanligtvis monterat genom rambalkarna. I båda ändar sitter svängarmar och på dem hjulen. Tack vare den här konstruktionen kan dessa alltså pendla upp i hjulhusen, vid sidan av ramen, om det behövs. De rör sig oberoende av varandra, vilket brukar kallas individuell hjulupphängning.

Detta bidrar både till ökad komfort och till bättre vägegenskaper. AL-KO:s konstruktion är dessutom bredare än den ursprungliga bakaxeln, vilket är en stor fördel på just husbilar. De har ofta hög tyngdpunkt och stabiliteten blir betydligt bättre med ökad spårvidd bak.

AL-KO har hela tiden arbetat nära branschen för att ta fram unika lösningar. Tillsammans med några av de största husbilsföretagen har de till exempel utvecklat helt nya chassikonstruktioner där de har ersatt de traditionella rambalkarna med boxar där vattentankar och batterier placerats för att sänka tyngdpunkten.

I Sverige har KABE sedan många år samarbetat med AL-KO för att förbättra både komfort och säkerhet på sina husbilar. Bland annat var de tidiga att utnyttja AL-KO-chassits möjligheter till ökad spårvidd, men också för att få större axelavstånd. Båda sakerna bidrar till förbättrade vägegenskaper vid framför allt längre resor på landsväg.

I KABE:s senaste husbil, Novum 750 LGB Light, har de tagit ytterligare ett stort steg i utvecklingen. Målet har varit att tillverka en husbil i 3,5-tonsklassen som klarar familjens krav på lastkapacitet. Resultatet är imponerande: Det är snudd på 500 kilos marginal kvar för passagerare och packning, vilket få 7,5 m långa husbilar kan konkurrera med.

Husvagn & Camping får testa den nya husbilen på slingrande, tjälskadade vägar mellan Tenhult och Gränna. Det hinner bli många mil och underlaget varierar kraftigt. För att göra provkörningen realistisk är bilen lastad till maxgränsen. 

torsionsfjädring
En annan fördel med torsionsfjädring är att den är väldigt servicevänlig. Det är enkelt att uppgradera systemet. En gammal, sliten husbil kan få betydligt bättre vägegenskaper med ny fjädring och fräscha stötdämpare.
Torsionsfjädring AL-KO
Torsionsfjädringen från AL-KO består av ett rör fyllt av solida stavar. Stavarna vrids runt varandra av svängarmen där bakhjulen sitter, men vill återta sin ursprungliga position och fjädrar snabbt tillbaka. Eftersom det sitter ett stavpaket på var sida rör sig hjulen oberoende av varandra.

Novum byggs på Mercedes nya framhjulsdrivna Sprinterchassi. Från förarhytten och bakåt består det av en helt nyutvecklad AL-KO-konstruktion. Torsionsfjädringen är inte unik, men rambalkarna har optimerats för att både vara starka och extremt lätta. Tillsammans med nya lättviktsmaterial i golvet betyder det mycket för husbilsmodellens låga vikt.

Som erfaren husbilsförare bär det emot att pressa en bil på krokiga och dåliga vägar. De är inte gjorda för det. Men Novum är ingen vanlig husbil. I allt väsentligt beter den sig som en personbil när vi pressar den i kurvor, över potthål och gupp. Den sväljer det mesta. Här har konstruktörerna inte bara optimerat vägegenskaperna utan också åkkomforten inne i bilen. 

Den mjuka gången, kombinerad med krängningsstabilitet och låg ljudnivå gör resan mycket behaglig. Enda gången vi känner oss tveksamma är när vi svänger hastigt vid hög fart på motorväg. Då niger bilen kraftig över det yttre framhjulet, men det handlar bara om hur alla Mercedes Sprinter är konstruerade.

Vi har gjort motsvarande test med Fiat Ducato-baserade husbilar med eftermonterad ACS – AL-KO:s stötdämpare/fjädring som konstruerats för framaxeln på husbilar. Den ger betydligt större säkerhetsmarginaler, men det konceptet finns inte för Mercedes. Efter testkörningen tar vi oss norrut i en några år äldre husbil. Den är också byggd på en Sprinter, men bakhjulsdriven. Skillnaden i stabilitet och komfort är påtaglig.

För att behålla känslan från testresan sänker jag farten, men inte ens då kommer en fem år gammal Sprinter i närheten av upplevelsen i en ny KABE Novum.

AL-KO torsionsfjädring
AL-KO:s chassin är utvecklade för torsionsfjädring och förberedda med utskärningar i ramen. Jämfört med en traditionell konstruktion, då bladfjädrar håller ner axeln under chassit, kan en torsions-fjädrad bil bli upp till 22 cm lägre.

CHECKLISTA NÄR DU SKA VÄLJA

När du bläddrar i broschyrer för husbilar innehåller de säljande bilder på inredningen. Den tekniska informationen berättar om kylskåpsvolym, storleken på vattentankar och hus många USB-uttag det finns. Sådant är viktigt att veta, men när det kommer till att bedöma säkerheten, väghållningen och komforten krävs ofta mer information. Det handlar dels om fakta som du kan hämta från andra källor, dels om att du måste provköra bilen fullastad. Nedan följer några tips på hur du kan gå till väga.

SÄKERHET

• Krocktestresultat: Ta reda på om husbilschassit har genomgått några officiella krocktester och hur det presterade i dem. Du kan leta efter tester från oberoende organisationer som Euro NCAP eller liknande.

• Säkerhetsfunktioner: Kontrollera om chassit har säkerhetsfunktioner som antisladdsystem (ESP), antispinnsystem (ASR) och stabilitetskontrollsystem (SCS). Funktioner som adaptiva fart-hållare, filhållningsassistans och autobroms kan också öka säkerheten.

VÄGHÅLLNING

• Fordonskonstruktion: Chassit, axelavståndet och fjädringssystemet påverkar väghållningen. Ett välbyggt chassi med effektiva fjädringssystem kan ge en bättre körglädje och komfort. Längre axelavstånd ger stabilare gång, kombinerat med kortare överhäng bakom bakaxeln får bilen dessutom bättre framkomlighet när det är halt underlag.

• Fordonsvikt och balans: Balanserad vikt och korrekt fördelning av lasten kan påverka hur väl chassit hanterar olika vägförhållanden. Överlasta inte husbilen och fördela lasten lågt och jämnt.

• Hjulinställning: Inled ditt husbilsägande med att kontrollera hjulinställningen. På en tungt lastad husbil kan det räcka att köra mot en trottoarkant för att få felaktig hjulinställning. Rätt justerad kan bilen få mycket bättre vägegenskaper.

KOMFORT

• Stötdämpning: En effektiv stötdämpning kan minska ojämnheter i vägen och ge en mer bekväm resa.

• Ljudisolering: Bra ljudisolering minskar buller från väg, däck och motor och ger en tystare och mer avslappnad körmiljö.

• Sittkomfort: Bedöm sittkomforten för förare och passagerare genom att göra en provkörning eller läsa recensioner från andra ägare. Titta på sätenas justeringsmöjligheter, stöd och ergonomi.

Fotnot: Oavsett om du letar efter en ny eller en begagnad husbil är det viktigt att testköra olika modeller. Prata med erfarna ägare! De kan ge dig många tips om vilken husbil som passar dig bäst.

Rulla till toppen